Άρχισε η δίκη των 31 δημοσιογράφων στην Τουρκία – Κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το πραξικόπημα

Άρχισε η δίκη των 31 δημοσιογράφων στην Τουρκία – Κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το πραξικόπημα

Η δίκη των εργαζομένων της εφημερίδας Zaman στην Τουρκία άρχισε σήμερα. Να θυμίσουμε ότι οι τουρκικές αρχές την κατηγορούν για το ότι, όπως υποστηρίζουν, διατηρούσε σχέσεις με τον ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι “κόκκινο πανί” για την Τουρκία για την οργάνωση του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.   

Η Zaman και η αγγλόφωνη έκδοσή της, η Today’s Zaman, είχαν τεθεί υπό κηδεμονία τον Μάρτιο του 2016 και έκλεισαν τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Τριάντα ένας δημοσιογράφοι και διευθυντές της εφημερίδας δικάζονται στη δίκη αυτή που άρχισε σε αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων δίπλα στη φυλακή της Σηλυβρίας.

Δικάζονται 31 άτομα. Προφυλακισμένοι είναι 22 εξ αυτών ενώ οι υπόλοιποι 9 είναι ελεύθεροι υπό όρους ή διαφεύγουν, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και, αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πολλές ποινές ισοβίων.

Μεταξύ των μελών του προσωπικού που δικάζονται ενώ είναι προφυλακισμένα περιλαμβάνονται δύο από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας, οι Μουμταζέρ Τουρκονέ και Σαχίν Αλπάι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, μια χώρα που βρίσκεται στην 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/301637-Archise-e-dike-ton-31-demosiographon-sten-Toyrkia-Kategoroyntai-oti-eichan-schese-me-to-praxikopema ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...