Άρχισε το 7o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο

Άρχισε το 7o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο
Το «ανεξάρτητο, προοδευτικό, δημιουργικό και εναλλακτικό» φεστιβάλ, όπως χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές του, έχει καταφέρει να γίνει σημείο συνάντησης δημιουργών και φίλων του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Οι προβολές φέρνουν στο ευρύ σινεφίλ κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας τις καλύτερες νέες παραγωγές Ελλήνων κινηματογραφιστών, καθώς και ξένων που έχουν ως θέμα ή έμπνευση την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί (στο Θέατρο Τέχνης της συνοικίας του Camden) η τελετή απονομής των Βραβείων «Οδυσσέας» στις επιμέρους κατηγορίες φιλμ και συντελεστών.

Οι κατηγορίες των φιλμ είναι οι εξής: μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικά φιλμ και ταινίες βίντεο τέχνης. Όλες οι προβολές πραγματοποιούνται στα Westbourne Studios στο δυτικό Λονδίνο (242 Acklam Road, London W10 5JJ).

Παράλληλα με τις προβολές υπάρχουν ευκαιρίες δικτύωσης επαγγελματιών του χώρου, καθώς και σχετικά εργαστήρια.

Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε με μια ειδική προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Τρωάδες».

Ο διευθυντής, ιδρυτής και «ψυχή» του φεστιβάλ Χρήστος Προσσύλης δηλώνει ότι η αρχική ιδέα για το φεστιβάλ έχει υλοποιηθεί πλήρως, καθώς έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. «Ο σκοπός της δημιουργίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, ήταν να δημιουργηθεί ένας παγιωμένος θεσμός, ένα κοινό σημείο συνάντησης των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων δημιουργών – συμπεριλαμβανομένων μελών της διασποράς, αλλά και ξένων δημιουργών, των οποίων η δουλειά έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

»Η βρετανική μητρόπολη, το σημείο συνάντησης, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είναι σημείο-κλειδί κατά τη γνώμη μας για την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Αναμφισβήτητα, το όραμα, η τόλμη, η τεχνογνωσία, η αγάπη για αυτό που κάνουμε, η σκληρή δουλειά, ο διεθνής χαρακτήρας του φεστιβάλ που συνυπάρχει με τον εθνικό χαρακτήρα, οι σωστές και παραγωγικές συνεργασίες σε βάθος χρόνου, μας βοήθησαν να αντέξουμε τις δυσκολίες και το μεγάλο ανταγωνισμό του Λονδίνου», είπε ο κ Προσσύλης.

Σε ερώτηση για το πόσο καταξιωμένος είναι σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος στη συνείδηση του διεθνούς σινεφίλ κοινού, ο διευθυντής του φεστιβάλ σχολίασε: «Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι πολυτάλαντος και πολυποίκιλος. Πραγματικά αγωνίζεται να καταξιωθεί και έχει πολλές δυνατότητες. Υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί, αλλά πιστεύω ακράδαντα και θετικά ότι θα τα καταφέρει με τα χρόνια και θα πάει μπροστά. Εδώ πρέπει να βάλει το χέρι βοήθειας και η πολιτεία. Όλα αυτά τα ταλέντα χρειάζονται υποστήριξη, όχι μόνο στην παραγωγή,
αλλά και στη διανομή, τη δικτύωση και την προώθηση».

Ο Χρήστος Προσσύλης χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλό» το επίπεδο των συμμετοχών. «Χρειάστηκε να μείνουν ταινίες έξω από το πρόγραμμα. Εξαντλήσαμε όλο το περιθώριο που είχαμε και φτάσαμε να φιλοξενούμε περισσότερες από 70 ταινίες αυτή τη χρονιά. Οι καλλιτεχνικές και τεχνικές προδιαγραφές, με βάση τα διεθνή πρότυπα, είναι αδιαμφισβήτητα τα δομικά μας κριτήρια, πέρα από την ‘ελληνικότητα’ της ταινίας ή των συντελεστών που μας ενδιαφέρει».

Πέρα από παραγωγές από την Ελλάδα και την Κύπρο φέτος προβάλλονται επίσης βρετανικές, αμερικανικές, γερμανικές και αυστραλιανές παραγωγές Ελλήνων συντελεστών ή με ελληνικό θέμα.

Για τους ενδιαφερόμενους όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.londongreekfilmfestival.com

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...