H ελάφρυνση του χρέους και η πρόοδος στην αξιολόγηση στο EuroWorking Group

H ελάφρυνση του χρέους και η πρόοδος στην αξιολόγηση στο EuroWorking Group

Το ελληνικό σχέδιο Ανάπτυξης, κλείνει των α’ γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι θεσμοί – Δίχως μεγάλα αγκάθια κλείνει η διαπραγμάτευση

Με τις αγορές προϊόντων και την αναπτυξιακή στρατηγική, κλείνει σήμερα το πρωί ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών. Η συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τις εννέα το πρωί. Το συνολικό σχέδιο Ανάπτυξης, αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Απρίλιο και ενώ προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στα 88 προαπαιτούμενα που θα κλείσουν την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου, το σχέδιο αυτό αναμένεται να είναι ο οδικός χάρτης της επόμενης ημέρας.  Στις δέκα, θα γίνει ένας τελικός συνολικός γύρος ανασκόπησης των αποτελεσμάτων των επαφών που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Μπορεί σήμερα να κλείνουν οι κρίσιμες συζητήσεις στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες ανοίγει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους! Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα αναχωρήσει το πρωί για τη Βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα στο EuroWorking Group. Όπως δήλωσε εχθές ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ενημερωθούν για την πρόοδο που συντελέστηκε στην Αθήνα όσον αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, με αυξημένο ενδιαφέρον στην πρόοδο των πλειστηριασμών. Στο θέμα του χρέους, οι συζητήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Από το Eurogroup και την κομισιόν, έχει ζητηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια να αναλύσουν όλα τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, που θα είναι βιώσιμα. Αν και υπάρχουν σημεία της τελικής συμφωνίας όπως το γαλλικό μοντέλο αποπληρωμής του χρέους, που είναι γνωστά, οι αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος.

Ομαλή η διαπραγμάτευση, στο EWG οι συζητήσεις για το χρέος 

«Ομαλή» χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Αυτή η  συζήτηση εστιάστηκε στα προαπαιτούμενα που αφορούν τη φορολογία και την είσπραξη των εσόδων από την ΑΑΔΕ.  Από την κυβέρνηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός  Γιώργος Χουλιαράκης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος  Πιτσιλής και ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, το οικονομικό επιτελείο έχει καλή εικόνα για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, με την ίδια πηγή, να προσδιορίζει ως το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι αντικειμενικές συζητήθηκαν και είναι ένα από τα πλέον δύσκολα τεχνικά θέματα. Χρειάζεται χρόνος». Για να προσθέσει ότι χρόνο χρειάζεται και η ΑΑΔΕ ώστε να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ που θα απαιτηθούν. Στο τραπέζι των συζητήσεων, έπεσε και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι υπάρχει καλή πρόοδος. Από την πλευρά των θεσμών, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά. Πρακτικά, οι δανειστές θέλουν να γίνονται πλειστηριασμοί παντού, από τα κατά τόπους συμβολαιογραφία.

 Στα δύσκολα θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως οι τράπεζες και το ενδεχόμενο σύστασης «bad bank» (μία «κακή» τράπεζα που θα πάρει πάνω της τις αμαρτίες όλων των υπολοίπων, για τα επιχειρηματικά δάνεια), ανέφερε ότι  «έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα δούμε και τα stress tests (σ.σ. τεστ αντοχής των τραπεζών). Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο».

 Σχετικά με τη θέση που κράτησε το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «έχει αλλάξει προς το καλύτερο από το καλοκαίρι και παραμένει έτσι».  Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και το ζήτημα των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση δεδομένου ότι δεν είχε οριστεί ακόμα ο νέος υπουργός Οικονομίας, που όπως έγινε γνωστό είναιο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τέθηκε ωστόσο το ζήτημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία για την διευθέτηση των οφειλών.

Συζήτηση για το θέμα του νόμου Κατσέλη έγινε την Τρίτη στα τεχνικά κλιμάκια και οι αλλαγές εστιάζονται στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και στο πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια.

Τεχνικά θέματα στη συνάντηση για τα Εργασιακά

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κουαρτέτου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν τεχνικά θέματα όπως η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που βρίσκεται ήδη στο 50%.

Στο κομμάτι των εργασιακών, η κυρία Αχτσιόγλου, ενημέρωσε ότι έχει ήδη ανατεθεί σε νομικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης για την λειτουργία της διαιτησίας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για να αξιολογηθεί η λειτουργία του ΟΜΕΔ.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την έξοδο από το μνημονίου, για να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου, μια κλαδική σύμβαση, θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζόμενων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπογράφει.

Όπως έγινε γνωστό δεν συζητήθηκε το θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων  θα είναι ένα από τα βασικά κομμάτια νέου αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στους θεσμούς.

Το μόνο θέμα που φαίνεται να παρουσιάζει δυσκολίες, είναι αυτό του επιδόματος ενοικίου, αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς αφορά το 2019. Τέλος, το πρόγραμμα για τις μεταφορές των ΑμεΑ και των ανέργων, θα ξεκινήσει από την Αττική, ώστε να μετρηθούν τα κόστη και οι ωφελούμενοι, ενώ η αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο, κατά τη συνολική εξέταση των προαπαιτούμενων.

Χωρίς αντιρρήσεις από τους θεσμούς η παράταση για τα προαπαιτούμενα Δημοσίου 

Νωρίτερα, κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση στο Χίλτον, με θέμα το Δημόσιο, η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ζήτησε περισσότερο χρόνο από τους θεσμούς. Επιβεβαιώθηκαν οι δυσκολίες στο θέμα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του προαπαιτούμενου, δηλαδή αντί για τον Μάρτιο, να γίνει έως το Μάιο για τους γενικούς διευθυντές και έως τον Ιούνιο για τους γενικούς γραμματείς. Δηλαδή, να γίνει η κάλυψη των 69 θέσεων γενικών διευθυντών τον Μάιο – Ιούνιο και η τοποθέτηση των επιπλέον 69 γενικών γραμματέων τον Ιούνιο. 

10.000 αιτήσεις για 138 θέσεις Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών στο Δημόσιο! 

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για την κάλυψη των 138 θέσεων και δεδομένου ότι την αξιολόγηση των αιτήσεων χειρίζονται μόλις τέσσερις από κάθε φορέα (ΑΣΕΠ και Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) οι θεσμοί φέρονται να έδειξαν κατανόηση στην ανάγκη για περισσότερο χρόνο. Συγκεκριμένα, η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε 7.000 αιτήσεις για γενικούς γραμματείς και περίπου 3.000 αιτήσεις για γενικούς διευθυντές. 

Στο άλλο μεγάλο θέμα του υπουργείου, που αφορά την κινητικότητα στο δημόσιο, η υπουργός τόνισε ότι έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος και ότι θα επιτευχθούν οι χρόνοι που έχουν συμφωνηθεί, αλλά θα χρειαστεί «κυνήγι».  Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, οι υπηρεσίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αφήνουν κάποιους να φύγουν, όπως για παράδειγμα σε ένα δήμο μπορεί κάποιος να θέλει να φύγει, αλλά να μην του δίνονται τα δικαιολογητικά και γι’ αυτές τις τεχνικές καθυστερήσεις των φορέων προέλευσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Και σε αυτό το θέμα, οι επικεφαλής εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν να αντιλαμβάνονται τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323417-H-elaphrynse-toy-chreoys-kai-e-proodos-sten-axiologese-sto-EuroWorking-Group ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...