Όριο στα ρόστερ και αλλαγές στη μεταγραφική αγορά εξετάζει η UEFA

Η UEFA θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ορίων στα ρόστερ και αλλαγών στο μεταγραφικό σύστημα, προκειμένου να εμποδίζονται οι ευρωπαϊκές ομάδες να συσσωρεύουν παίκτες, αλλά και για να αναχαιτιστεί το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς συλλόγους, δήλωσε ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Ο Σλοβένος δικηγόρος, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ύπατο ποδοσφαιρικό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, δήλωσε σε συνέντευξη στη Λισαβόνα ότι η UEFA χρειάζεται να αντιμετωπίσει «μείωση στην ανταγωνιστική ισορροπία» εντός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συλλόγων.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η κυριαρχία  κορυφαίων συλλόγων, όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου. Την ίδια στιγμή, οι μικρότερες λίγκες της Ευρώπης παραπονούνται ότι οι μεγάλες ομάδες αποκτούν τους παίκτες τους σε μικρή ηλικία, μόνο για να τους στείλουν άμεσα δανεικούς αλλού, ενώ ομάδες όπως οι Άγιαξ και Μπενφίκα, που κάποτε ήταν «μεγάλες δυνάμεις», έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε συλλόγους που «τροφοδοτούν» με παίκτες άλλες ομάδες.

«Πρέπει να εξετάσουμε νέους μηχανισμούς, όπως φόρους πολυτελείας και ειδικότερα αθλητικά κριτήρια όπως περιορισμούς στο ρόστερ και δίκαιους μεταγραφικούς κανόνες, προκειμένου να αποφύγουμε τη συσσώρευση παικτών και την υπερβολική συγκέντρωση ταλέντου εντός ορισμένων ομάδων. Πρέπει να εκτιμήσουμε αν η μεταγραφική αγορά όπως λειτουργεί σήμερα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε; Δεν μπορούμε να φοβόμαστε να την αγγίξουμε» είπε ο Τσέφεριν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την αναφορά του περί φόρων πολυτελείας, αλλά πρόσθεσε ότι η UEFA μπορεί να συνεργαστεί με τη FIFA για να αλλάξει τη μεταγραφική αγορά ή να το κάνει μέσω των δικών της κανονισμών αδειοδότησης.

Αναφερόμενος στη διαφορά ανάμεσα στους πολύ μεγάλους συλλόγους και τις υπόλοιπες ομάδες, ο πρόεδρος της UEFA τόνισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το μεγαλείο κάποιων να επισκιάσει και να πνίξει τους πιο μικρούς από εμάς. Εάν επιτρέψουμε τα χάσματα να γίνουν υπερβολικά μεγάλα, θα παραμελήσουμε αυτούς οι οποίοι έχουν λίγες ευκαιρίες. Αντιμετωπίζουμε μια απειλή ότι το κάτω μέρος γίνεται ασταθές επειδή ο υπόλοιπος κόσμος επικεντρώνεται στην κορυφή και οι πολιτικές μας πρέπει να αντανακλούν τη θέση ότι δίνουμε αξία σε ολόκληρη την πυραμίδα».
 
Όμως, ο Τσέφεριν δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, λέγοντας αντίθετα ότι η UEFA πρέπει να αξιολογήσει και να κατανοήσει την τρέχουσα κατάσταση και κάποιες δυνητικές τάσεις. «Η UEFA έχει καθήκον να προστατεύσει το σύνολο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο την ελίτ και όχι μόνο εντός των διοργανώσεών μας» πρόσθεσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα συστήσει ένα νέο τμήμα, το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Προστασία του Παιχνιδιού», για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, της διαφθοράς, της βίας και της χειραγώγησης αγώνων. «Η UEFA θα έχει σύντομα ένα “στρατό” ανθρώπων για να τα καταπολεμήσουν», είπε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/SPOR/276169-Orio-sta-roster-kai-allages-ste-metagraphike-agora-exetazei-e-UEFA ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...