15 χρόνια κάθειρξη σε υπουργό του Σημίτη

15 χρόνια κάθειρξη σε υπουργό του Σημίτη

Παρελαύνουν στα δικαστήρια όλα τα “μπουμπούκια” του αρχιερέα της διαπλοκής για τοκογλυφία και ξέπλυμα

ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ συμμορίες στο Παλέρμο φαντάζουν σαν νηπιαγωγείο μπροστά στα μπουμπούκια που είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώστας Σημίτης.

Εκτός από τις μίζες, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τις χαριστικές συμβάσεις δημοσίων έργων και τη λεηλασία δημοσίου χρήματος με τα εξοπλιστικά, οι υπουργοί του Σημίτη ήταν βαθιά χωμένοι και σε κυκλώματα τοκογλυφίας που έκαναν τζίρο εκατομμυρίων ευρώ.

Η ποινή κάθειρξης 15 ετών που επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υφυπουργό του Σημίτη, Γιάννη Ανθόπουλο, αποκαλύπτει το μέγεθος της εγκληματικής συμμορίας που είχε στηθεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον αρχιερέα της Διαπλοκής.

Οσοι μέχρι τώρα μιλούσαν για μεμονωμένες περιπτώσεις υπουργών που άρπαζαν μίζες, ξέπλεναν μαύρο βρόμικο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες και μοίραζαν δουλειές σε πολυεθνικές κολοσσούς, διαψεύστηκαν οικτρά.

Γιατί δεν είναι μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τάσος Μαντέλης και κάποιοι άλλοι μεγαλόσχημοι παράγοντες του συστήματος Σημίτη που εμπλέκονται σε γιγαντιαία σκάνδαλα.

Ακόμα και οι υπουργοί β’ διαλογής που είχε επιλέξει ο Σημίτης λειτουργούσαν με λογικές και πρακτικές μαφίας.
Χαρακτηριστική στην περίπτωση αυτή είναι η τοκογλυφική δραστηριότητα του Γιάννη Ανθόπουλου.

Για κάθε μεσολάβηση του σε τοκογλυφικό δάνειο έπαιρνε προμήθεια 10%, καταστρέφοντας στην κυριολεξία επιχειρηματίες που κατέφευγαν στους τοκογλύφους για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Οπως και τα υπόλοιπα μπουμπούκια του ΠΑΣΟΚ, έτσι και ο Ανθόπουλος με το βρόμικο χρήμα από την τοκογλυφία αγόρασε βίλα στη Βούλα ενώ είχε και εμφανείς καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Η καταδίκη ενός πρώην υπουργού για τοκογλυφία έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο.

Δικαιολογημένα ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Γιατί όταν το μισό υπουργικό συμβούλιο του Σημίτη εμπλέκεται σε μίζες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τοκογλυφίες, τότε πώς να μη χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα.

Βέβαια μετά την καταδίκη του Ανθόπουλου για τοκογλυφία ο Κώστας Σημίτης, όπως έγινε και με την προφυλάκιση Γιάννου Παπαντωνίου, εξαφανίστηκε από προσώπου γης και δεν έκανε ούτε μια δήλωση συγγνώμης.
Το ίδιο και οι κύριοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Προφανώς δεν γνωρίζουν τώρα τον Ανθόπουλο, που τον είχαν για μια δεκαετία υπουργό.
Ή νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και θα ξεχάσει τα αίσχη που συντελέστηκαν την αλήστου μνήμης εποχή διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Βαριά ποινή, αλλά με αναστολή μέχρι το Εφετείο, επέβαλαν οι δικαστές στον πρώην υφυπουργό Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο για τα αδικήματα της τοκογλυφίας και του ξεπλύματος βρώμικού χρήματος. 

Η ποινή έφτασε τα 15 χρόνια κάθειρξη αλλά κατά πλειοψηφία 2-1 οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγήσουν ανασταλτικό στην έφεση με αποτέλεσμα, τόσο αυτός όσο και άλλοι 3 συγκατηγορούμενοί του που επίσης καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια έκαστος, να φύγουν ελεύθεροι από το Εφετείο της Αθήνας.

Κατάσχεση

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7εκ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα και 5,7εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις.

 Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα. 

Στους Γ. Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά καταγγελία που έκανε η καπνέμπορος Οδέττη Πετρίδη, η οποία υποστήριξε πως δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. 

Για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης η κ. Πετρίδη, εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού. 

Την ενοχή του Γιάννη Ανθόπουλου για την υπόθεση τοκογλυφίας είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας λέγοντας για τους κατηγορούμενους πως «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει το ζυγό της τοκογλυφίας». 

Απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και εμφανίστηκε ως θύμα της καταγγέλλουσας. 

«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις. Ήμουν η ασπίδα της, ένιωθε ασφάλεια. Πήγαινα ως «γλάστρα». Ήθελε δίπλα της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της» είπε. 

Το 2004 και ενώ δεν ήταν πλέον βουλευτής, υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ορίστηκε επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας της καπνεμπόρου.

 Μάλιστα, η σχέση τους ήταν τόσο καλή που ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ισχυρίστηκε, είχε λάβει από την γυναίκα δάνειο συνολικού ύψους 650.000 ευρώ για την κατασκευή σπιτιού (σ.σ.: το σπίτι που σήμερα διατάχθηκε η κατάσχεσή του). 

Η εξόφληση θα ξεκινούσε το 2007, «γιατί νωρίτερα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις». 

Ο Γιάννης Ανθόπουλος είπε στην απολογία του ότι δέχτηκε πιέσεις από την καταγγέλλουσα για να πάρει το δάνειο. 
«Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε…» ανέφερε συμπληρώνοντας: «επέμενε να βάλει τα καλύτερα υλικά κι έτσι ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα…»!

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/348372-15-chronia-katheirxe-se-ypoyrgo-toy-Semite ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...