ESM: Ακριβό το τίμημα της καθυστέρησης για την Ελλάδα

Κίνδυνος για την ελληνική Οικονομία η αβεβαιότητα τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράουτς (Rolf Strauch). Εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων για να καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές, ενώ από την πλευρά των δανειστών «βλέπει» προαπαιτούμενα.  Ήδη καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης,  έχουν αρχίσει να πλήττουν την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στο ισπανικό πρακτορείο EFE. Στόχος όλων είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αλλά αυτό  απαιτεί την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Ακόμα περισσότερο, ο ίδιος δεν αποκλείσει να ζητηθούν από την Ελλάδα προαπαιτούμενα (prior actions), πριν θεωρηθεί ότι η αξιολόγηση έκλεισε στο σύνολό της και ληφθεί απόφαση για εκταμίευση.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις έχουν αποδειχθεί πολύ ακριβές για την ελληνική οικονομία καθώς τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «υποφέρουν». Στην συνέχεια προσέθεσε ότι  πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, που η εμπειρία δείχνει ότι έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει “ιδιοκτησία” των μεταρρυθμίσεων για να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές».

Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το 2015, δηλώνει για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση πήρε καθαρή εντολή το 2015 να εφαρμόσει το πρόγραμμα, σε αντίθεση με τότε που η συνολική ατζέντα είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Από τότε, σημείωσε, η Ελλάδα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η εντολή που έχει ο ESM από τις Συνθήκες είναι να επιδιώξει τη συμμετοχή του Ταμείου «όπου είναι δυνατόν». Επιπρόσθετα αρκετές χώρες-μέλη συμφώνησαν στο πρόγραμμα με την πολιτική κατανόηση ότι θα συμμετάσχει.

Για το καυτό θέμα του χρέους, ανέφερε ότι υπάρχουν «καθαρές δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών ότι θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα» και αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής. Για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 που απαιτεί το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται. Τα νέα βήματα στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που είναι τώρα υπό συζήτηση θα οδηγήσουν σε ένα περισσότερο ισορροπημένο και φιλικό προς την ανάπτυξη προϋπολογισμό, που προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276343-ESM-Akribo-to-timema-tes-kathystereses-gia-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...