Aπολογισμός Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων

Την Κυ­ρι­α­κή 11 Δε­κεμ­βρί­ου ε.έ. πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η κα­θι­ε­ρω­μέ­νη α­πό το 1996 ε­τή­σι­α εκ­δή­λω­ση για τους Ευ­ερ­γέ­τες-Δω­ρη­τές της Ε­παρ­χί­ας μας.

Το πρω­ΐ στον Ι­ε­ρό Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό του Α­γί­ου Δη­μη­τρί­ου Ναυ­πά­κτου τε­λέ­σθη­κε αρ­χι­ε­ρα­τι­κή θεί­α Λει­τουρ­γί­α και μνη­μό­συ­νο για ό­λους τους Ευ­ερ­γέ­τες και Δω­ρη­τές της πό­λε­ως.

Μνη­μο­νεύ­θη­καν οι Ευ­ερ­γέ­τες: οι Μη­τρο­πο­λί­τες Σε­ρα­φείμ, Χρι­στο­φό­ρος και Δα­μα­σκη­νός, οι Δη­μή­τρι­ος και Βα­σι­λι­κή Πα­πα­χα­ρα­λά­μπους, Γε­ώρ­γι­ος και Μα­ρί­α Α­θα­να­σι­ά­δη-Νό­βα, Αν­δρέ­ας Αν­δρε­ό­που­λος, Αν­δρέ­ας Τσά­ρας, Γε­ώρ­γι­ος Κα­πορ­δέ­λης, Αν­δρέ­ας και Ι­ου­λί­α Κο­ζώ­νη, Γα­βρι­ήλ Οι­κο­νό­μου, Δη­μή­τρι­ος Α­ση­μα­κό­που­λος, Δη­μή­τρι­ος Πλού­μης, Ε­πα­μει­νών­δας και Αι­κα­τε­ρί­νη Αρ­βα­νί­τη, Ευ­θύ­μι­ος Βαρ­δα­κου­λάς, Δη­μή­τρι­ος και Αί­γλη Μπό­τσα­ρη, Λε­ω­νί­δας και Πο­λυ­ξέ­νη Τσώ­νη, Αλ­τά­νη Φλω­ρο­πού­λου, Α­θη­νά Πλα­τή, Ι­ω­άν­νης Φούτ­ζη­λας, Πα­ρα­σκευ­ή και Μι­χα­ήλ Γαρ­μα­νή, Α­ρι­στο­τέ­λης και Βα­σι­λι­κή Ξαν­θο­πού­λου, Α­ρι­στεί­δης Κα­λα­ρί­της, Ε­λέ­νη Κω­τα­ντού­λα-Σα­κελ­λά­ρη, Δη­μή­τρι­ος Γα­λά­νης, Λά­μπρος Τζα­βέλ­λας, Λε­ω­νί­δας Χα­ρα­λά­μπους-Κο­λο­κύ­θας, Νι­κό­λα­ος Τσά­ρας, Κων­στα­ντί­νος Κο­ζώ­νης, Γι­άν­νης Βαρ­δα­κου­λάς και Α­ντώ­νι­ος και Πα­να­γι­ώ­τα Α­να­στα­σο­πού­λου.

Στην συ­νέ­χει­α, με­τά α­πό το κέ­ρα­σμα που προ­σέ­φε­ρε ο Σύν­δε­σμος Α­γά­πης της Ε­νο­ρί­ας στην αί­θου­σα του Ι­ε­ρού Να­ού, α­κο­λού­θη­σε στο Πνευ­μα­τι­κό Κέ­ντρο της Μη­τρο­πό­λε­ως ο ε­τή­σι­ος δη­μό­σι­ος α­πο­λο­γι­σμός για τα Ι­δρύ­μα­τα και Κλη­ρο­δο­τή­μα­τα της πό­λε­ως.

Ο Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της κ. Ι­ε­ρό­θε­ος, ως πρό­ε­δρος του συ­νό­λου σχε­δόν των Ι­δρυ­μά­των, αναφέρθηκε γενικώς στον σκοπό των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ και τα μέλη των Δ.Σ. για την βοήθεια και προσφορά τους, ανέφερε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, ε­νη­μέ­ρω­σε τους πο­λί­τες για τα νέ­α στοι­χεί­α που προ­έ­κυ­ψαν κα­τά το έ­τος 2011 και πα­ρου­σί­α­σε τον οι­κο­νο­μι­κό τους α­πο­λο­γι­σμό.

Ως γενικά βασικά προβλήματα ανέφερε τα εξής:

Την δυσκολία στην είσπραξη ενοικίων, που είναι και τα κύρια έσοδα των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσεως, όπως τουλάχιστον δικαιολογούνται οι οφειλέτες.

Ο κίνδυνος ελλειμματικών απολογισμών, λόγω της μη καταβολής μισθωμάτων για ενοίκια.

Την υψηλή φορολογία που επιβάλλει το Κράτος ακόμη και στα Ιδρύματα, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις τα Ιδρύματα να πληρώνουν για φόρους όσα δίνουν για υποτροφίες!

Την γραφειοκρατία που στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Υπολογίζεται, π.χ., ότι μία δημοσίευση για μια υποτροφία στοιχίζει στο Ίδρυμα-Κληροδότημα περίπου 1200 ₠.

Η έλλειψη σεβασμού μερικών πολιτών προς τα Ευαγή Ιδρύματα και η νοοτροπία τους να τα εκμεταλλεύωνται.

Η μη καλόπιστη κριτική που γίνεται από διαφόρους χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν ενημέρωση ούτε κατά τον δημόσιο απολογισμό που γίνεται κάθε χρόνο ούτε κατ’ ιδίαν από τον υπεύθυνο Πρόεδρο ή τα υπεύθυνα μέλη των Δ.Σ.

Σε δευτερολογία του κατόπιν σχετικής ερωτήσεως παρουσίασε ανα­λυτικά τα πραγματικά στοιχεία για το οικόπεδο της οικίας Παπαχα­ραλάμπους, αφού υστερα από πολυχρόνια ατολμία των δικαστικών αρχών εξεδόθη απόφαση δικαστηρίου υπέρ του Ιδρύματος.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ιωάννης Μπουλές ευχαρίστησε τα μέλη των Δ.Σ. και κυρίως τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο για την δουλειά του, χάριν της οποίας έχει πλέον δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης του λαού προς τα Ευαγή Ιδρύματα, που είναι και η ] ]>



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...