To plan B της Τουρκίας: Από που απειλεί να να αγοράσει μαχητικά ο Ερντογάν

To plan B της Τουρκίας: Από που απειλεί να να αγοράσει μαχητικά ο Ερντογάν

Η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35 στην Άγκυρα, αναφέρει στο σημερινό φύλο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει «παγώσει» ατύπως την αποστολή των F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO.

Στο πλαίσιο του «παγώματος», η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει στρατηγικά ανοίγματα προς την Ρωσία χωρίς να περιορίζεται από τις σχέσεις της με την Δύση.

Το Su-57, της «οικογένειας» Σουχόι, είναι μαχητικό στελθ πέμπτης γενεάς, όμως βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έλαβε χώρα το 2010 και το μοντέλο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2019.

Τα πρώτα τμήματα των συστοιχιών S-400 αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, ή το αργότερο στις αρχές του 2020. Η εν λόγω συμφωνία επιδείνωσε απότομα τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στην Συρία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/333108-To-plan-B-tes-Toyrkias-Apo-poy-apeilei-na-na-agorasei-machetika-o-Erntogan ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...