Kαλοκαίρι, θηλασμός, γενικότερη προστασία νεογνών/βρεφών – τι πρέπει να προσέξετε.

Τους θερινούς μήνες οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο στην χώρα μας. Ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, τα μωρά όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν ώστε να προστατεύσουμε τα νεογνά/βρέφη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι τα κάτωθι:

  • Στα νεογνά οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν είναι πλήρως ώριμοι, έτσι όταν το νεογνό μας δεν ιδρώνει αρκετά δε σημαίνει ότι δεν ζεσταίνεται πολύ, το αντίθετο μάλιστα, ζεσταίνεται πριν καν εμείς οι ενήλικες αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με την μάζα σώματός τους.
  • Το σημαντικότερο στα θηλάζοντα νεογνά/βρέφη είναι σε περιόδους καύσωνα να ενυδατώνονται επαρκώς, που σημαίνει ότι πρέπει να θηλάζουν συχνότερα. Το μητρικό γάλα έχει επαρκή ποσότητα νερού, άνω του 85 %, και βοηθά ώστε το νεογνό/ βρέφος που θηλάζει να ξεδιψά και να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση.
  • Επιπλέον, το μητρικό γάλα εντός των μαστών δεν επηρεάζεται και δεν αλλοιώνεται από τις κλιματικές συνθήκες, που σημαίνει ότι όταν έχει ζέστη δεν ζεσταίνεται , και το αντίθετο, το γάλα που πίνει το νεογνό/βρέφος απευθείας από το στήθος της μαμάς του. Το γυναικείο σώμα μας είναι τόσο μοναδικό που την στιγμή που παράγει μητρικό γάλα, το γάλα είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία για να το πιει το μωρό, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
  • Ακόμη, δεν χρειάζεται όταν βρίσκεστε στην θάλασσα και θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας, να ξεπλύνετε το στήθος σας. Και αυτό γιατί οι αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει το μητρικό γάλα, προστατεύουν το μωρό σας από τυχόν μικροοργανισμούς.
  • Επιπρόσθετα, τα νεογνά/βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα όσο πιο ελαφρά γίνεται. Μπορεί απλά να τα αφήνουμε με την πάνα τους, ή με ένα φανελάκι. Επίσης, χρήσιμα είναι τα χλιαρά (όχι κρύα) ντουζ ή μπάνια.
  • Σε περιόδους καύσωνα καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των γονιών με το μωρό. Ωστόσο, εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη καλό είναι να επιλέγονται πρωϊνές ή απογευματινές ώρες. Επιπλέον, όταν η μετακίνηση γίνεται με αυτοκίνητο, για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο μόνο του, ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα, ακόμη και αν η απόσταση του χώρου που θα πάτε ,για εσάς, είναι «πολύ μικρή και ακίνδυνη».
  • Στην θάλασσα επιλέγουμε πρωϊνές ή απογευματινές ώρες. Φοράμε στο μωρό μας κατάλληλο αντιηλιακό, καπελάκι, και αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση κάτω από τον ήλιο.
  • Εάν έχουμε κλιματιστικό ή ανεμιστήρα, προσέχουμε ο δροσερός αέρας να μην κατευθύνεται πάνω στο μωρό μας, και επιπλέον αερίζουμε τακτικά τον χώρο.

«Υπομονή μαμάδες και μωρά, ζέστη είναι θα περάσει…. Με αρκετή ενυδάτωση και ασφαλή μετακίνηση και παιχνίδια στην θάλασσα απολαύστε το καλοκαιράκι σας, και ζήστε μοναδικές και ήρεμες οικογενειακές στιγμές.»

Δημοπούλου Παρασκευή,

Νοσηλεύτρια – ΜSc στην Δημόσια Υγεία



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...