New York Times: Ζητούν από τον Ομπάμα διώξεις για τα βασανιστήρια της CIA

New York Times: Ζητούν από τον Ομπάμα διώξεις για τα βασανιστήρια της CIA
Με βαρυσήμαντο άρθρο-παρέμβαση για τα εγκλήματα της CIA στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας της διακυβέρνησης Μπους, οι New York Times ζητούν από τον Μπαράκ Ομπάμα να εξουσιοδοτήσει ενδελεχή και ανεξάρτητη ποινική έρευνα για τη διώξη των υπευθύνων για τα βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία -τόσο των φυσικών αυτουργών, όσο και των πολιτικών προϊσταμένων τους από τα χαμηλότερα κλιμάκια έως την κορυφή της εξουσίας.

Στη σκιά της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Γερουσίας που επιβεβαιώνει αυτό που οι Αμερικανοί γνώριζαν επί χρόνια, οι New York Times τονίζουν ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποτύχει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης οποιονδήποτε υπαίτιο για το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα βασανιστηρίων που εφαρμόστηκε τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011.

Επέτρεψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει την καταστροφή από τη CIA βιντεοσκοπημένου υλικού με βασανιστήρια κατά υπόπτων, καθώς και εκείνους που μπορεί να «ξεπέρασαν» στην πράξη τις τεχνικές βασανισμού που είχε εγκρίνει ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους. Ωστόσο, η έρευνα δεν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών, ούτε καν δόθηκε η αιτιολογία της μη απαγγελίας.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πει πολλές φορές ότι ‘πρέπει να κοιτάμε μπροστά αντί πίσω’, σαν αυτά αυτά τα δύο να είναι ασύμβατα. Δεν είναι. Το έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς να αντιμετωπίσει ηθικά και νομικά τις αποτρόπαιες πράξεις για τις οποίες δόθηκε εξουσιοδότηση και το προκάλυμα νομιμότητας και οι οποίες διαπράχθηκαν από Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες από τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης και κάτω» υπογραμμίζουν στο κύριο άρθρο τους οι NYT.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η έκτασης 524 σελίδων της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας εξαλείφει κάθε αμφιβολία που μπορεί να είχε παραμείνει για τις έκνομες ενέργειες της CIA. Εκτός από τις νέες αποκαλύψεις για σαδιστικές τακτικές όπως η έγχυση υγρών στον πρωκτό, δεκάδες κρατούμενοι υποβάλλονταν σε εικονικό πνιγμό, τους κρεμούσαν από τους καρπούς, τους έκλειναν σε φέρετρα, τους υπέβαλλαν σε στέρηση ύπνου, τους απειλούσαν και τους ξυλοκοπούσαν βάναυσα.

Το Νοέμβριο του 2002 ένας κρατούμενος που ήταν δεμένος σε πάτωμα από τσιμέντο πέθανε «πιθανώς από υποθερμία».

Αυτά είναι εγκλήματα, τονίζουν οι New York Times. Απαγορεύονται από τον ομοσπονδιακό νόμο και τη διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων που επικύρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1994, η οποία απαιτεί τη δίωξη πράξεων βασανισμού.

Έτσι δεν είναι απορίας άξιον γιατί οι σημερινοί απολογητές απεγνωσμένα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν αυτές τις ενέργειες ο,τιδήποτε άλλο από βασανιστήρια, που ξεκάθαρα είναι. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, αυτοί οι ισχυρισμοί εκπίπτουν για έναν απλό λόγο: Αξιωματούχοι της CIA είχαν παραδεχθεί εκείνη την εποχή ότι αυτό που σκόπευαν να πράξουν είναι παράνομο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) πρόκειται να καταθέσουν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιστολή ζητώντας το διορισμό ειδικού εισαγγελέα.

Το ερώτημα στο οποίο όλοι θα θελήσουν απάντηση, είναι αυτό: Ποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν;. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της έρευνας, επισημαίνουν οι NYT συμπληρώνοντας πως όσο δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει το πολιτικό θάρρος να διατάξει νέα έρευνα, ακόμη δυσκολότερο είναι να φαναστεί μία ποινική έρευνα για τις πράξεις ενός πρώην προέδρου.

Ωστόσο οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα θα πρέπει να περιλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τον προσωπάρχη του Ντέιβιντ Άντινγκτον, τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και τους Τζον Γου και Τζέιμ Μπάιμπι, καθώς και το Γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας που συνέταξε αυτά που έγιναν γνωστά ως σημειώματα βασανιστηρίων.

Επίσης πρέπει να περιληφθούν οι Χοσέ Ροντρίγκεζ, ο αξιωματούχος της CIA που διέταξε την καταστροφή του υλικού των βασανιστηρίων, καθώς και οι ψυχολόγοι που επινόησαν το καθεστώς των βασανιστηρίων και οι αξιωματούχοι της CIA που τα εκτέλεσαν.

Η έναρξη ποινικής έρευνας δεν είναι για αντεκδίκηση. Είναι για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά και για την ανάκτηση της ηθικής αξιοπιστίας για την καταγγελία βασανιστηρίων από άλλες κυβερνήσεις. Λόγω της έκθεσης της Γερουσίας τώρα γνωρίζουμε πόσο μακριά πήγαν οι αξιωματούχοι του εκτελεστικού βραχίονα για να εκλογικεύσουν και να αποκρύψουν τα εγκλήματα που ήθελαν να διαπράξουν.

Το ερώτημα είναι εάν το έθνος θα επιτρέψει στους δράστες βασανιστηρίων να έχουν αέναη αμνηστία για τις πράξεις τους, υπογραμμίζουν οι New York Times.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...