Χάνει τον έλεγχο ο Μακρόν με τα “Κίτρινα Γιλέκα”;

Χάνει τον έλεγχο ο Μακρόν με τα “Κίτρινα Γιλέκα”;

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Γαλλία κατά πως δείχνουν οι εξελίξεις τείνει προς ανησυχητικές κατευθύνσεις. Οι “φόβοι” που καλλιεργούνται τις τελευταίες ώρες περί “πραξικοπήματος” και “εξέγερσης” λόγω των νέων κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, είναι ενδεικτικό του γεγονότος, ότι η γαλλική προεδρία έχει απωλέσει την ψυχραιμία της.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, περίπου 6.000 πολίτες, έχουν αναφέρει στο Facebook ότι θα παραστούν στη διαδήλωση. Αυτό όμως που όχι μόνον ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση αλλά και αποδεικνύει του λόγου το αληθές και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα διαμορφούμενη κατάσταση, είναι η απόφαση των Γαλλικών Αρχών, οι οποίες με πρόσχημα τον φόβο για έκτροπα από το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, επιστράτευσαν περίπου 90.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους το Σαββατοκύριακο!

Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα “ΦΙΓΚΑΡΟ” οι αρχές φοβούνται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο, οι διαδηλωτές να κατευθυνθούν στην προεδρική κατοικία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Ενώ, οι υπάλληλοι ενός υπουργείου διατάχθηκαν να μην εμφανιστούν στον εργασιακό χώρο το Σαββατοκύριακο!

Μόνον στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός μέσω του κρατικού καναλιού, έχουν παραταχθεί δέκα τεθωρακισμένα οχήματα, αύρες και περί τους 8000 πάνοπλους αστυνομικούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, θυμίζοντας εποχές του 2005 όταν πραγματοποιήθηκε το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή, ο Μακρόν κατά πρώτον προσπαθεί να ελέγξει τους “εξεγερμένους” μετά το πρώτο στραπάτσο και την ήττα του προ εβδομάδας και κατόπιν να προχωρήσει σε όποιον διάλογο. Δύσκολο βεβαίως καθώς τον νεοσύστατο Κίνημα δεν έχει ουσιαστικά ηγεσία να διαπραγματευτεί.

Και επίσης, καθώς η κυβέρνηση δεν παρέχει ουσιαστικές λύσεις για να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές και όχι κινήσεις για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έναντι των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας (τα ονομάζουν μεταρρυθμίσεις), η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Η εκπεφρασμένη άποψη πάντως της γαλλικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο εξεύρεσης κοινής λύσης.

Να θυμίσω ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα με τους αυτοκινητιστές να ξεσηκώνονται λόγω της νέας αυξημένης φορολόγησης των καυσίμων και έχει μετατραπεί σε συνολική διαμαρτυρία των Γάλλων πολιτών κατά της γενικότερης οικονομικής πολιτικής Μακρόν.

Κατά δεύτερον, με την κίνηση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος, προσπαθεί να “ταυτίσει” τους εξεγερμένους “κιτρινογιλεκάδες” με εχθρούς της κυβέρνησης, εν δυνάμει “τρομοκράτες” και κατ´ επέκταση εχθρούς της γαλλικής δημοκρατίας. Άλλωστε το είπε καθαρά στη Βουλή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας απευθυνόμενος στους βουλευτές, αναφερόμενους στα “κίτρινα γιλέκα”: Επιστρατεύτηκαν δυνάμεις της τάξης κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο «για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» καθώς ασκήθηκε από πλευράς τους «απίστευτα άγρια βία, σκοπός των οποίων ήταν να επιτεθούν, να τραυματίσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν»!

Η αποστροφή του κ. Φιλίπ είναι ενδεικτική για το που οδηγεί την κατάσταση ο Εμανουέλ Μακρόν, λόγω ακριβώς της απώλειας του ελέγχου της. Μην μας διαφεύγει της προσοχής ότι κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών πρωτοφανούς έντασης στη γαλλική πρωτεύουσα, συνελήφθησαν 412 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 133 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 23 αστυνομικών. Αλλά παρά τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς η γαλλική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση.

Το βάθος της δημόσιας οργής κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι τέτοιο που μια κλιμάκωση των αντιδράσεων και ως εκ τούτου της βίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο γεγονός. Και μια τέτοια πολύ δύσκολη κατάσταση καλείται να ελέγξει ο Γάλλος πρόεδρος. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόσκληση για τον ίδιο και ίσως η έκβασή της υπόθεσης, να καθορίσει και το πολιτικό του μέλλον.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/348535-CHanei-ton-elegcho-o-Makron-me-ta-Kitrina-Gileka ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...