15 Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων

 

Τι είναι αυτό που κάνει τα μήλα τόσο περιζήτητα;

Το 2004, επιστήμονες ερεύνησαν πάνω από 100 τροφές για τη μέτρηση της αντιοξειδωτικής δράσης. Τα αντιοξειδωτικά  είναι ενώσεις που καταπολεμούν την ασθένειες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη και την οξειδωτική βλάβη από οξείδωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής κυτταρικής δραστηριότητας. Τα μήλα είναι επίσης γεμάτα από μια ίνα που ονομάζεται πηκτίνη, ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η πηκτίνη ταξινομείται ως διαλυτή, ζυμώσιμη και ιξώδης, ένας συνδυασμός που δίνει μια τεράστια λίστα οφελών για την υγεία.

1. Πιο υγιή δόντια:

Ένα μήλο δεν θα αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσα σας, αλλά το δάγκωμα και το μάσημα ενός μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, μειώνοντας τη φθορά των δοντιών με τη μείωση των επιπέδων των βακτηρίων.

2. Πρόληψη του Αλτσχάιμερ:

Μια μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση χυμού μήλου θα μπορούσε να κρατήσει μακριά την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του εγκεφάλου.

3. Προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον:

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα και άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να αποκτήσουν μια ορισμένη προστασίας κατά του Πάρκινσον, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την κατανομή της ντοπαμίνης που παράγουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

4. Μείωση της εμφάνισης του καρκίνου:

Η κατανάλωση μήλων πλούσιων σε φλαβονόλη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος έως 23%. Ερευνητές έχουν προσδιορίσει διάφορες ενώσεις, τριτερπενοειδή, περιέχονται στην φλούδα του μήλου, έχουν ισχυρές δραστικότητες αντι-αυξητικού έναντι των καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, του παχέος εντέρου και του μαστού. Σε άλλη έρευνά έχει διαπιστωθεί ότι εκχυλίσματα από μήλα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό και το μέγεθος των όγκων του μαστού.

5. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη:

Οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα. Τα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτή ίνα, το κλειδί για την άμβλυνση της ταλάντευση του σακχάρου στο αίμα.

6. Μείωση χοληστερόλης:

Η διαλυτή ίνα που βρέθηκε στα μήλα προσδένεται με τα λίπη στο έντερο, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σε καλύτερη υγεία.

7. Πιο υγιή καρδιά:

Έχει συνδεθεί η υψηλή πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών, με πιο αργή συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες σας. Η φαινολική ένωση που βρίσκεται στη φλούδα του μήλου εμποδίζει επίσης τη χοληστερόλη που περνάει στο σύστημά σας από το τοίχωμα των αρτηριών. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών, μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας, που οδηγεί σε στεφανιαία νόσο.

8. Μείωση της εμφάνισης πέτρας στη χολή:

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν υπάρχει πολλή χοληστερόλη στη χολή. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στους παχύσαρκους. Για την πρόληψη της χολολιθίασης, οι γιατροί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα του βάρους και της χοληστερόλης σας.

9. Βοηθούν στις διάρροιες και τη δυσκοιλιότητα:

Είτε δεν μπορείτε να πάτε στην τουαλέτα ή απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν. Η φυτική ίνα μπορεί είτε να τραβήξει νερό από το κόλον σας , είτε να απορροφήσει την περίσσεια νερού από τα κόπρανα σας.

10. Καταπολέμηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου:

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων οι γιατροί συστήνουν αποχή από τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά τρόφιμα, ενώ συνιστούν την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή μας.

11. Προφυλάσσει από τις αιμορροΐδες:

Οι αιμορροΐδες είναι φλεγμονή στο πρωκτικό κανάλι ενώ δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη. Προκαλούνται από υπερβολική πίεση στον πυελό και το ορθό. Αναπόσπαστο μέρος για τον έλεγχο της δυσκοιλιότητας είναι η κατανάλωση φυτικών ινών καθώς μπορεί να σας να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αιμορροΐδων.

12. Βοηθάνε στον έλεγχο του βάρους σας:

Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, μεταξύ των οποίων καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και άπνοια. Για να διαχειριστείτε το βάρος σας και να βελτιώσετε την υγεία σας, οι γιατροί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας φουσκώσουν χωρίς να σας προσθέσουν πάρα πολλές θερμίδες.

13. Αποτοξινώνουν το συκώτι σας:

Καταναλώνουμε συχνά τοξίνες, είτε από ποτό ή φαγητό, που το συκώτι είναι υπεύθυνο για την εκκαθάριση αυτών των τοξινών από το σώμα σας. Πολλοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί στις δίαιτες αποτοξίνωσης, λέγοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ευτυχώς, ένας από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους αποτοξίνωσης του ήπατός σας είναι η κατανάλωση φρούτων όπως τα μήλα.

14. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Τα κόκκινα μήλα περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερκετίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κερκετίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

15. Συμβάλουν στην αποφυγή του καταρράκτη:

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν διχαστεί σχετικά με το θέμα, πρόσφατες μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, έχουν 10 έως 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...