Όλα παίζονται στο β’ γύρο των Γαλλικών εκλογών

Κανένας δεν ξέρει με σιγουριά που θα οδηγήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους η Γερμανική λιτότητα

Αμφίρροπη και με απρόβλεπτο αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται η κρίσιμη αναμέτρηση του β’ γύρου των προεδρικών γαλλικών εκλογών ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, όπου όλα παίζονται.

Η Γερμανική λιτότητα οδήγησε τους Γάλλους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που στήριξαν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βυθίζοντας τη χώρα στην ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα λειτουργήσει αυτή η οργή τους για την γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη και ποιος εκ των δύο μονομάχων θα ευνοηθεί τελικά από αυτήν στην κάλπη της 7ης Μαΐου.

Στο πρώτο γύρο οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έστειλαν σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών της ύφεσης, των εκβιασμών, των ατελείωτων φόρων και της γερμανικής  κερδοφορίας σε βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.

Ενόψει, όμως, της τελικής εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου Γάλλου Προέδρου τα πάντα είναι ρευστά και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ορθάνοιχτα.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι φιλοδοξούν να φέρουν νέο αέρα στο εγχώριο και το διεθνές πολιτικό σκηνικό, γεγονός που κάνει το ούτως ή άλλως διχασμένο εκλογικό σώμα να αμφιταλαντεύεται ακόμη περισσότερο για την τελική επιλογή του.

Εξάλλου, η το μικρό προβάδισμα των 2,7 μονάδων του Μακρόν έναντι της Λεπέν στον α’ γύρο δείχνει πως θα γίνει ντέρμπι που ίσως εξελιχθεί σε θρίλερ…
 

«Μαύρισαν» λιτότητα και δικομματισμό

Σε σκληρή τιμωρία των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων της Γαλλίας εξελίχθηκε η ψήφος του γαλλικού λαού, που «μαύρισε» τους εκπρόσωπους της λιτότητας δίνοντας τη χαριστική βολή στον δικομματισμό.

Για αυτό άλλωστε ανέδειξαν πρώτο τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο     Εμανουέλ Μακρόν, που δεν έχει κομματικό παρελθόν, και δεύτερη την ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν, που έχει κατακεραυνώσει τις αδιέξοδες πολιτικές της ευρωπαϊκής ελίτ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο 39χρονος Μακρόν συγκέντρωσε το 24,01% και ακολούθησε η Λεπέν με 21,3%.  Οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν συγκέντρωσαν 20,01% και 19,58% αντίστοιχα ενώ τον Μπενουά Αμόν ψήφισε μόλις το 6,36% των ψηφοφόρων.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί δεν θα έχουν υποψήφιο στην τελική μάχη για τον επόμενο ηγέτη της χώρας.

Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν που έμεινε τρίτος στην κούρσα της Προεδρίας εκδήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν νομιμοποιούμαι να ηγηθώ του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου, δήλωσε ο έμπειρος πολιτικός.

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος οδήγησε την παράταξή του σε μία ιστορικής σημασίας ήττα, «πληρώνοντας» από τα σκάνδαλα με τις αργομισθίες της συζύγου του και των παιδιών τους.

Τα «μαχαίρια» βγήκαν και γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που απειλείται με διάσπαση, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, δήλωσε ότι ο κύκλος έκλεισε.  Ο γερουσιαστής  Γκαετάν Γκορς, πρόσθεσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή τον Εμανουέλ Μακρόν και γύρισε την πλάτη στον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του, Μπενουά Αμόν, σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία νέου κόμματος. Ας σημειωθεί ότι ο Βαλς στηρίζεται από 100 περίπου βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ μόνο 40 στηρίζουν τον ηττημένο Μπενουά Αμόν.

Ακόμη και ο απερχόμενος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί ένα ξεκαθάρισμα στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Χθες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εξέφρασε τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι η ακροδεξιά απειλεί να προκαλέσει ρήξη στην Ευρώπη.
 

Τηλεμαχία Μακρόν – Λεπέν

Ο Μακρόν και η Λεπέν, που πήραν το εισιτήριο για τον β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την 3η Μαΐου στο πλαίσιο μιας τηλεμαχίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον αντίπαλο όπως είχαμε δηλώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» επισήμανε στενός συνεργάτης του Μακρόν σχετικά με την τηλεοπτική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα, τέσσερις ημέρες πριν από την μεγάλη αναμέτρηση της 7ης Μαΐου.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν, επισήμανε ότι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση «πρέπει να διεξαχθεί», καθώς αποτελεί μια ευκαιρία οι Γάλλοι ψηφοφόροι «να δουν απόλυτα ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της κοινωνίας που προτείνει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος».

Αμφότεροι οι υποψήφιοι παρουσιάζονται ως η ενσάρκωση της ανανέωσης της πολιτικής τάξης που βρίσκεται σε παρακμή, προτείνοντας ωστόσο διαμετρικά αντίθετα προγράμματα.

Ο Μακρόν έχει υιοθετήσει ένα πιο φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προφίλ, τόσο σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η Λεπέν, στον αντίποδα, υποστηρίζει ένθερμα την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Το προφίλ των δύο μονομάχων

Ο Μακρόν είναι μόλις 39 ετών, υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών στον τραπεζικό τομέα.
Δεν έχει παιδιά, έχει όμως μια σύζυγο 63 ετών, την Μπριζίτ Τρονιό, η οποία υπήρξε καθηγήτριά του. Η ίδια έχει τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο.

Ο κεντρώος υποψήφιος και ιδρυτής του κόμματος En Marche (τα αρχικά του συμπίπτουν με τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του) έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα για το πώς βλέπει τη Γαλλία.

Ωστόσο, στην οικονομία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: υπόσχεται να τηρήσει τη δέσμευση που ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ευέλικτη εβδομάδα εργασίας σε επίπεδο ωραρίου – πάνω από 35 ώρες για τους νεότερους και κάτω από 35 ώρες για τους μεγαλύτερους –  όπως και κατάργηση 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και «α λα καρτ» συνταξιοδότησης, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.

Ο Μακρόν τονίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και των νέων επαγγελμάτων και στρέφει την προσοχή του στα «μυαλά» που έφυγαν από τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια και μετακόμισαν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών.

Στα καυτά ζητήματα της ασφάλειας που απασχολούν όλο και περισσότερο την κοινωνία, είναι υπέρ της διατήρησης της Ζώνης Σένγκεν, ζητά ενίσχυση της Frontex και τη δημιουργία κοινού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η Μαρίν Λεπέν είναι 48 ετών, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν. Σπούδασε Νομικά, έκανε δύο γάμους και έχει τρία παιδιά. Σήμερα συζεί με τον Λουί Αλιό, δικηγόρο και αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν είναι γνωστή για τις θέσεις που έχει στο θέμα της μετανάστευσης, των αλλοδαπών που ζουν στη Γαλλία και του Ισλάμ.  Στις τελευταίες εκλογές, όμως, επιχείρησε να αλλάξει ελαφρώς την ατζέντα στρεφόμενη σε κοινωνικά ζητήματα: αναφέρθηκε στη διατήρηση ενός Κράτους-Πρόνοια, σε επιδόματα σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.

Στην οικονομία είναι πιο κοντά στις ιδέες του προστατευτισμού, που προωθεί στις ΗΠΑ ο Τραμπ. Η ίδια έχει μιλήσει για την επιβολή φόρου 3% στις εισαγωγές, με στόχο τα χρήματα αυτά να δοθούν σε εργαζόμενους που λαμβάνουν κάτω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι θέλει να εθνικοποιήσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, να αυξήσει τα κονδύλια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την έρευνα και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Θέλει επίσης να γίνει δημοψήφισμα για την ΕΕ με στόχο την έξοδο, ενώ για την ίδια η Ζώνη Σένγκεν είναι «κόκκινο πανί» και πρέπει να μην δεσμεύει τη Γαλλία. Δηλαδή, η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της και οι έλεγχοι θα είναι πλέον αυστηροί. Όσο για τη ρήξη με την ΕΕ, θεωρεί ως αντίβαρο τη βελτίωση των σχέσεων και την προσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν.

Σκληρή στα θέματα μετανάστευσης με περιορισμό της εισόδου νέων, άμεση απέλαση όσων έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, μη πρόσβαση των παράνομων αλλοδαπών σε υπηρεσίες Υγείας και προτίμηση σε Γάλλους πολίτες σε θέματα εργασίας, θέσεων σε σχολεία, επιχορηγήσεων κλπ.

Ίσως το μόνο κοινό σημείο των δύο υποψηφίων είναι η βούλησή τους για ανανέωση της πολιτικής ζωής…
 

Προβάδισμα Μακρόν – Στην αντεπίθεση η Λεπέν

Ως το μεγάλο φαβορί για να γίνει ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θεωρεί τον Εμανουελ Μακρόν μέτρηση της εταιρίας ipsos, η οποία  προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της αναμέτρησης.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπηση, τον Μακρόν προτίθενται να ψηφίσει το 62% των Γάλλων έναντι του 38% που προτιμά την Λεπεν, δίνοντας μια διαφορά 24 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μονομάχων.

Ο 39χρονος πολιτικός συγκεντρώνει το 62% των οπαδών του αριστερού Μελανσόν, οποίος δήλωσε ουδετερότητα, το 48% όσων επέλεξαν Φιγιόν και το 79% των ψηφοφόρων του Αμόν. Ένα ακόμη εύρημα υπέρ του Μακρόν είναι η αποφασιστικότητα των υποστηρικτών του, αφού το 92% δηλώνει ότι η επιλογή τους είναι οριστική.

Ο Μακρόν φέρεται να κερδίζει την Λεπέν με 61% έναντι 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway.
 
Με το «καλημέρα», πάντως, η Μαρίν Λεπέν η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ανεξάρτητου αντιπάλου της, τον οποίον χαρακτήρισε αδύναμο μπροστά στην ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Βγαίνω στους δρόμους για να συναντήσω τον γαλλικό λαό. Για να τους επιστήσω την προσοχή σε σημαντικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας απέναντι στην οποία μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Μακρον είναι αδύναμος», δήλωσε από το στρατηγείο της στο Ενίν Μπομόν.

«Ο κ. Μακρόν δεν έχει σχέδιο για να προστατεύσει τους Γάλλους από τον ισλαμιστικό κίνδυνο. Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου με τον Μακρόν είναι ένα δημοψήφισμα για την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε.

Η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος καταφέρθηκε ακόμη εναντίον του «εντελώς διεφθαρμένου ρεπουμπλικανικού μετώπου» που «προσπαθεί να συνασπιστεί» γύρω από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

«Το παλιό, εντελώς διεφθαρμένο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, το οποίο κανείς πλέον δεν θέλει, από το οποίο οι Γάλλοι αποδεσμεύθηκαν με σπάνια βία, προσπαθεί να συνασπιστεί γύρω από τον κ. Μακρόν. Μου έρχεται σχεδόν να πω: τόσο το καλύτερο!» είπε η Λεπέν, σε επίσκεψή της σε μια αγορά στο Ρουβρουά, στη βόρεια Γαλλία.
 

Guardian: Σκληρότερο Brexit με Μακρόν

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εκτιμά σε άρθρο της ότι πιθανή νίκη Μακρόν δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκή για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο κεντρώος φιλεοευρωπαϊστής πολιτικός έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ «έγκλημα» που θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με την «υποτέλεια». Η εκτίμηση αυτή του Μακρόν δείχνει την αυστηρή του προσέγγιση στο θέμα του Brexit.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ο οποίος παραιτήθηκε για να αγωνιστεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε σφοδρός επικριτής της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός σκληρού Brexit που θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς, ενώ έχει επισημάνει τη σημασία της «υπεράσπισης της ακεραιότητας» της ελεύθερης μετακίνησης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, αναμφίβολα θα είναι πιο σκληρές με τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «προειδοποίηση ή παραίτηση» στην αδιαμφισβήτητη θέση της ΕΕ να υπερασπίζεται πρώτη τα δικά της συμφέροντα.
 

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζουν» Μακρόν

Μπορεί επίσημο σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου να μην υπήρξε ποτέ, ωστόσο η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν ήρθε να επισφραγίσει τη στήριξη της Αθήνας στο πρόσωπό του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή του 1ου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον οποίο και συνεχάρη για το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του 2ου γύρου απέναντι στην άκρα δεξιά, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες ο Εμ. Μακρόν είπε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό: «στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Ολάντ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι αν εκλεγώ θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως στήριξε τον γάλλο πολιτικό. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με ανάρτησή της στο twitter σχολίασε: «Αριστερή στάση ευθύνης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν».

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο. Χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις ιδέες που εκπροσωπεί η γαλλική ακροδεξιά. Αν ο Μακρόν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η Αριστερά μπορεί και πρέπει να του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έδωσε με τη σειρά του το στίγμα γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : «Για τον β’ γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών λέμε καθαρά: Δημοκρατική πανστρατιά κατά της ακροδεξιάς Λεπέν, όπως ζητά και το Γαλλικό ΚΚ».

Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του Ναζισμού δεν θα περάσουν

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο, ανέφερε ότι τα υπολείμματα του Ναζισμού δεν θα περάσουν.

«Εμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ικανοποιημένα με την έκβαση του πρώτου γύρου εμφανίζονται τα περισσότερα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που τάσσονται υπέρ του Μακρόν, όπως και η Χρυσή Αυγή,  που χαιρετίζει την μεγάλη άνοδο του Εθνικού Μετώπου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/280740-Ola-paizontai-sto-b-gyro-ton-Gallikon-eklogon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...