«Εφτά μικροί θάνατοι, εφτά μικροί άθλοι» του Χρήστου Αναστασόπουλου

Εκδόσεις «Πικραμένος»

Σελίδες: 200

Διαστάσεις: 14×23,5

Λιανική Τιμή: 14,00 €

ISBN: 978-960-6628-68-9

 

Κατηγορία: Νεοελληνικό μυθιστόρημα

Από τις εκδόσεις «Πικραμένος» μόλις κυκλοφορήθηκε το νέο βιβλίο, αλλά πρώτο μυθιστόρημα, του Χρήστου Αναστασόπουλου: «Εφτά μικροί θάνατοι, εφτά μικροί άθλοι». O πατρινός κουκλοπαίχτης και ηθοποιός Χρήστος Αναστασόπουλος, που τα τελευταία έξι χρόνια διαμένει μόνιμα με την οικογένεια του στο Βερολίνο, επιστρέφει στα συγγραφικά τεκταινόμενα με ένα έργο – δοκιμή για τη συνεισφορά της τέχνης στην καθημερινή πραγματικότητα, για την «έντεχνη» ζωή, τους άθλους και του θανάτους τους προσωπικούς.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε η πατρινή ζωγράφος Ειρήνη Μπράττη, γνωστή για την πορεία της εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

***

«Από μικρό παιδί έκανε μιαν ευχή, πάντα την ίδια. Τις άλλες δύο δεν τις είχε σπαταλήσει. Η επίκλησή της ήταν γι’ αυτόν όμοια με προσευχή· μια προσευχή που την επαναλάμβανε τα βράδια κάτω από τον έναστρο ουρανό, απολαμβάνοντας την αστρική σκόνη της αγάπης όλων των συμμάχων του, αυτών που ήταν κοντά του, αλλά και αυτών που τον προστάτευαν από μακριά. Πατρίδα του πλέον ήταν οι μνήμες του και τόπος του η γενιά των απογόνων του.»

Είναι η ιστορία του ψυχολόγου Τηλέμαχου Αρφάνη, που μετά από μια έκρηξη και το δυστύχημα που ακολούθησε, ανακαλύπτει, σαν σε ταινία, τους σταθμούς της μέχρι τότε ζωής του, τα σπουδαία του, τα σημαντικά, τα κρίσιμα. Δύο είδη γραφής, δύο παράλληλες αφηγήσεις, σε άλλους χρόνους, σε άλλους καιρούς, με άλλα δεδομένα.

«…λευκή οθόνη… και πάνω της… όλη η ζωή του… χωρίς ενοχές… μα με κρυστάλλινο βλέμμα… και ισχυρή μνήμη… αναπολεί… ανατρέχει στα περασμένα… θυμάται… απώλειες… ματαιώσεις… συνειδητοποιεί… πως αυτό που ένωνε τους… εφτά μικρούς θανάτους του… ήταν… είναι… η… αγάπη… αυτή… τον… οδηγεί… στα νέα καλωσορίσματα… στους εφτά άθλους του… φως… μουσική… και η καρδιά… χτυπά πιο δυνατά… ένας σκύλος… ο Άργος… τον… τους… βοηθά… να ζήσουν… να επιζήσουν… εφτά χρόνια αργότερα… η ζωή του… ξεκινά… με έναν μικρό… θάνατο… και συνεχίζει με έναν… μικρό άθλο… μέσα από τα μάτια… του… Οδυσσέα… και του Ίωνα… τις συμμαχίες… της Διώνης… της Ιφιγένειας… του Έκτορα… τις μνήμες της Καλυψώς… της Δανιηλίδας… της Ευρυδίκης… της Αφροδίτης… της Φοίβης… της Γαίας.»

Στο βιβλίο, ο αναγνώστης «δοκιμάζεται», όπως δοκιμάζονται η πένα του συγγραφέα, αλλά και ο βασικός ήρωας από τους άθλους και τους θανάτους της ζωή του. Οι δρόμοι των ανθρώπων είναι πολλαπλοί, οι χαραγματιές ποικίλες και βαθιές, αλλά προωθούν βαθμιαία στην ωριμότητα  και στην ολοκλήρωση του «είναι». Παρόμοια, ένα βιβλίο –ή ένα έργο ευρύτερα– χτίζεται κι εξελίσσεται, επικοινωνώντας με τις άλλες Καλές Τέχνες –κατάσαρκο βίωμα του αφηγητή. Έτσι, η αφήγηση αξιοποιεί στοιχεία του θεάτρου, της ζωγραφικής, της υποκριτικής. Οι εναλλαγές διαγράφουν τη σύμπραξη των μορφών της τέχνης και προσκαλούν να μετέχουν άνθρωποι και αισθήσεις!

Αν η ζωή ξετρυπώνει κάθε μέρα έναν άθλο για εσάς, διαβάστε το βιβλίο. Όταν η λογοτεχνία και η τέχνη μπορεί να γίνει όχημα ή και σωσίβιο για τα δικά μας ναυάγια, είναι ευκαιρία να ακολουθούμε τα χνάρια της…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Χρήστος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1966.  Ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές αυτές για να σπουδάσει κουκλοθέατρο και παντομίμα στο Μπόχουμ και στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Πέρασε αρκετά χρόνια από την ζωή του στην Πάτρα.

Ως ηθοποιός συμμετείχε στα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Βόλου. Ίδρυσε «Το θέατρο κούκλας και μιμικής “Φάτσες”», με το οποίο έδωσε πολυάριθμες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας. Τα τελευταία έξι χρόνια ζει με την οικογένειά του μόνιμα στο Βερολίνο.

Συνεχίζει να εργάζεται ως ηθοποιός στην «Κωμική Όπερα» του Βερολίνου, κάνοντας παράλληλα παραστάσεις ταχυδακτυλουργικής για παιδιά. Συνεργάζεται με τον θίασο «Das letzte Kleinod», με έδρα το Μπρεμενχάφεν. Είναι, επίσης, μέλος της κωμικής παράστασης του θιάσου «Showwaiters», με έδρα την Δανία, με τον οποίο ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, κάνοντας παραστάσεις για μεγάλους. Το 1990 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Κουκλοθεατρικά και όχι μόνο από τις εκδόσεις Ηράκλειτος και το 1991 Για μια νέα θεώρηση στο Κουκλοθέτρο από τις Αχαϊκές Εκδόσεις. Το Εφτά μικροί θάνατοι, εφτά μικροί άθλοι είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

book_cover XristosProsklisi

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...