Mπ.Χαντζής:Μονόδρομος η εξυγίανση για τη Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.)

Τις τελευταίες μέρες το “Β’ Παναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο” που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.) και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ναυπακτίας, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός για τον τόπο. Η πραγματοποίησή του έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν και να αναλυθούν σε βάθος τρόποι ανάπτυξης της περιοχής μας, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους, καθώς και η υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της.

Αυτό από μόνο του αποτελεί σπουδαίο γεγονός για τον τόπο και πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους διοργανωτές του. Αν το συνέδριο πέτυχε τους στόχους του ή όχι, αυτό θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μακάρι εκτός από την περαντζάδα, την πασαρέλα και την προβολή των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, να μείνει και κάτι καλό για τον τόπο.

Τώρα όμως είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά και με τα του οίκου μας. Η Ο.ΣΥ.Ν. κάθε χρόνο διολισθαίνει ακόμα περισσότερο και απομακρύνετε από τους στόχους της, μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια, αν δεν έχει ήδη πέσει… Στην ουσία εδώ και πολλά χρόνια έχει κατεβάσει “ρολά”, δεν λειτουργεί συλλογικά, δεν παράγει κανένα έργο. Όλοι χρησιμοποιούν την Ο.ΣΥ.Ν. για την ατομική τους προβολή και για μικροκομματικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες. Οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες από τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Παπαδόπουλο δυστυχώς δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Πρέπει πρώτα απ’όλα να ξεπεραστούν οι παλιές νοοτροπίες και οι παρωχημένες αντιλήψεις των τελευταίων διοικήσεων, οι οποίες σε αρκετές των περιπτώσεων δεν τιμούν την Ομοσπονδία και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Συλλόγων-μελών της. Οι διοικήσεις των τελευταίων ετών είναι υπεύθυνες και υπόλογες για την σημερινή κατάντια της.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πάρα πολλά άλλα θέματα, όμως θέλουμε αυτή τη στιγμή να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δύο κατά την άποψή μας πιο σοβαρά προβλήματα της Ο.ΣΥ.Ν. και που είναι τα ακόλουθα:

  1. Δεν λειτουργεί το Εποπτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, πλήρεις αδιαφάνεια στα οικονομικά τηςΚαταθέτουν ποσά στο ταμείο και τα αποσύρουν όποτε θέλουν, χωρίς νόμιμα παραστατικά, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Αρκεί να “μαγειρέψουν” το αποτέλεσμα που αυτοί επιθυμούν. Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να μας δώσουν οι αρμόδιοι την αναλυτική λίστα εσόδων- εξόδων, τα παραστατικά των δαπανών και τις αναλήψεις/καταθέσεις) των χρήσεων 2017 και 2018). Εμείς τα ζητήσαμε επανειλημμέναδεν μας τα έχουν δώσει ακόμαΤο Εποπτικό Συμβούλιο που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου, σφυρίζει αδιάφορα, είναι σαν να μην υπάρχει. Είναι απορίας άξιο πως όλα τα Ε.Σ. των τελευταίων ετών τηρούν την ίδια ακριβώς στάση. Προφανής ο σκοπός τους, “τα πρόβατα στη στρούγκα”. Αυτός είναι και η βασικός λόγος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν αποστέλλεται μαζί με την πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ο Οικονομικός και Διοικητικός απολογισμός και η Έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, όπως αυτό ορίζεται από το καταστατικό στο άρθρο 22 – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Να μην έχουν τα μέλη την δυνατότητα στην σύντομη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης να ελέγξουν τις εισροές, τις εκροές και τα παραστατικά των δαπανών, με αποτέλεσμα το “ΝΑΙ” σε όλα.
  2. Η παράτυπη και παράνομη εκλογή ατόμων στα όργανα της Ο.ΣΥ.Ν. Εδώ και χρόνια εκλέγονται κατ’ επανάληψη παράτυπα και παράνομα άτομα στο κεντρικό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα της Ο.ΣΥ.Ν.  Το καταστατικό στο άρθρο 23-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, παράγραφος 1 ορίζει σαφώς ότι τα άτομα που έχουν δικαίωμα εκλογής στα όργανα της Ο.ΣΥ.Ν. είναι οι καταγόμενοι από τη Ναυπακτία, είναι τακτικά μέλη των συμμετεχόντων στη Γ.Σ. Συλλόγων-Μελών, έχουν υποδειχθεί ως αντιπρόσωποι από τον Σύλλογό τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι Αττικής. Το καταστατικό ορίζει ότι όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να ελέγχονται από τον πρόεδρο και το Εποπτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία παρανόησης, δεν δικαιούνται άτομα που για πάρα πολλά χρόνια νέμονται την εξουσία της Ο.ΣΥ.Ν. να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν ή ότι δεν γνωρίζουν τι ορίζει το καταστατικό. Ο πρόεδρος των τελευταίων δεκαπέντε ετών δεν το γνώριζε; Τα Εποπτικά Συμβούλια δεν το γνώριζαν; Ούτε οι αντιπρόεδροι το γνώριζαν; Μήπως όλη αυτή η υπόθεση παραπέμπει σε δράση μιας “παράγκας” σε βάρος όλων των άλλων Συλλόγων – Μελών;

Μετά από όλα αυτά περιμένουμε έστω και τώρα όσοι κατέχουν παράτυπα και παράνομα θέσεις στα όργανα της Ο.ΣΥ.Ν. να έχουν το θάρρος να ζητήσουν μια «συγγνώμη» από τα υπόλοιπα μέλη και άμεσα να παραιτηθούν από το Κεντρικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα όργανα. Θα είναι πολύ καλύτερα για όλους, εάν αυτή η διαδικασία γίνει με πρωτοβουλία των ίδιων, να καταδείξουν από την μεριά τους πως έχουν συνειδητοποιήσει το λάθος τους, το διορθώνουν και πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Για εμάς η εξυγίανση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.) είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και γιαυτό τον λόγο καταθέσαμε για μιά ακόμη φορά στη Γενική Συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου  τις προτάσεις μας που είναι οι ακόλουθες:

  1. Εξυγίανση της Ομοσπονδίας: Σύσταση μίας ομάδας 3-5 ατόμων, αντιπρόσωποι Συλλόγων-Μελών που για μια περίοδο 3 μηνών θα μελετήσουν και θα ασχοληθούν με την επίλυση όλων των καυτών προβλημάτων που τόσα χρόνια έχουν συσσωρευτεί και που φρενάρουν την ομαλή πορεία της.
  2. Ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών: Έλεγχος των οικονομικών της ομοσπονδίας σε βάθος δεκαετίας, έλεγχος και τακτοποίηση όλων των φορολογικών και άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων, απόδοση τυχόν ευθυνών.
  3. Άμεση παραίτηση όλων των ατόμων που κατέχουν θέση παράνομα ή παράτυπα στα όργανα της Ο.ΣΥ.Ν. και απομάκρυνση του τέως πρόεδρου της Ο.ΣΥ.Ν. από κάθε δραστηριότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος. 
  4. Έλεγχος και επαναδημιουργία του Μητρώου Μελών της Ο.ΣΥ.Ν. και ομαλοποίηση της σχέσης με τον Δήμο Ναυπακτίας. Η Ομοσπονδία ως εταίρος του Δήμου οφείλει να συνεργάζεται ομαλά με την κάθε εκλεγμένη διοίκηση, πέραν από πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλότητες.
  5. Επανέλεγχος των δικαιολογητικών όλων των συλλόγων-μελών. Όλα τα μέλη της ομοσπονδίας πρέπει να προσκομίσουν στην ομάδα εξυγίανσης αντίγραφο των ταμειακός τακτοποιημένων μελών, την τελευταία θεώρηση (την πιο πρόσφατη) από την αντίστοιχη Περιφέρεια του κάθε νομού που ανήκει ο Σύλλογος και αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης της τελευταίας οικονομικής χρήσης που έχει κατατεθεί στο TAXISNET. Όλα τα φωτοαντίγραφα θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του κάθε Συλλόγου μέλους. Ένα σετ αντιγράφων να κατατεθεί και στο τμήμα πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας για την σωστή ενημέρωση του μητρώου μελών των Συλλόγων.
  6. Επαναφορά των εκδηλώσεων της Ο.ΣΥ.Ν. (Ανταμώματα Συλλόγων Ναυπακτίας κ.α.) και αναζήτηση οικονομικών πόρων σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας.
  7. Επανέκδοση της εφημερίδας «Ναυπακτιακή» πρώτα σε ηλεκτρονική μορφή και αργότερα μετά την ταμειακή αποκατάσταση σε έντυπη μορφή. Αναβάθμιση της ιστοσελίδας nafpaktiaki.gr
  8. Άνοιγμα της Ο.ΣΥ.Ν. στους 68 συλλόγους της Ναυπακτίας και κάλεσμα να συμμετέχουν όλοι ισότιμα στα όργανά της. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέλη της Ο.ΣΥ.Ν. είναι περίπου 12 με 15. Να ανακτηθεί με κάθε τρόπο η χαμένη εμπιστοσύνη από τους Συλλόγους και να καταδειχθεί ότι η Ο.ΣΥ.Ν. έχει κατανοήσει τα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων της και πλέον κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα προς όφελος όλων των Συλλόγων-μελών της. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».
  9. Μετά την τακτοποίηση όλων των παραπάνω πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας.

Η ομοσπονδίας μας έχει νόημα ύπαρξης μόνο όταν έχει όραμα, είναι «καθαρή», δυνατή, λειτουργεί δημοκρατικά, αντικειμενικά, με διαφάνεια και σέβεται τα μέλη της και το καταστατικό της. Το χειρότερο λάθος μας θα είναι αν παραιτηθούμε και πιστέψουμε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ότι αυτές είναι οι διοικήσεις που μας αναλογούν.

Μπάμπης Χαντζή

Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...