HSBC: Έτσι θα μπει η Ελλάδα στην Ποσοτική Χαλάρωση

Τις προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας, στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφέρει η Βρετανική τράπεζα  HSBC, σε ειδική της ανάλυση, με διεθνείς αναλυτές, να επισημαίνουν, ότι εκτός από την «ένεση» ρευστότητας, υπάρχει σημαντικό κέρδος για την ελληνική Οικονομία, από το μήνυμα που θα έστελνε στις αγορές, μία τέτοια εξέλιξη.

Τονίζεται ότι η συμμετοχή στο QE, θα έδινε ώθηση στην επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το συντομότερο δυνατό μετά τη συμφωνία, εξελίξεις, που θα άνοιγαν την πόρτα εξόδου και απεξάρτησης της χώρας  από την χρηματοδότηση των θεσμών και κατ επέκταση των μνημονίων. Όπως αναφέρουν άλλες πηγές, θα είναι ένα σωσίβιο από τον  φαύλο κύκλο της ύφεσης που φέρνει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.

Τρία είναι τα βασικά σημεία που σύμφωνα με την έκθεση, ανοίγουν τον δρόμο για το QE. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, θα μπορούσε να βάλει τέλος στην εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές. Στην συνέχεια, η συμμετοχή στο QE θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων πέραν του τέλους του προγράμματος. Τέλος, συγκρίνοντας  την σημερινή κατάσταση με το παράδειγμα της Πορτογαλίας (2013), η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να γίνει με γοργούς ρυθμούς.

Η τράπεζα, τονίζει ότι αν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, συνεχιστεί βάσει σχεδίου, η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους έως το 2022 θα της έδινε την δυνατότητα απελευθέρωσης από τα μνημόνια και την ανάγκη για χρηματοδότηση από ESM ή ΔΝΤ και να δημιουργήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας στη μετά μνημονίου εποχή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284585-HSBC-Etsi-tha-mpei-e-Ellada-sten-Posotike-CHalarose ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...