To παραδέχονται πλέον και οι δυτικοί: “Η Τουρκία ξεκίνησε πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων”

To παραδέχονται πλέον και οι δυτικοί:
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αποκαλύπτεται αναφορά της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικό τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Η BND αναφέρει ότι ενώ στην σύμβαση του 2011 με την στην ρωσική εταιρεία Rosatom για την ανέγερση ενός μεγάλου πυρηνικού εργοστασίουστις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας υπάρχει ο όρος να μην έχει η Τουρκία την διαχείριση πυρηνικών καυσίμων δύο χρόνια αργότερα, σε ίδια συμφωνία με την γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας η πρόβλεψη αυτή απουσιάζει.

Πάντα οι κατασκευάστριες εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων στην περίπτωση του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου.

Οπως αναφέρει στην αναφορά της η BND “το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου”!

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...