H Οικονομία μετά τη συμφωνία του Eurogroup

H Οικονομία μετά τη συμφωνία του Eurogroup

Πολιτικές «κόντρες» στη σκιά του Λουξεμβούργου

 Ο απολογισμός της συμφωνίας του Eurogroup συνεχίζεται, με τις αγορές να δείχνουν ικανοποιημένες από τις υποχωρήσεις του Βερολίνου και τις νέες προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. Τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν μετά τη συμφωνία, σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων. Εντός και εκτός συνόρων, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα, καθώς η επιμήκυνση κατά 10 έτη στο δάνειο του EFSF είναι στο υψηλότερο εύρος των προσδοκιών και επίσης υπήρξε σημαντική δέσμευση από την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα και εάν προκύψουν μελλοντικά.

 Ένα σχέδιο που μειώνει την ανάγκη της χώρας για χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, αν και εφόσον το κλίμα στο εξωτερικό το επιτρέψει. Οι αγορές είναι… αγορές, όπως εξηγούν οι έμπειροι αναλυτές, ψωνίζεις όταν σε συμφέρει και μετά τη συμφωνία η χώρα δεν βιάζεται καθώς έχει το μαξιλάρι ρευστότητας για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Τσίπρας: Νέα εποχή για τη χώρα

Ξεκινά μια νέα εποχή για τη χώρα τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική δήλωσή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Αυγή». «Ένας μεγάλος και οδυνηρός κύκλος έκλεισε. Μια νέα εποχή για τη χώρα ξεκίνησε. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «τα οφέλη από αυτή την επάνοδο πρέπει να γίνουν αισθητά και στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει ότι «πρώτη μας φροντίδα, λοιπόν, από εδώ και εμπρός είναι η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, η φορολογική ελάφρυνση γι΄ αυτούς που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, οι στοχευμένες ενισχύσεις στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Στόχος όμως είναι και η εδραίωση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη χώρα μας, που εξαιτίας της διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος, οδηγήθηκε σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Συνεχίζουμε να παλεύουμε λοιπόν. Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, έχουμε ακόμη πολλές μπροστά μας».

Φλαμπουράρης: Ιστορικής σημασίας νίκη στο Eurogroup

Νίκη ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα καταφέρνει επιτέλους να σταθεί μόνη στα πόδια της και να ξεφύγει από την επιτροπεία που την είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, θα μπορούμε να κατευθύνουμε τα υπερπλεονάσματα όπου κρίνουμε εμείς, και φυσικά η στόχευση είναι να δοθούν σε όσους συμπολίτες μας τα έχουν περισσότερο ανάγκη, σε αυτούς που επλήγησαν στον μέγιστο βαθμό από τα μνημόνια».

Γεροβασιλη: Επιστροφή στην κανονικότητα

«Η συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup εγγυάται την οριστική επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Μαρόκο με τον διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ, Vincenzo Aquaro. Σύμφωνα με την υπουργό, «πλέον, η Ελλάδα με αισιοδοξία και ένα πλήρες, αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο παρακολουθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, σχεδιάζει την επόμενη μέρα της, μια μέρα δημιουργίας, κοινωνικής ευημερίας και αλληλεγγύης».

Λιακος: Μόνιμες φόροελαφρύνσεις το 2019

Τις νέες προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας μετά την «απόφαση-σταθμό του Eurogroup» έδωσε, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του 3ου Προγράμματος, Δημήτρης Λιάκος. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, «η συμφωνία είναι καλύτερη των προσδοκιών -και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι πιο «δύσκολοι» παίκτες, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον ως τη δεκαετία του 2030. Αν το δούμε τεχνικά, αυτό πάει πιο πέρα».

Σολτς: Η Αθηνά θα σταθεί στα ποδιά της

Για μία καλή συμφωνία, κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σε δήλωσή του στην «Rheinische Post», αναφέρει ότι «η Αθήνα θα μπορεί και πάλι σύντομα να σταθεί στα πόδια της και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα στην αγορά. Οι χώρες της ευρωζώνης στήριξαν, τελικά, κυρίως την Ελλάδα με το να δώσουμε στην Αθήνα την ευκαιρία να λάβει δάνεια, και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους».

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι κάθε αναδιάρθρωση του χρέους είναι εργαλείο για μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής και επισήμανε ότι το προηγούμενο πακέτο του PSI είχε έρθει με μεγάλη λιτότητα που απέτρεπε την ανάπτυξη.

Παππάς: Καθαρός διάδρομος 15ετίας

«Να μην ασκούν κριτική όσοι μίλαγαν για μεγαλύτερα πλεονάσματα», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι «το 2,2% είναι χαμηλότερο από το 2,6%, αν πηγαίναμε με τους κανόνες της ΕΕ» σημειώνοντας ότι και στα μνημόνια να μην είχε μπει η χώρα, με βάση το χρέος οι υποχρεώσεις για τα πλεονάσματα θα ήταν μεγαλύτερες.

Κάνοντας αναφορά στα θετικά της συμφωνίας, του Eurogroup, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανοίξει 180 κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας, «κάτι που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει», και έκανε λόγο για μια καινούργια σελίδα- την οποία έχουν δει όλα τα ξένα ΜΜΕ, αλλά όχι κάποια εγχώρια».

Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, τόνισε ακόμη ότι ήδη πιάνονται τα πλεονάσματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μερίδα των φορολογουμένων που έχει δυσανάλογα επιβαρυνθεί, και σημείωσε ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα υπάρξει η δυνατότητα να μοιραστεί εκ νέου το κοινωνικό μέρισμα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να πάρει θέση, διότι «ο κ. Στουρνάρας μίλαγε για προληπτική γραμμή στήριξης», για να προσθέσει ότι στο μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο διεκδίκησης για μείωση του πλεονάσματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση συμφώνησε μικρότερα πλεονάσματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Υπάρχουν κάποιοι που πολιτεύονται με οικονομικό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως εξωτερικούς καταναγκασμούς και τώρα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους».

Κύκλοι ΤτΕ: Η τοποθέτηση θα γίνει θεσμικά στις 2/7

Μετά την αναφορά του κ. Παππά και το κάλεσμα από κυβερνητικά στελέχη να τοποθετηθεί για τη συμφωνία του Eurogroup, κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας τονίζουν ότι «Στις 2 Ιουλίου θα υπάρχει απάντηση, αλλά η τοποθέτηση θα πάει θεσμικώς καθώς θα την πάρει στα χέρια του και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης». Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες στην τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο διοικητής της ΤτE θα απαντήσει θεσμικά, κι όχι με διαρροές, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τραπέζης για τις εξελίξεις στην οικονομία». Τέλος, είπαν ότι «η οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις (…) Ας περιοριστούν σε όσα ξέρουν, άλλωστε η οικονομική πολιτική δεν χαράσσεται στο… Facebook».

Κύκλοι Μαξίμου: Ας μην εκτίθεται

«Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στις 2 ή τις 32 Ιουλίου παρέλκει. Τον έχουν προλάβει ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβερνήσεις, διεθνούς κύρους αναλυτές, ο παγκόσμιος Τύπος και η πραγματικότητα» απαντούν κύκλοι του Μαξίμου στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

 Στην απάντησή συστήνουν στον κ. Στουρνάρα, «ας κάνει τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό του να μην εκτίθεται. Ούτως ή άλλως, ό, τι και αν πει δεν έχει απολύτως καμία σημασία», «όπως δεν είχε καμία σημασία η πρόταση που έκανε για πιστοληπτική γραμμή, προκειμένου να δικαιώσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που υπηρέτησε».

Παρά τη διάσταση απόψεων, οι αγορές έχουν αποτιμήσει θετικά την ιστορική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού, χρέους, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να έχει πέσει στο 4,15%, που είναι βελτίωση της τάξης του 24% σε επίπεδο έτους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335554-H-Oikonomia-meta-te-symphonia-toy-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...