Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal, με τα θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία, να αυξάνονται και από τις δύο πλευρές του ατλαντικού. Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τελικά θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Η έξοδος της Ελλάδα από το μνημόνιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία επισημαίνει ο συντάκτης προσθέτοντας ότι παράλληλα είναι και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη καλλιεργεί εμπιστοσύνη στις αγορές

Φέτος, η ελληνική Οικονομία έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και στέλνει τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές από τους οποίους η χώρα θα αναζητήσει χρηματοδότηση μέσα στο 2018.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές παρά την σημαντική βελτίωση, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Παράλληλα, η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.

Μεγαλύτερο βάρος για την πορεία της Οικονομίας και το πως την εκλαμβάνουν οι επενδυτές έχει η εξέλιξη των δημοσιονομικών. Πλέον, εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους στους δανειστές, η κυβέρνηση έχει πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το υπέρμετρο βάρος του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της.

Δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Αν και επισημαίνεται ότι η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Όμως μια έξοδος από τον κύκλο των μνημονίων, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα είναι πλέον το ασφαλέστερο στοίχημα.

Οι ξένοι επενδυτές ετοιμάζουν το πλάνο της επόμενης ημέρας

 Οι μεγάλοι επενδυτές, δεν περιμένουν τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από το μνημόνιο για να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους. Ο 67χρονος πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings Ltd, Πρεμ Γουάτσα, που ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύησεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει περισσότερες επενδύσεις.

 Τα σχόλια του έρχονται καθώς οι ξένοι επενδυτές, που έμειναν εκτός της ελληνικής αγοράς λόγω της κρίσης και των μνημονίων, πλέον σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη τους. Όπως έγινε γνωστό, η  Brevan Howard Asset Management προετοιμάζει ήδη δύο  funds με στόχο επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια δεκαετία κρίσης επενδύοντας σε ακίνητα και μετοχές.

 Ο κ. Γουάτσα, γνωστός στην παγκόσμια αγορά για το καλό του ένστικτο, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκανα όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές» Το πολιτικό ρίσκο ήταν θέμα το 2013 και το 2014 και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί ίσως και να έχει εξαφανιστεί, τόνισε.

Απαντώντας σχετικά με το εάν ο ίδιος θα αγόραζε τους νέους ελληνικούς τίτλους, τόνισε ότι «ποτέ δεν αποκαλύπτεις το επενδυτικό σου σχέδιο αλλά όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές».

Η Fairfax έχει ήδη ουσιαστικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, στους ρυθμούς προ μνημονίων, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά. Οι επενδυτές ξεχωρίζουν ανάμεσα στις προτεραιότητες, την άρση των Capital Controls.

Σύμφωνα με τον έμπειρο επενδυτή, «τα capital controls θα αποσυρθούν. Όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο οι καταθέσεις επέστρεψαν, δεν έφυγαν και το ίδιο θα ισχύσει και στην Ελλάδα»

Τέλος τόνισε πως «έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia,του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δις δολάρια. Το fair value των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια». Παρόλα αυτά τόνισε πως «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313494-Wall-Street-Journal-E-Ellada-bgainei-apo-ten-krise ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...