O Τσίπρας ενεργοποιεί τους πολιτικούς διαύλους για να κλείσει η αξιολόγηση

Το «χαρτί» των πολιτικών διαβουλεύσεων προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που καταγράφονται μέχρι στιγμής ρίχνει στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε τα ξημερώματα από την Κούβα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις μέσα στη μέρα με τους στενούς του συνεργάτες, με την ατζέντα να είναι αυστηρώς μονοθεματική και το κυβερνητικό στρατόπεδο να εξετάζει με προσοχή τις επόμενες κινήσεις του την ώρα που οι δανειστές απαιτούν μέτρα για μετά το 2018.

Με πρώτο και βασικό στόχο επομένως, να διατηρηθεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα μέτρα για το χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο πρωθυπουργός  κινεί τα νήματα. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.

Και βέβαια αύριο, αναχωρεί για το Άμπου Ντάμπι (όπου και θα λάβει χώρα η διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και παραμονές του κρίσιμου eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει «συμμαχίες» και να πιέσει τα μέγιστα, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια (με βασικότερο όλων τα εργασιακά)  για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παππάς: Εντός χρονοδιαγράμματος το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον Real Fm και ερωτηθείς για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο περιγράφεται ως ορόσημο, ο κ. Παππάς σημείωσε πως ο στόχος αυτός παραμένει.

«Δυστυχώς όμως βλέπουμε τις ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες που αναδείχθηκαν και προς το τέλος της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι όσοι επιθυμούν καθυστερήσεις θα αναγκαστούν να δείξουν την ανοχή τους».

Όσο για το αν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στο Eurogroup ή έστω διακήρυξη του οδικού χάρτη της λύσης, απάντησε ότι «το βασικό σήμα που θέλουμε να δώσουμε είναι μια απόφαση, μια διαφαινόμενη λύση, που να βεβαιώνει την επενδυτική κοινότητα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα μπει εμπόδιο στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε δε, ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί αυτή η αναγκαία κουβέντα να μπει στους πολιτικούς σχεδιασμούς των εθνικών εκλογών της Γερμανίας». «Οι λύσεις δεν μπορούν να προσαρμοζονται στις πολιτικές ανάγκες καθε φορά» επισήμανε.

Εκτίμησε μάλιστα πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συναινέσεων Ελλάδας και θεσμών «που αφήνει αυτές τις απόψεις σε ένα είδος μειοψηφίας». Στο ερώτημα τέλος, αν θέση της κυβέρνησης είναι η «αξιολόγηση πάση θυσία», ο κ. Παππάς είπε πως είμαστε σε μια διαδικασία πολιτική που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ καλή έξωθεν μαρτυρία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...