Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος:Δύο πόλοι ανάπτυξης για τη Ναυπακτία

-O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παναυπακτιακού Συνεδρίου μιλά στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

Με αφορμή το Πανναυπακτιακό συνέδριο, η «Ε» μίλησε με τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, πρώην πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ν. και πρόεδρο της Οργανωτικής  Επιτροπής του Συνεδρίου, θέτοντάς του εισαγωγικά κάποια ερωτήματα. Μας μίλησε για το εάν η Ναυπακτία έχει καθυστερήσει να αναζητήσει το δρόμο της στις νέες συνθήκες, για το ποια μπορεί να είναι η θέση της σε αυτές, για την περίπτωση συνένωσης με την περιοχή του Ευπαλίου, αλλά και για το εάν θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις στο συνέδριο.

Κύριε Χαραλαμπόπουλε, η Ναυπακτία θα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη ημέρα, όπως τίθεται και ως κύριος στόχος του συνεδρίου.  Είναι ανάγκη να το πράξει αυτό γιατί το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες ή μήπως έχει ήδη καθυστερήσει να το κάνει;

Το Α΄ ΠΑΝΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ που οργάνωσε η Ο.ΣΥ.Ν.  στη Ναύπακτο  (19-20 Νοεμβρίου  1988) ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του.  Αρκετά από τα θέματα, που ετέθησαν τότε,  έχουν λυθεί, άλλα όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τώρα, ο Δήμος Ναυπακτίας σχεδόν ταυτίζεται με την  Επαρχία Ναυπακτίας και επομένως είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας ανάπτυξης. Τότε ήταν πολυδιασπασμένη η Ναυπακτία σε κοινότητες που στην πλειονότητά τους δεν είχαν εργαλεία ανάπτυξης.

Είναι αλήθεια ότι  οι «καποδιστριακοί»  έξι  Δήμοι και ο Καλλικρατικός Δήμος  προώθησαν την λύση αρκετών προβλημάτων.  Τώρα όμως και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 καλούμεθα να συζητήσουμε τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης με σκοπό την επίλυση βασικών προβλημάτων τα οποία παραμένουν και είναι γνωστά σε όλους.

Λέτε χαρακτηριστικά πως η περιοχή  «θα πάρει τη θέση που δικαιούται μέσα στην εθνική οικονομία». Πώς τη φανταζόσαστε αυτή ;

Βασικό όπλο της Ναυπακτίας στη μάχη της Ανάπτυξης  είναι ο Τουρισμός σε συνδυασμό με τον Πολιτισμό.  Έχουν γίνει αρκετά στους τομείς αυτούς αλλά χρειάζονται και άλλα  από τα παράλια μέχρι τα ορεινά. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε, πέραν των φυσικών καλλονών, την πανάρχαια πόλη μας , τη Ναύπακτο, που αριθμεί 5.000 χρόνια  συνεχούς κατοίκησης και τις αρχαιότητες που είναι απλωμένες σ’ όλη τη Ναυπακτία καθώς και τα πέτρινα μνημεία  και τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς μας.

Εάν πάνε καλά οι δύο ανωτέρω κλάδοι ανάπτυξης  τότε και οι λοιποί θα έχουν πρόοδο.

Μεταξύ άλλων , στο κεφάλαιο του χάρτη της περιοχής βάζετε και την περίπτωση σύνδεσης με την περιοχή του Ευπαλίου.  Αυτονόητο το γιατί. Θα πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση να ξεκινήσει και επ’ αυτού θέτοντάς το ως πρακτικό στόχο που θα φτάσουμε στην πραγματοποίησή του, ξεφεύγοντας από τη θεωρητική προσέγγιση που οι περισσότεροι το βάζουν έως τώρα.

Ο Μόρνος πλέον δεν χωρίζει τη Ναύπακτο από την περιοχή του Ευπαλίου. Επομένως άρχισαν να ακούγονται φωνές και από τις δύο περιοχές για την συνένωση στον Δήμο Ναυπακτίας αφού πλέον τα συμφέροντα ταυτίζονται.  Βέβαια σε ένα ανελαστικό διοικητικό σύστημα τούτο είναι δύσκολο. Όμως πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να τεθεί και να συζητείται. Χωρίς ωρίμανση τέτοια προβλήματα δεν λύνονται.  Ας μην ξεχνούμε ότι η Φωκίδα χωρίστηκε από την Αιτωλοακαρνανία με την οποία ανήκει σε διαφορετικές  Περιφέρειες  οι οποίες εκλέγουν και βουλευτές.

Διαβάζοντας κανείς την ατζέντα των θεμάτων  περιλαμβάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Το Συνέδριο θα επιδιώξει να παρθούν αποφάσεις , να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, και να αξιολογήσει κάποια στιγμή το τι συνέβη επ’ αυτών σε επόμενο χρόνο ;

Σκοπός κάθε συνεδρίου είναι, ανάλογα με τη θεματολογία του, να διερευνά μέσω των εισηγήσεων  και των συζητήσεων  τα προβλήματα και να εξαγάγει τα δέοντα πορίσματα. Τα  Πρακτικά  θα δημοσιευθούν σε ξεχωριστό τόμο , διότι οι αρμόδιοι θα έχουν προ των οφθαλμών τους τα προβλήματα  και θα βάλλουν ως στόχο την επίλυσή τους.

Βεβαίως η Ο.ΣΥ.Ν. και οι λοιπές οργανώσεις, οι Σύλλογοι, ο Τύπος και οι δημότες θα παρακολουθούν της εφαρμογή τους και θα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...