27 Μαρτίου η απόφαση ESM για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις

27 Μαρτίου η απόφαση ESM για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις

Την Τρίτη, αναμένεται να δοθεί η έγκριση της δόσης των 6,7 δις ευρώ  για την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, η συνεδρίαση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2018. Η πρώτη υπό-δόση περιλαμβάνει 3,3 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 1,9 δις ευρώ για την δημιουργία του «μαξιλαριού ρευστότητας». Στόχος είναι το απόθεμα, να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η δεύτερη υποδόση, του 1 δις ευρώ θα εκταμιευθεί πιθανότατα, μετά τον Απρίλιο υπό δύο προϋποθέσεις, η πρώτη είναι η «ικανοποιητική απόδοση» στη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη από την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δις ευρώ.

Αλλαγή στους όρους της συμφωνίας;

Μάλιστα, μαζί με την έγκριση θα γίνει και «τροποποίηση της Σύμβασης Παροχής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα». Αυτό αφορά  το  δάνειο των 86 δις ευρώ που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 μαζί με το 3ο μνημόνιο. Η αλλαγή στη σύμβαση είναι αναγκαία γιατί πλέον έχει ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «Υπερταμείο», δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Η αλλαγή, «προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής της δανειακής σύμβασης και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής, όπως προβλέπεται από την αρχή του προγράμματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκταμιεύσεις και το μέγεθος κάθε μίας, «θα εξαρτάται από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές οι επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του υπολοίπου των οφειλών», τονίζει ο ESM.

Νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Luis de Guindos

Όπως αναμενόταν, μετά και από την έγκριση/στήριξη που έλαβε από το Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos διορίστηκε εχθές, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μη ανανεώσιμη θητεία 8 ετών, από τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο νέος αντιπρόεδρος θα αντικαταστήσει τον Vitor Constancio από την 1η Ιουνίου 2018, όταν και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις – Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ

Σήμερα θα κλείσει και τυπικά η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ καθώς αναμένεται να μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών του Οργανισμού στην κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki. Εχθές πραγματοποιήθηκε η καταβολή εκ μέρους της κοινοπραξίας του  οικονομικού τιμήματος των 231,926 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία SEGT περιλαμβάνει το γερμανικό Fund, Deutsche Invest Equity Partners (47%), την Terminal Link (33%), και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%).

Ο ΟΛΘ περνάει σε μία νέα εποχή και σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1,6 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας, να δημιουργήσει 37,4 έως 49,1 χιλιάδες ανθρωποέτη εργασίας (1 ανθρωποέτος =πλήρης απασχόληση 1 εργαζόμενου για 1 έτος) και αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα του λιμανιού κατά 117 έως 190 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 770 εκατ. ευρώ στο σύνολο της επόμενης δεκαετίας.

Αύξηση 2% στους μισθούς στην Ελλάδα, το 2018!

Προβλέψεις για μέση αύξηση ύψους 2% σε μισθούς για το 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αποδοχών και παροχών για το 2017 της KPMG. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών για το 2017 έδειξε ότι  23% των εταιρειών έδωσε αυξήσεις το 2017 σε όλους τους εργαζόμενους και 52% μόνο σε ένα μέρος των εργαζομένων. Η μέση αύξηση το 2017 κινήθηκε στο 1.4% και οι προβλέψεις για το 2018 προσδιορίζουν τη μέση αύξηση στο 2%.

Παράλληλα,  υψηλότερες εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδοχές που παρέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές. Η διαφορά οφείλεται, κυρίως, στις υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές που φαίνεται να παρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες έναντι των ελληνικών.

Eurostat: Η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 0,5%

Οριακή αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2016, κατά 0,5% σε σχέση με το 2015, έναντι αύξησης 1,2% στην ΕΕ, δείχνουν τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις περιφέρειες της ΕΕ που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Συγκεκριμένα, το 2016 η απασχόληση αυξήθηκε σε 231 από τις περιφέρειες της ΕΕ (84%), σε 32 περιφέρειες ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε και σε 12 περιφέρειες οι θέσεις απασχόλησης παρέμειναν σταθερές.

Στην Ελλάδα, η περιφέρεια που κατέγραψε την υψηλότερη μείωση της απασχόλησης είναι τα Ιόνια Νησιά (-1,4%). Μικρότερη ήταν η μείωση της απασχόλησης στην Ήπειρο (-0,7%), τη Στερεά Ελλάδα (-0,5%) και τη Δυτική Μακεδονία (-0,3). Η Κρήτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης (1,2%). Ακολουθούν, η Κεντρική Μακεδονία (0,8%), η Θεσσαλία (0,7%), η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο (0,6%), η Πελοπόννησος (0,5%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο (0,1%).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326124-27-Martioy-e-apophase-ESM-gia-ten-ektamieyse-tes-doses-ton-5-7-dis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...