Χωρίς ΦΠΑ η δαπάνη για φαγητό εργαζομένων

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ , ΕΙΠΕ ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Το κόστος μιας εταιρίας από τη δαπάνη για την τροφοδοσία και σιτιση του προσωπικού δεν υπόκειται σε ΦΠΑ και ως εκ τούτου εκπίπτει από τη φορολόγηση, αποφάνθηκε Β Τμήμα του ΣτΕ , το οποιο δικαίωσε ναυτιλιακή εταιρία. Η εταιρία   προσεφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όταν η αρμόδια  Δ.Ο.Υ.  δεν δέχθηκε το ποσό που είχε εκπέσει  του ΦΠΑ  το αντιστοιχούσε στο κόστος τροφοδοσίας των πληρωμάτων των πλοίων. Το Δοικητικό Εφετείο Χανλιων απερριψε την αιτηση της εταιρίας αλλά το ΣτΕ έκρινε  ότι η  διάταξη εκείνη του άρθρου 23 του νόμου 1642/1986, σύμφωνα με την οποία   αποκλείεται η δυνατότητα έκπτωσης    του  Φ.Π.Α. είναι αντίθετη στην σχετική ευρωπαική νομοθεσία. 

Όπως αναφέρει το δικαστήριο το δικαίωμα προς έκπτωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού ΦΠΑ και δεν μπορεί, κατ αρχήν, να περιοριστεί. Σκοπός του συστήματος των εκπτώσεων είναι η πλήρης απαλλαγή του επιχειρηματία από το βάρος του οφειλομένου ή καταβληθέντος ΦΠΑ στο πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του. Αναφέρει ακόμα ότι  η τροφοδοσία του πληρώματος του πλοίου αποτελεί νόμιμη υποχρέωση, η οποία βαρύνει τον εφοπλιστή και κατά συνέπεια  «ο ΦΠΑ εισροών που επιβάλλεται επί της δαπάνης για την εν λόγω τροφοδοσία πρέπει να δύναται να τύχει εκπτώσεως από το ΦΠΑ των εκροών, που οφείλει να καταβάλει η τελευταία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/277751-CHoris-PHPA-e-dapane-gia-phageto-ergazomenon ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...