Eurogroup «βαρόμετρο», για την τελική συμφωνία και την έξοδο από την Επιτροπεία των δανειστών!

 Νέο «αίμα» απαιτούν οι δανειστές!

 Μάχη για τις συντάξεις και το αφορολόγητο δίνει ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες!

 Κόντρα στην σκληρή γραμμή των δανειστών, για «εκ των ουκ άνευ» συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο απογευματινό, Eurogroup θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα καυτά θέματα της β’ αξιολόγησης και το πραγματικό «αγκάθι», για την τελική συμφωνία, τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την συμμετοχή του στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 4,2-4,5 δις ευρώ, όπως ένα νέο νυστέρι στις συντάξεις και το «κουτσούρεμα» του αφορολογήτου από το 2019 και μετά!  Το βάζουν ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλιώς  η χώρα απειλείται να μείνει δίχως πρόγραμμα και δίχως την απαραίτητη χρηματοδότηση.  

Η συνεδρίαση του Eurogroup εκτιμάται από ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα είναι σύντομη και από τις τρείς, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις  έξι, ή το αργότερο στις 7 το απόγευμα (16:οο-20:00 ώρα Ελλάδος).

 Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα κριθούν στις συναντήσεις που θα γίνουν προ του Συμβουλίου, μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Αν και το πρόγραμμα των συναντήσεων, δεν έχει επιβεβαιωθεί, εκεί αναμένεται να συναντήσει τους εκπροσώπους των δανειστών, με «διαιτητή», τον Ντάισελμπλουμ.  

Σήμερα, κανείς δεν περιμένει μια τελική συμφωνία, αλλά το ζητούμενο είναι αφού παρουσιαστεί από τους θεσμούς, η πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, να αποφασίσουν το πλαίσιο για το κλείσιμο της συμφωνίας, έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Σχετικά  με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που αφορούν μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος 2%, που εντοπίζει στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, οι δανειστές απαιτούν την προκαταβολική νομοθέτηση τους. Κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει πολλάκεις και επανειλημμένως, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».
 

 Σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης, υπάρχουν τρία διακριτά σημεία. Η πρόταση των δανειστών, η πρόταση της κυβέρνησης και το «καρότο»…

 Η πρόταση της κυβέρνησης

  Με πρώτο βήμα την επιστολή Τσακαλώτου, που έχει σταλεί στους δανειστές, η κυβέρνηση έχει εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα, τους τρόπους επίτευξης αυτών των στόχων και τον καθορισμό και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προκαταβολικά μέτρα, ενώ η τελική συμφωνία να βασίζεται σε περιγραφή τους και ενεργοποίησή τους, μόνο εάν αποτύχει η χώρα στην επίτευξη των στόχων. Αν δηλαδή δεν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα έτη.

Πόσα θα είναι τα μαύρα χρόνια της λιτότητας; 

Εδώ υπάρχουν διαφορές με τους δανειστές (εκτός από την νομοθέτηση των μέτρων). Αρχικά, δεν έχει καθοριστεί επίσημα, το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα, θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του 3,5%. Η ελληνική πλευρά, ερμηνεύει την συμφωνία για μεσοπρόθεσμο διάστημα, ως 2-3 χρόνια, δηλαδή από το 2018 έως το 2020-21. Οι δανειστές και δη το Βερολίνο θεωρεί ότι το διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι 10 έτη, τα οποία θεωρούν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο πλευρές, υπάρχει η συμβιβαστική θέση  του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, για 7-8 έτη.

«Τσεκούρι» οι απαιτήσεις των δανειστών

   Ευρώπη και ΔΝΤ, έχουν συμφωνήσει σε κοινή γραμμή στο θέμα των προκαταβολικών μέτρων. Απαντώντας στις ελληνικές ενστάσεις για την νομοθέτηση των μέτρων, αντιπροτείνουν αντί για δημοσιονομικό «κόφτη», να θεσπιστεί ένας αντίστροφος «κόφτης»! Δηλαδή, να νομοθετηθούν τα μέτρα και παράλληλα, ένας μηχανισμός που να τα απενεργοποιεί σε περίπτωση που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης να θεωρείται ότι θα κλείσουν σχετικά «εύκολα» μετά την συμφωνία με το ΔΝΤ, οι δανειστές χρησιμοποιούν την λογική, ότι με την συμφωνία σε αυτή την αξιολόγηση, τελειώνουν τα δύσκολα μέτρα και από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα έχει μόνο ομαλό δρόμο να διανύσει μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2018.  

 Το… «καρότο»

 Τι μας δίνουν οι δανειστές για να πάρουμε τα μέτρα; Εδώ τα ανταλλάγματα είναι σημαντικά και  σε αυτή την βάση έχει πάει στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο.  Οι δανειστές, προσφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό  πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος από το 2018 και μετά.

 Τα ανταλλάγματα της συμφωνίας και η έξοδος από την Επιτροπεία

 Αυτό, ανοίγει πολλές πόρτες για την Ελλάδα. Αρχικά, φέρνει πιο κοντά το «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους, που είναι ο νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας.  Μία τέτοια κίνηση, θα άλλαζε τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας που θα γινόταν ένα πιο φιλόξενο μέρος για τους επενδυτές. Μία δέσμευση για μείωση του χρέους, θα διευκόλυνε  την έκδοση θετικής έκθεσης βιωσιμότητες τους χρέους από το ΔΝΤ, όπως και από την ΕΚΤ. Επίσης θα έριχνε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, φέρνοντας πιο κοντά την επιστροφή στις διεθνείς αγορές. Τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, μας βάζει μέσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέλιξη, που θα έφερνε σχεδόν άμεσα, περί τα 4-5 δις ευρώ στην ελληνική Οικονομία!

Σε αυτό το κλίμα πολλές είναι οι φωνές, που ζητούν να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση και μέσα σε αυτές είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην Ανάπτυξη 

«Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά είναι ευρύτατος και βαθύς» τόνισε στο μεταξύ ο διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της πρωινής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι, αν κλείσει η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018.

 Το μήνυμα του, τόσο στους θεσμούς όσο και την κυβέρνηση, είναι να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...