29Ο δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την κρίση στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου!

29Ο δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την κρίση στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου!

Εδώ και τώρα να μειωθεί το χρέος

Το Βερολίνο έστησε τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη, φορτώνοντας με χρέη τις περισσοτέρες ευρωπαϊκές χώρες, για να εξασφαλίζει υπέρογκα πλεονάσματα με το φθηνό δανεισμό, καταχρεώνοντας τη χώρα μας και τους άλλους λαούς της Νότιας Ευρώπης

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑ δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την κρίση χρέους, που έστησε σε βάρος της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Την ώρα που η χώρα μας συσσώρευε ελλείμματα και ο λαός υπέφερε από τα εφιαλτικά μνημόνια, το Βερολίνο εξασφάλιζε πλεονάσματα μαμούθ, αφού η γερμανική οικονομία δανείζονταν σχεδόν με μηδενικά επιτόκια.

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τα προβλήματα στην Ιταλία έστρεψαν το σύνολο των επενδυτών στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων.

Στην ουσία χρηματοδοτούσαν με μηδενικά επιτόκια την ανάπτυξη της Γερμανίας, ενώ παράλληλα οι οικονομίες του Νότου τσακίστηκαν στην κυριολεξία, αφού τα επιτόκια δανεισμού είχαν φτάσει στα ύψη.

Το μεγάλο κόλπο που είχε στήσει το Βερολίνο τώρα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Γι΄ αυτό οι Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας απαιτούν άμεσες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταματήσει η ανισότητα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του γερμανικού δόγματος για μηδενικά ελλείμματα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο ήταν καταστροφικό για όλες τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών ακόμα και για την Γαλλία και η μόνη που κέρδιζε ήταν η Γερμανία.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κρίση χρέους και τα μνημόνια στην Ελλάδα, ήταν ένα στρατηγικό κόλπο του Βερολίνου για να αρπάξει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις πλάτες των χωρών του Νότου.

Χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα πρακτικές τοκογλύφων Μέρκελ και Σόιμπλε ισοπέδωσαν την Ελλάδα και τρομοκράτησαν τους επενδυτές που αγόραζαν ομόλογα των χωρών του Νότου για να εξασφαλίσει το Βερολίνο χρηματοδότηση της οικονομίας με μηδενικά επιτόκια.

Η διαρκής επίθεση του Σόιμπλε στην Ελλάδα και η εμμονή του στο καταστροφικό πείραμα των μνημονίων είχε σχέση με τις στρατηγικές του επιδιώξεις.

Μπορεί να οδήγησε ένα ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση αλλά η γερμανική οικονομία κέρδισε σε όλα τα επίπεδα, αφού δεν μπορούσαν να την ανταγωνιστούν οι υπόλοιπες χώρες που αναγκάζονταν να δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια.

Τώρα οι ίδιοι οι Γερμανοί ομολογούν το έγκλημα που έγινε σε βάρος της Ελλάδας και των χωρών του Νότου.

Ο γερμανικός τύπος ξετινάζει όλα τα άλλοθι που προέβαλαν μέχρι τώρα Μέρκελ και Σόιμπλε και περιγράφει με αριθμούς τη μεγάλη λεηλασία που συντελέστηκε.

290 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, αποκαλύπτει η Handelsblatt και η Deutsche Welle. Γι΄ αυτό επιβάλλονται άμεσες αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που εκτινάχτηκε από τα κόλπα των Γερμανών.

Αν ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση και γι΄ αυτό υπεύθυνη θα είναι η Γερμανία.

Χρυσή οκταετία

Η Νότια Ευρώπη σπάραξε από την αυστηρή λιτότητα και οι Γερμανοί βρήκαν χρυσάφι στα συντρίμμια!  Την ώρα που οι αυστηρές πολιτικές των μνημονίων σάρωναν τις ευρωπαϊκές χώρες που έπεσαν στην ανάγκη των θεσμών, οι Γερμανοί ζούσαν μία χρυσή οκταετία, καθώς χάρη στα χαμηλά επιτόκια η Γερμανία κατέβαλε τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Σύμφωνα με  υπολογισμούς της Bundesbank της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όσο χώρες όπως η Ελλάδα, έβλεπαν το ΑΕΠ τους να κουτσουρεύεται και βούλιαζαν στην ύφεση, οι Γερμανοί κέρδισαν 290 δις ευρώ!

Όσο η κρίση εντείνονταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο περισσότεροι φοβισμένοι επενδυτές, έκρυβαν τα χρήματά τους στο ασφαλές καταφύγιο των Γερμανικών Κρατικών Τίτλων, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να φτάσουν στο σημείο να δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τους έδιναν χρήματα και από πάνω τους πλήρωναν και τόκο για να τους τα φυλάνε από τον μπαμπούλα της οικονομικής κρίσης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το κοινό νόμισμα επεφύλασσε στους Γερμανούς αποταμιευτές δυσάρεστες εκπλήξεις. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και λόγω των χαμηλών επιτοκίων, οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών συρρικνώθηκαν αισθητά: μόνον το 2017 κατά 38 δις ευρώ όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται όμως μόνον για τη μισή αλήθεια.

Διότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Γερμανία κατέβαλε πολύ λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της από ότι παλαιότερα. Από το 2008 συγκεκριμένα, το γερμανικό δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά 290 δις ευρώ σε τόκους. Μόνον το 2017 η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 50 δις ευρώ λιγότερα επιτόκια σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν προσωρινοί υπολογισμοί της γερμανικής Bundesbank που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την ανάλυσή της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνέκρινε το επίπεδο των επιτοκίων του 2007, τη χρονιά δηλαδή πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, με τα εκάστοτε επίπεδα των χρόνων που ακολούθησαν. Ενώ η Γερμανία δανείζονταν το 2007 με επιτόκια μέσης απόδοσης 4,23%, έφτασε να δανείζεται το 2017 έναντι επιτοκίων μόλις 1,86%. Η συνεχής πτώση των επιτοκίων δανεισμού είχε φυσικά ως αποτέλεσμα το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει όλο και λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ενώ για παράδειγμα η ομοσπονδία κατέβαλε το 2008 40,2 δις ευρώ σε τόκους, το 2016 πλήρωσε μόλις 17,5 δις ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα μισά.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η τεράστια αυτή εξοικονόμηση ωφελεί φυσικά και τους Γερμανούς φορολογούμενους και αποταμιευτές, επισημαίνει η Handelsblatt. Διότι τα χρήματα στους προϋπολογισμούς της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων που έπρεπε να καταβληθούν παλαιότερα για την αποπληρωμή επιτοκίων μπορούν να επενδύονται, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση ή στις υποδομές. Ή και για τη μείωση της φορολογίας την οποία διαπραγματεύονται τα δυο μεγάλα κόμματα στις εν εξελίξει διερευνητικές.

Ο Τραμπ τα έλεγε πριν 1 χρόνο!

Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση, όπου η Γερμανία κερδίζει από την ηγετική θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από ένα χρόνο, στις 17 Ιανουαρίου 2017, ο νέοεκλεγής Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε κατηγορήσει την Γερμανία ότι χρησιμοποιεί την Ευρώπη και τις οικονομικές εξελίξεις, για να βγάλει κέρδος και αυτός είναι ο λόγος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Σε κοινή συνέντευξή του στους αμερικανικούς «Times» και στη γερμανική «Bild» ο Πρόεδρος Τραμπ  είχε αποκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «όχημα της Γερμανίας». Συγκριμένα είχε δηλώσει«κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ε.Ε. είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο εκ μέρους της Βρετανίας να αποχωρήσει», σχολίασε σχετικά.

Τέλος, πολλοί έμπειροι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας τους δυνητικούς εταίρους να μην εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Διότι όταν ανέβουν και πάλι τα επιτόκια -και αυτό σύμφωνα με τους ίδιους είναι απλά θέμα χρόνου- τότε θα αυξηθεί και το κόστος δανεισμού για τα δημόσια ταμεία. Εάν αυξάνονταν το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας κατά μόλις μια ποσοστιαία μονάδα, το δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει κάθε χρόνο 20 δις ευρώ περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/317311-29O-dis-eyro-kerdise-e-Germania-apo-ten-krise-sten-Ellada-kai-tis-chores-toy-Notoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...