4 χρόνια αντί για 10 οι στόχοι Πρωτογενών πλεονασμάτων!

 

Εκταμίευση της δόσης τον Ιούνιο, αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν!

 

Ξεκίνησαν οι μυστικές συναντήσεις για το χρέος!

 

Έγγραφο της Ευρωζώνης που είδε το φως της δημοσιότητα, περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών για τη μείωση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης!  Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι εξελίξεις,  μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  ου Ταμείου και την ακόλουθη  εκταμίευση της δόσης, εντός του μήνα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλιο. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρασκηνιακές  επαφές του Washington Club για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αν και παραμένει ερωτηματικό η στάση του Βερολίνου και ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, σύμφωνα με το εξασέλιδο έγγραφο, που αποκάλυψε η Αγγελική Παπαμιλτιάδου για το Euro2day, υπάρχει άτυπη απόφαση από το συμβούλιου της Μάλτας για μείωση του στόχου πλεονασμάτων 3,5% σε τέσσερα χρόνια, αντί για δέκα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι «οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση. Η πρώτη συνάντηση του Washington Club  έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (…) Περαιτέρω συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών (στο Club συμμετέχουν εκτός από τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου».

 

Μία εξέλιξη που «μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης».

 

Μάλιστα, σημαντική πρόοδος σε αυτό το πεδίο, υπήρξε στο Eurogroup της Μάλτας, στις αρχές Απριλίου, όπου φέρεται να υπήρξε συμφωνία για μείωση του χρόνου επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια. «Το κύριο ζήτημα που πρέπει τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει διστακτικό στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, και δη μέχρι το 2022».

 

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα του 2020 (π.χ. μείωση αφορολόγητου) θα έρθουν από το 2019, εάν η χώρα μας δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, «εάν η Ελλάδα επιτύχει στους στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αντίμετρα όπως φοροαπαλλαγές και κοινωνικής προστασίας. Αυτό άλλωστε είναι η εκτίμηση και των ευρωπαϊκών θεσμών» αναφέρεται στο έγγραφο.

 

Για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, αναφέρεται ότι «τα περισσότερα prior actions αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην ολότητά τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στη δεύτερη και τρίτη σελίδα, το έγγραφο αναφέρει ξανά και ξανά ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πολλές φορές κωλυσιεργεί και καταθέτει τις προτάσεις και τα έγγραφά της με τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστέρηση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το χρονοδιάγραμμα που αναφέρουμε απαιτεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουμε τα τελικά κείμενα στα χέρια των αντιπροσωπειών και των ελληνικών αρχών πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου».

 

 «Αγνωστος Χ» παραμένει η τελική θέση που θα λάβει η Γερμανία στα επόμενα κρίσιμα Eurogroup. Αν και όλες οι πλευρές συντάσσονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο κ. Σόιμπλε θα δεχθεί να επισημοποιηθούν οι υποχωρήσεις στο πλεόνασμα και η αποσαφήνιση περαιτέρω μεσοπρόθεσμων μέτρων.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281393-4-chronia-anti-gia-10-oi-stochoi-Protogenon-pleonasmaton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...