Süddeutsche Zeitung: Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σόιμπλε

“Έπεισε τη Μέρκελ, ώστε τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ”

«Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παραπέμπει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον – όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ώστε τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.

Όπως σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς «κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους». Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ». «Κυρίως η Μέρκελ εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην ευρωζώνη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» σημειώνει η εφημερίδα.
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά ήταν αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άνγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280177-Suddeutsche-Zeitung-O-Soimple-thelei-Eyropaiko-Nomismatiko-Tameio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...