Έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο της Folli Follie ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο της Folli Follie ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Νέες αρνητικές εξελίξεις στο σκάνδαλο, με τα «άφαντα» οικονομικά στοιχεία της Folli Follie! Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έκανε γνωστό ότι αφού δεν έλαβε ποτέ τα στοιχεία που είχε ζητήσει από τον όμιλο όπως αυτά που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ασίας, αποφάσισε να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση εκτάκτου ελέγχου! Με μια σκληρή ανακοίνωση η Εποπτική Αρχή ζητά από δικαστήριο να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην Folli Follie.

Αφού δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποιος ανεξάρτητος έλεγχος στην εταιρεία και μία καλή συνεργασία με την εποπτική αρχή δεν φαίνεται να υπήρξε κατ’ ουσίαν ποτέ, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ο διαχειριστικός έλεγχος, αναμένεται να περάσει με λεπτή «χτένα» τα οικονομικά του ομίλου.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 822η / 14 Ιουνίου 2018 συνεδρίασή του αναφορικά με την εισηγμένη εταιρία Folli Follie AEBTE (FFG) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η FFG:

α. δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού και

β. προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων,

αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920».

Τι λέει ο Νόμος

Δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο της εταιρείας από το μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας στην οποία εδρεύει η εταιρεία, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, έχει … «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου περί εταιρειών, των οποίων οι μετοχές έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήριο ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας προσφοράς στο πλαίσιο είτε κάλυψης μετοχικού κεφαλαίου είτε διάθεσης υφιστάμενων μετοχών».

«Ο έλεγχος διατάσσεται, εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης».

Το δικαστήριο αναθέτει τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή που είναι εγγεγραμμένος στο ειδικό μητρώο του άρθρου 13 του π.δ.226/1992 (ΦΕΚ 120 Α’). Στην απόφαση του δικαστηρίου ορίζεται ότι, η αμοιβή των ελεγκτών για τη διενέργεια του ελέγχου, θα καθορίζεται, μετά την ολοκλήρωσή του, από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και ότι θα καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών.

Το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, ιδιαίτερα το μέγεθος της εταιρείας, τις καταγγελλόμενες πράξεις και τις αναμενόμενες ελεγκτικές εργασίες, μπορεί, αντί ορκωτών ελεγκτών – λογιστών, να διορίσει ως ελεγκτές λογιστές – φοροτεχνικούς α’ τάξης μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει και την αμοιβή των ελεγκτών αυτών, η οποία καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος μετά την ολοκλήρωσή του. Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών. Η αμοιβή υπόκειται σε αναθεώρηση μετά τη διενέργεια του ελέγχου, με αίτηση του ελεγκτή ή του βαρυνόμενου με την καταβολή της. Το δικαστήριο μπορεί να θέσει προθεσμία για τη διενέργεια του ελέγχου, καθώς και να αντικαταστήσει τους ελεγκτές που διορίσθηκαν. Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι το δικαστήριο θα αναθέσει τον έλεγχο σε μια από τις μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες ενώ , κατόπιν όλων όσων έχουν προηγηθεί και με τη μεγάλη καθυστέρηση που ήδη παρατηρείται σε όλα τα μέτωπα που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, γνώστες των εξελίξεων επισημαίνουν ότι η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου αποτελεί μονόδρομο.

Πρόκειται για μία απόφαση (για έναρξη διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στην Folli Follie) αν και η επιλογή της Δικαιοσύνης, ως επιλογή είναι χρονοβόρα, δεδομένων των καθυστερήσεων που ήδη υπάρχουν στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334766-Ektakto-diacheiristiko-elegcho-tes-Folli-Follie-zetese-e-Epitrope-Kephalaiagoras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...