S.O.S. για τα πλατάνια της Ναυπακτίας-Ημερίδα για το μεταχρωματικό έλκος στο κτίριο Ναυπακτία

Το Δημοτικό λιμενικό ταμείο Ναυπάκτου σε συνεργασία με την δ/νση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του δήμου Ναυπακτίας,διοργανώνει σήμερα ημερίδα με θέμα: το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου – πρόληψη – καταστολή»
Κύριος ομιλητής είναι ο Δρ.κ. Παν.Τσόπελας Δασολόγος Φυτοπαθολόγος του ΙΜΔΟ & ΤΔΠ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων).

To παρόν στην ημερίδα έδωσε και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τ.Λουκόπουλος ο οποίος φάνηκε από τον λόγο του ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί και ένα ενδεχόμενο εφιαλτικό σενάριο καταστροφής των πελώριων δένδρων που αποτελούν πραγματικό θησαυρό και σπουδαία κληρονομιά για τον δήμο μας.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani. Είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο μεταφερόμενος από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Δυστυχώς η ασθένεια διαπιστώθηκε και στα όρια του Δήμου μας.

Καλούμε -αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της δ/νσης περιβάλλοντος του δήμου και του δημοτικού λιμενικού ταμείου- όλους τους πολίτες, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικούς, Σύλλογοι μηχανικών, Τεχνικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμους, Φορείς, Συλλόγους , Εργολάβους, Χωματουργούς, Επιχειρήσεις πώλησης ή μεταποίησης ξύλου και ΜΜΕ να την παρακολουθήσουν, με σκοπό την ενημέρωσή μας από τον Δρ. Δασολόγο Φυτοπαθολόγο του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ κ. Παναγιώτη Τσόπελα, για τον κίνδυνο εξάπλωσης και την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας για την λήψη κυρίως προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων όπου χρειαστεί, για τον περιορισμό και εξάλειψη της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που αν επεκταθεί, θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας όλα τα πλατανόδενδρα του Δήμου.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...