O Νάσος Ηλιόπουλος στο «KONTRA»

O Νάσος Ηλιόπουλος στο «KONTRA»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μιθού επισημαίνοντας ότι «Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή προς το Σεπτέμβρη θα μπορεί να δοθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.»

Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στη συμφωνία για το ονοματολογικό τονίζοντας πως, «Ο σημερινός κυβερνητικό σχηματισμός έγινε σε μία πολλή συγκεκριμένη προγραμματική βάση, αυτή ήταν το τέλος των προγραμμάτων στήριξης και ένα κομμάτι δημοκρατικής κάθαρσης της δημόσιας ζωής γιατί υπήρχε μία σειρά από τέτοια ζητήματα… αυτή τη συμφωνία την έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής και οι δύο εταίροι.»

Παράλληλα ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στα περιστατικά αποδοκιμασίας κυβερνητικών στελεχών τόνισε ότι, «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα δημοκρατικά πλαίσια τα διασφαλίζει και τα σέβεται.»

Μιλώντας για τα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας ο κ. Ηλιόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, καθώς όπως είπε «Μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την ελληνική οικονομία για έναν συνολικότερο μετασχηματισμό παραγωγικής διαδικασίας και άρα μακροχρόνια να δημιουργηθούν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας.»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για τις πολιτικές εξελίξεις και το Σκοπιανό…

Όλα όσα εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι υπάρχει συνολικά ένα ζήτημα δημοκρατίας. Ένα κομμάτι είναι η πολιτική διαφωνία των να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά μιας συμφωνίας για το αν βοηθάει ή όχι και εδώ η δικιά μας γνώμη είναι σαφέστατα ότι βοηθάει. Είναι και ένα δεύτερο κομμάτι μέσα από τη ρητορική μας και τα επιχειρήματα να δίνουμε πατήματα σε μία τέτοια ανοιχτή ακροδεξιά αντίληψη, γιατί όταν μιλάμε για προδοσία, όταν μιλάμε για εθνικούς μειοδότες, υπάρχουν αυτά τα ζητήματα. Σχετικά με την κυβερνητική πλειοψηφία νομίζω ότι αυτό που ήταν ξεκάθαρο και από τη συζήτηση στη Βουλή ήταν ότι ο σημερινός κυβερνητικό σχηματισμός έγινε σε μία πολλή συγκεκριμένη προγραμματική βάση, αυτή ήταν το τέλος των προγραμμάτων στήριξης και ένα κομμάτι δημοκρατικής κάθαρσης της δημόσιας ζωής γιατί υπήρχε μία σειρά από τέτοια ζητήματα… αυτή τη συμφωνία την έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής και οι δύο εταίροι, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν σε μία σειρά από ζητήματα να έχουν διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές προσεγγίσεις και να προχωρούν.

 

 

Για τις αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών…

Η Νέα Δημοκρατία… και όχι μόνο η Νέα Δημοκρατίας, αλλά και άλλες δυνάμεις, έχουν ένα πολύ μεγάλο ταλέντο στο να μπορούν να αναθεωρούν την ιστορία. Νομίζω ότι ένα από πιο κεντρικά κομμάτια προσπάθειας αναθεώρησης της ιστορίας ήταν το ζήτημα των αγανακτισμένων και του κινήματος των πλατειών, δηλαδή πάρα πολλές φορές τα στελέχη τους έχουν πει ότι το 2010 σας άρεσαν οι πλατείες, τότε που συγκεκριμένα η … αριστερά, λένε, τα βρήκατε με τη Χ.Α., ενώ τώρα φοβόσαστε τη λαϊκή διαμαρτυρία. Το πρώτο και βασικό ψέμα είναι ότι οι νεοναζί και η Χρυσή Αυγή, ποτέ δεν πάτησαν στις πλατείες. Το δεύτερο κομμάτι για την αριστερά, για εμάς, πάντα οι κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις αποτελούν στοιχεία δημοκρατίας.

Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα δημοκρατικά πλαίσια τα διασφαλίζει και τα σέβεται.

 

Για τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος, στο τέλος του έτους, η ανεργία να κλείσει κάτω από 20%.

Η ανεργία έχει ήδη πέσει κάτω από 20% και εκτίμηση μας είναι ότι έτσι θα κλείσει και η χρονιά.

Σχετικά με τα προγράμματα μας, η προσπάθεια μας είναι να βγάζουμε, αυτό που ονομάζουμε στοχευμένα προγράμματα. Θα ήταν πολύ μεγάλο μεθοδολογικό λάθος και δεν θα είχε και σωστό αποτέλεσμα να αντιμετωπίσεις το περίπου 1.000.000 ανέργους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει κόσμος που έχει διαφορετικές ανάγκες, υπάρχει κόσμος που έχει διαφορετικές ικανότητες και έτσι πρέπει να σχεδιάσεις.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε προγράμματα για νέους επιστήμονες και αυτό γιατί οι νέοι επιστήμονες μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την ελληνική οικονομία για έναν συνολικότερο μετασχηματισμό παραγωγικής διαδικασίας και άρα μακροχρόνια να δημιουργηθούν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας.

 

Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για αδήλωτη εργασία

Κεντρικό ρόλο στην εκτίναξη της αδήλωτης εργασίας και συνολικότερα στην παραβατικότητα έπαιξαν οι αλλαγές στο εργασιακό κομμάτι και συγκεκριμένα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέει απλά ο ΣΥΡΙΖΑ… Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες  σε μία μελέτη του που ήταν βαθιά κριτική απέναντι στην Κομισιόν και στην στάση της για το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν υποτίμησε πάρα πολύ το αποτέλεσμα που θα είχαν στην αδήλωτη εργασία οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Όταν αναλάβαμε η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας ξεπερνούσε το 19%. Αυτή τη στιγμή προσεγγίζει το 12%. Σίγουρα δείχνει μία τάση αποκλιμάκωσης.

Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βλέπουμε έναν μετασχηματισμό της Παραβατικότητας, από αυτό που λέμε αδήλωτη, στην υποδηλωμένη εργασία. Πλέον η κυρίαρχη παράβαση εντοπίζεται σε εργαζόμενους που δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές τις οποίες είναι πραγματικά δηλωμένοι. Πολλές φορές η μερική απασχόληση είναι ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση.

 

Για τα εργασιακά

Η φράση… να κάνουμε την κρίση ευκαιρία συμπυκνώνει αυτό που συμβαίνει στα εργασιακά. Με την έννοια ότι δεν ήταν η κρίση που ανάγκασε πολλούς να πάνε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά μία σειρά από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας έπρεπε να στηριχθεί πάνω στην φθηνή κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία, εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το επιχείρημα έχει αποτύχει, όχι μόνο επειδή είναι κοινωνικά άδικο, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό, έχει φανεί πλέον…

 

Για την «κόντρα» με τα συνδικάτα…

Αυτή τη στιγμή η σύγκρουση στα εργασιακά είναι συγκεκριμένη. Η ΓΣΕΕ δεν είναι ο αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι αυτό που έχει πολύ ρητά εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέλευση του συνδέσμου επιχειρήσεων πληροφορικής, όπου είπε… εμείς διαφωνούμε με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Και όταν γίνουμε κυβέρνηση δεν θα προχωρήσουμε αυτό το σχέδιο.

Μου προκάλεσε εντύπωση η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Γιατί εκτός του ότι αφήνει ένα ερωτηματικό για το αν τελικά επανέρχεται η όχι η αρχή της επεκτασιμότητας κάτι το οποίο είναι ψηφισμένο είναι ρητό, είναι και συγκεκριμένο, επιλέγει να κάνει την αντιπαράθεση σε ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα έχει βελτιωθεί σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι να τεθούν σε αναστολή οι συλλογικές συμβάσεις.

 

Για τον κατώτατο μισθό

Το δικό μας σχέδιο, έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στο αναπτυξιακό σχέδιο και το λέω αυτό γιατί ήταν κομμάτι της στρατηγικής μας, δεν θέλουμε σε αυτό να υπάρχουν αιφνιδιασμοί, θέλουμε να είναι ξεκάθαρο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και συνολικότερα και προς τις αγορές, ότι είναι δομικό κομμάτι του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, γιατί τα πράγματα έχουν μία χρονικότητα, με το τέλος του προγράμματος, δηλαδή προς το Σεπτέμβρη θα μπορεί να δοθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο

Το να επιτύχει το αναπτυξιακό σχέδιο είναι στο χέρι μας.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/335105-O-Nasos-Eliopoylos-sto-KONTRA ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...