Handelsblatt: Σε καλό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα

Handelsblatt: Σε καλό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα

«Ηρεμος» ο Τσακαλώτος στο Eurogroup  

 

Το ελληνικό πρόγραμμα, κινείται με καλούς ρυθμούς, οι θεσμοί ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων χωρίς διαμαρτυρίες ή ενστάσεις και όλα δείχνουν ότι το σχέδιο ολοκλήρωσης του μνημονίου βρίσκεται «σε καλό δρόμο», όπως αναφέρει δημοσίευμα της  γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

 

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, «σπάνια θα έχει πάει στο eurogroup στις Βρυξέλλες τόσο χαλαρός ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως θα πάει αυτήν την Δευτέρα. Όχι τόσο επειδή δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ακόμα και να ήταν δεν θα είχε σοβαρό λόγο για κριτική, δεδομένου ότι η σωτηρία της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο».

 

Μάλιστα  στο δημοσίευμα υπάρχει αναφορά και για την εξέλιξη των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς, «οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια βδομάδα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος βλέπουμε ουσιαστικές προόδους, σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών».

 

Μάλιστα τονίζεται ότι στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα». Κάτι το οποίο φέτος θα γίνει με την συγκατάθεση των πιστωτών, σε αντίθεση με το 2016.

 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις γύρω από την κατάρτιση του Προϋπολογισμού για το 2018. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός».  

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανταποκριτής Γκέρντ Χέλερ, σχολιάζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου ούτως ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται εντούτοις από κύκλους των πιστωτών ως πολύ φιλόδοξο».

 

Όμως σύμφωνα με την Handelsblatt, «πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάιο του 2014 με ένα πενταετές ομόλογο και η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει. Από οικονομικούς κύκλους της Αθήνας αναμένεται ότι ήδη τον Νοέμβριο θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στις αγορές. 20 μικρότερα ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα. Η ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών».

 

Τέλος, περιγράφεται το ελληνικό σχέδιο για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων, με τον συντάκτη να αναφέρει ότι, «στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες. Πιθανό θεωρείται επίσης οι ευρωπαίοι πιστωτές να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα όπως είναι προγραμματισμένο τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία. Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα βοήθειας το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308406-Handelsblatt-Se-kalo-dromo-to-elleniko-programma ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...