Eurogroup: Έκλεισε η γ’ αξιολόγηση ξεκινά η συζήτηση για το χρέος!

Eurogroup: Έκλεισε η γ’ αξιολόγηση ξεκινά η συζήτηση για το χρέος!

Έκλεισε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου! Στο σημερινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα σπάσει σε υπό-δόσεις. , οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέπεμψαν θετικά μηνύματα για το ελληνικό ζήτημα και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που έληξε σε πολύ καλό κλίμα.

 «Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση», δήλωσε ο Προέδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της  συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Ο ίδιος, προσέθεσε ότι αυτό αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών. Για τα περίπου 15 που απομένουν δόθηκε εντολή στην ομάδα εργασίας του συμβουλίου, το EwG  να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Φεβρουάριο η εκταμίευση της δόσης

Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Το κομμάτι της δόσης που θα αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς ιδιώτες (1,5 δις ευρώ) θα σπάσει στα δύο. Συγκεκριμένα, τα 5,7 δις θα δοθούν μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα μέχρι τις  8 Φεβρουαρίου, το αργότερο έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Από τα 24 προαπαιτούμενα που ήταν ακόμα ανοικτά την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον μένουν μόνο 15 από το σύνολο των  110.  Το υπόλοιπο 1 δις θα εκταμιευτεί  την άνοιξη, εάν υπάρξει πρόοδος στα ληξιπρόθεσμα και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση έκλεισε ώρα να συζητήσουμε για το χρέος  

«Έχει τελειώσει πολιτικά η γ’  αξιολόγηση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τις δηλώσεις του μετά το Eurogroup. Για τις εκκρεμότητες, είπε ότι αυτά τα προαπαιτούμενα που απομένουν είναι κατά βάση τεχνικής φύσεως. «Τώρα κοιτάμε μπροστά. Όχι τόσο στα επόμενα προαπαιτούμενα για την δ’ αξιολόγηση, αλλά πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος».

Για το θέμα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι «είναι σημαντικό που η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα, αναφέρεται στο χρέος και το “γαλλικό μοντέλο” αποπληρωμής».

 

Μάριο Σεντένο: Πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος

«Κοιτώντας μπροστά», όπως είπε, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Παράλληλα, ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του μνημονίου, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Πιερ Μοσκοβισί: Όλοι αναγνώρισαν την πρόοδο της Ελλάδας

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί που αφού θύμισε ότι ο Μάριο Σεντένο αποκαλείται «Ρονάλντο» για τις επιτυχίες του, επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκαν τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα και όλοι αναγνώριζαν τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, ακόμα και όσοι στο παρελθόν είχαν εκφράσει επιφυλάξεις.

Ο ίδιος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος. Μίλησε για τεράστια πρόοδο και για κλίμα που έχει αλλάξει χάρη στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Ενθάρρυνε δε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα. Το 2018 θα είναι αποφασιστικό έτος γιατί θα είναι το έτος που θα βγαίνει από την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το διάστημα έγιναν τεράστιες θυσίες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε και στα ποιοτικά κριτήρια που προκύπτουν από την αξιολόγηση, πέρα από τα προαπαιτούμενα, όπως είναι η συλλογή φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και την στρατηγική για την ανάπτυξη επί της ουσίας δουλεύουν σκληρά οι αρχές.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί χαιρέτησε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για το «γαλλικό μοντέλο» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ηταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι βγαίνει καλά.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα και συμπλήρωσε ότι είναι καλό να βλέπει την αξιολόγηση να κινείται ομαλά, ομαλότερα από ότι θα περίμενε κανείς.

Ο ίδιος, στάθηκε στον έλεγχο που θα γίνει για την ομαλή πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ ο ESM έχει δώσει 40,2 δις ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων η χώρα έχει επιστρέψει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και απομένουν 45,8 δις ευρώ από τα 86 δις που προβλέπει το πρόγραμμα. Μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για την δόση που θα συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

 Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προγενέστερων δράσεων για την τρίτη αναθεώρηση, μετά τη συμφωνία για σχετικά με τη δέσμη μέτρων που υποβλήθηκε στην Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συμμορφώνεται με τον συμφωνηθέντα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

 Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και βελτίωσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, στην άρση κανονισμών που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Η πρόοδος στο πλαίσιο της υποστήριξης της επίλυσης του NPL επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής προπόνησης και την έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Η Ευρωομάδα επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

 Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τις εκκρεμείς προγενέστερες δράσεις. Η Eurogroup αναθέτει στην EWG την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προγενέστερων δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό θα περιλαμβάνει αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ΕΜΣ αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας και να εγκρίνουν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM.

 

Η τέταρτη δόση του προγράμματος του ESM ύψους 6,7 δις Ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. Ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και να υποστηριχθεί η δημιουργία, του μαξιλαριού ασφαλείας, με την ταμειακή αποταμίευση του Ελληνικού Δημοσίου, για να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά.

Η μεταγενέστερη εκταμίευση (1 δις ευρώ) για εκκαθάριση καθυστερήσεων μπορεί να εγκριθεί από το EWG την άνοιξη, με την επιφύλαξη θετικής αναφοράς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση καθαρών καθυστερήσεων χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και επιβεβαίωση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών συνεχίζεται.

Το Eurogroup, θα εστιάσει  στα τελικά στάδια του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, επιβεβαιώνει την έναρξη του τεχνικού έργου του EWG σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης, εάν χρειαστεί, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου 2017. Η Ευρωομάδα καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την ενημέρωση του DSA.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/318518-Eurogroup-Ekleise-e-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...