420 εκατ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

420 εκατ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πρώτο θέμα

Μηχανεύονται τρόπους για να μην πληρώσουν τα χρέη τους – Τι σκαρφίστηκε ο Κυριάκος με Σαμαρά και Στουρνάρα. Τι σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούν από τα χρωστούμενα, ενώ οι κατασχέσεις στον κοσμάκη πέφτουν βροχή

Δεν πα’ να ξεκινάνε σε λίγο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δεν πα΄ να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς οι κατασχέσεις στους χειμαζόμενους Έλληνες, το παλιό πολιτικό σύστημα το χαβά του. Ψάχνει τρόπους αδιαφορώντας προφανώς για τους εκατομμύρια δανειολήπτες, να απαλλαγεί από τα θαλασσοδάνεια που έλαβε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του.

Χρεωμένη μέχρι τα μπούνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πρώτη να οφείλει 221,3 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο 199,1 εκατομμύρια ευρώ και αφού η εξεταστική επιτροπή της Βουλής τους ξεγύμνωσε αποκαλύπτοντας τις μεθόδους δανειοδότησής τους θέλουν όπως φαίνεται κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με διάφορα κόλπα, να απαλλαγούν από την υποχρέωση αποπληρωμής.

Είναι γνωστό ότι και τα δύο κόμματα ακολουθούσαν μία πρακτική δανεισμού εκχωρώντας δύο και τρεις φορές εκ των προτέρων την ίδια μελλοντική κρατική χρηματοδότηση τους, ως διασφάλιση, διαβεβαιώνοντας εγγράφως διάφορες τράπεζες. Να σημειωθεί εδώ ότι το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετείται κανονικά.

Την περασμένη Κυριακή λοιπόν, η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στις 16 Αυγούστου οργανώθηκε «μυστικός δείπνος» στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά με τη συμμετοχή του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη του Γιάννη Στουρνάρα και του Ινδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα με στόχο τη διερεύνηση τρόπων ώστε να «σβηστούν» τα δάνεια της Ν.Δ.

Προσφορότερο τρόπο θεωρούν – σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την αγορά των δανείων από κάποιο ή κάποια funds σε πολύ χαμηλή τιμή έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της έναντι των τραπεζών και να είναι υπόλογη μόνο στα Funds και όχι στις τράπεζες και τη Δικαιοσύνη.

Η 16η Αυγούστου ήταν η ημέρα κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής λόγω των πυρκαγιών στην Αττική. Η επίσκεψη αυτή για τους γνωστούς λόγους που προβλήθηκαν -παρουσία δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ – ματαιώθηκε και σύμφωνα με το Documento, ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά.

H είδηση της συνάντησης βέβαια γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ποτέ αλλά το περιεχόμενο της αποκαλύφθηκε όταν Μητσοτάκης και Στουρνάρας άρχισαν να ρωτούν πρώην τραπεζίτες και νομικούς για το πώς μπορεί να γίνει η διαδικασία αγοράς των δανείων από funds.

Η απάντηση ήταν ότι την άδεια για την πράξη αυτή πρέπει να τη δώσει ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο δείπνο λοιπόν που διοργανώθηκε – σύμφωνα με το δημοσίευμα- βολιδοσκοπήθηκε ο Πρεμ Γουάτσα αν θα μπορούσε ο ίδιος ή funds της επιρροής του να αγοράσουν τα δάνεια της ΝΔ στο 4 % ή στο 15% της αξίας τους. Δηλαδή 8 εκατομμύρια ή 30 εκατομμύρια για δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ότι πάνε να κάνουν και με τα σπίτια μας δηλαδή. Και ενώ για τους πολίτες είναι εξοντωτικό για το κόμμα είναι ευεργετικό.

Για τα δάνεια αυτά η Νέα Δημοκρατία θα δώσει λίγα εκατομμύρια ή καθόλου γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα, όποιος εξυπηρετήσει τη Νέα Δημοκρατία θα εξυπηρετηθεί και αυτός όταν το κόμμα γίνει κυβέρνηση.

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ «αντί να παίζει κρυφτό… να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις: Επιχείρησε ή όχι να διαγράψει τα δάνεια της ΝΔ; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να χειριστεί τα χρέη του κόμματός του;

Τέλος -σύμφωνα πάντα με το Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη δικαιολόγηση δαπανών του κόμματος.

Τα κόλπα του ΠΑΣΟΚ

 Κάτι ανάλογο σκέφτεται και το ΠΑΣΟΚ – όχι για πώληση των δανείων του σε funds – καθώς το παλιό AΦΜ του μπλοκάρεται λόγω των νέων ρυθμίσεων για το πολιτικό χρήμα που ψηφίστηκε στη Βουλή ως προαπαιτούμενο της β΄αξιολόγησης. Σκέφτεται, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να χρησιμοποιήσει το «καθαρό» ΑΦΜ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έτσι ώστε τα όποια έσοδα του κινήματος να περνάνε στο λογαριασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όχι του ΠΑΣΟΚ που θα πηγαίνουν στα παλιά χρέη.

Το άλλο που σκέφτηκαν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ένταξη των κόκκινων δανείων του ΠΑΣΟΚ στις νέες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος προβλέπει εξάλειψη τόκων, ακόμα και κούρεμα. Το ερώτημα είναι με τι χρήματα θα εξυπηρετούνται οι δόσεις για αυτά τα χρέη που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ;

Γιατί οι ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πολιτικό χρήμα φέρνει τα πάνω-κάτω στη χρηματοδότηση των κομμάτων και καθιστά σχεδόν άλυτο το ζήτημα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες επιχορηγήσεις μελλοντικών ετών τα ποσά των οποίων είναι πλέον πολύ μικρότερα από ότι υπολόγιζαν. Το μεν διότι μειώθηκαν κατά πολύ τα ποσά των επιχορηγήσεων, το δε – που αφορά ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ – διότι μίκρυνε ως κόμμα και δικαιούται ακόμα μικρότερη επιχορήγηση.

Έτσι οι δύο κραταιές κατά το παρελθόν παρατάξεις – η ΝΔ κρατάει ακόμη – ανιχνεύουν τρόπους ώστε τα μαγαζιά που στην ουσία είναι πτωχευμένα να μην κηρύξουν επισήμως πτώχευση αλλά να βρουν τρόπους επιβίωσης, για το… καλό μας!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302519-420-ekat-eyro-daneika-ki-agyrista-apo-ND-kai-PASOK ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...