Goldman Sachs: Το μνημόνιο τελειώνει, οι νέες προκλήσεις για την ελληνική Οικονομία

Goldman Sachs: Το μνημόνιο τελειώνει, οι νέες προκλήσεις για την ελληνική Οικονομία

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια

 Το μνημόνιο φτάνει στο τέλος του στις 20 Αυγούστου, αλλά παρά την πρόοδο, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι που μπορεί να δημιουργήσουν πηγές αβεβαιότητας στην ελληνική Οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές της  Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Μπορεί κυβέρνηση και Κομισιόν, να προτάσσουν τον στόχο για καθαρή έξοδο, αλλά ακόμα η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν «άλυτα» θέματα όπως η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά το πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις για τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα, η επιτήρηση μετά το έξοδο από το μνημόνιο και το ενδεχόμενο μίας έκτακτης χρηματοδότησης.

 Η χώρα, μετά από μία πρωτοφανή 8ετή περίοδο κατά την οποία σήκωνε το βάρος των προγραμμάτων προσαρμογής, επιτέλους επιστρέφει στην κανονικότητα. Παρά την αναγνώριση της προόδου, οι πραγματικότητες της αγοράς, κάνουν τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερη επιτήρηση από ότι στις άλλες χώρες που πέρασαν την δοκιμασία των μνημονίων, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Η αμερικάνικη τράπεζα, τονίζει στην έκθεσή της ότι o δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολος. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και το Eurogroup δεν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το χρέος, πριν τον Μάιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημαντικό στοιχείο για την υγεία της ελληνικής Οικονομίας, είναι και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αυτό το διάστημα, υποβάλλονται σε τεστ αντοχής (stress tests), από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Για το τελευταίο η Goldman εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το κλείσιμο και της γ’ αξιολόγησης έβγαλαν την χώρα από τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων και αυτό είναι «καλό νέο», επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας όμως ότι η κατάση μπορεί να ανατραπεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για την επόμενη ημέρα.

Η Ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη. Μπορεί να είναι ακόμα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι προέρχεται από τις επενδύσεις και όχι την κατανάλωση. Οι εκτιμήσεις φέτος λένε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ, με τον PMI να δείχνει ισχυρό μομέντουμ στην παραγωγή και το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται. Το 2017, επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ το 2017, έχοντας για τρίτη φορά ξεπεράσει το στόχο.

Αυτό βοηθά σημαντικά τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές με μακροπρόθεσμες εκδόσεις. Μετά το 5ετές  τον Ιούλιο του 2017 ακολούθησε το swap τον Νοέμβριο 2017  και το 7ετές τον Φεβρουάριο φέτος.

Κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα του προγράμματος, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μακρά λίστα με πολύπλοκες αποφάσεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν, πριν ολοκληρωθεί η δ’ αξιολόγηση και η θέση των εμπλεκόμενων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για παραμέτρους που θα διαμορφώσουν τη μετά πρόγραμμα εποχή.

Οι 4 πυλώνες για την έξοδο από το μνημόνιο

Πρώτα-πρώτα, είναι η ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων. Η δ΄ αξιολόγηση περιλαμβάνει συνολικά 88. Μέχρι τις 21 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα, ενώ η Κομισιόν θέλει σημαντική πρόοδο μέχρι τον Μάιο. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αποτυχία θα μπορούσε δυνητικά να είναι πηγή καθυστέρησης για το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος. Η χώρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις (συντάξεις – αφορολόγητο όριο) μετά το τέλος του προγράμματος. Ο χρονισμός τους θα είναι θέμα διαπραγμάτευσης στην ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να έρθει το 2019 αντί του 2020.

«Κλειδί» η ελάφρυνση χρέους. Η επόμενη ημέρα, η βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ, όλα εξαρτώνται από την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς σε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του. Οι δυο πλευρές έχουν στείλει σήμα ότι υπάρχει προσδοκία να βρεθεί ένας συμβιβασμός ως τον Μάιο, πριν την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup του Ιουνίου.

Αυστηρότερη επιτήρηση – Ενισχυμένη εποπτεία. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τονίσει ότι η χώρα θα τεθεί υπό ενισχυμένη μετά-πρόγραμμα επιτήρηση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που πήραν δάνεια από τον ESM, που θα πηγαίνει πέρα από τους κλασικούς μηχανισμούς σταθερότητας και του συμφώνου μεγέθυνσης της Οικονομίας. Ακόμα δεν έχει βρεθεί ισορροπία μεταξύ της εφαρμογής ενός συμβατού με κίνητρα και συνεπή χρονικά πλαισίου παρακολούθησης και, από την άλλη, θα εξασφαλίσουν ότι η μετά πρόγραμμα παρακολούθηση είναι «ανάλογη με πρόγραμμα», ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει λίγο πολιτικό μέρισμα για τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την αμερικανική τράπεζα, στο ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι υπάρχει συζήτηση για το πώς θα εξασφαλίσει η χώρα ότι θα καλυφθούν οι απαιτήσεις ρευστότητας σε περίπτωση αρνητικού σοκ, που θα περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές. Ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Βέβαια, μία τέτοια συμφωνία, μπορεί να φέρει νέους αυστηρούς όρους, κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα, προτάσσει ως βιώσιμη εναλλακτική, την επιλογή της  για το «μαξιλάρι ρευστότητας», το οποίο μαζί με μία σημαντική ελάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να είναι η λύση για την έξοδο από το πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι θεσμοί δεν θα είχαν μεγάλο έλεγχο για το που θα πάνε τα κονδύλια ή στις νέες επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό που ανησυχεί τους θεσμούς, είναι μήπως η κυβέρνηση, μετά την έξοδο και καθώς η χώρα θα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο το 2019, κάνει «οπισθοδρομήσεις» στις μεταρρυθμίσεις των μνημονίων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/325968-Goldman-Sachs-To-mnemonio-teleionei-oi-nees-prokleseis-gia-ten-ellenike-Oikonomia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...