WSJ: Οι ΗΠΑ και η σκληρή γραμμή του Ταμείου στην Ελλάδα!

Ευρωπαϊκό θέμα, «η οικονομική κρίση της Ελλάδας», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν (Steve Mnuchin), δείχνοντας ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν έχει σκοπό να μαλακώσει το ΔΝΤ, το αντίθετο μάλιστα, τα σχόλιά του, δείχνουν πως η γραμμή Τράμπ, είναι η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο κ. Μνούτσιν, τόνισε ότι «Είμαστε σε συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας και με το ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα, αλλά ξεκάθαρα οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν τον πρώτο λόγο».

Οι ΗΠΑ, δεν θέλουν περαιτέρω ανάμειξη στα «εσωτερικά προβλήματα της Ευρώπης» και το Ταμείο, σε μία πρωτοφανή στροφή, στηρίζει την συμφωνία του Eurogroup, δίχως να επιμείνει στην εμπροσθοβαρή μείωση του ελληνικού χρέους. Αντίθετα,  όπως επεσήμανε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζερι Ράις, αρκεί η δέσμευση της Ευρώπης για μείωση του χρέους μετά το μνημόνιο, το 2018 με την επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων και το χρέος θα λογίζεται πλέον βιώσιμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Τραμπ, θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ, καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία για να δώσει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω μιας νέας χρηματοδότησης. Από την άλλη, αν η Ουάσιγκτον δεν υποκύψει στις πιέσεις και δεν επιτρέψει στο ΔΝΤ να στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας (μνημόνιο 1 και μνημόνιο 2), τότε θα έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου του, των ΗΠΑ.

Αυτή ήταν η τοποθέτηση των «νυν», από την άλλη πλευρά, οι «πρώην» τοποθετούνται μέσα από την δήλωση του Νέιθαν Σιτς  (Nathan Sheets), συμβούλου της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον.

Όπως ανέφερε, «με τις γερμανικές εκλογές αργότερα φέτος, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με μια ελάφρυνση χρέους τέτοια κλίμακας που να οδηγήσει στην εμπλοκή του ΔΝΤ». Μάλιστα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πήτερσον, επεσήμανε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν χωρίς νέους πόρους από το ΔΝΤ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272261-WSJ-Oi-EPA-kai-e-sklere-gramme-toy-Tameioy-sten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...