Ένας μήνας «φωτιά» για το κλείσιμο της αξιολόγησης!
christos.papad…
Τρίτη 16/02/2016 – 17:58
Ασφαλιστικό και Φορολογικό «καίνε» το τραπέζι της διαπραγμάτευσης – Χρειάζεται ένα μνημόνιο μέσα σε ένα μήνα, για να κλείσει η αξιολόγηση!
Ένα μνημόνιο σε λιγότερο από ένα μήνα θέλουν να κλείσουν με την αξιολόγηση οι Ευρωπαίοι, που με το «αισιόδοξο» σενάριο, προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι και τον Μάρτιο.
Το «κουαρτέτο, θέλει να έχει ετοιμάσει την έκθεσή του για την πρόοδο στη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση των πρώτων μέτρων μέχρι τις έξι Μαρτίου, ώστε αυτή να παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 7 Μαρτίου, όπως συνηθίζεται για να πάρει και την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Με θέματα «φωτιά» όπως το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να βρίσκονται ακόμα «ανοιχτά», ο στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς, να έχουν περάσει όλα «με ένα πόνο», μέσα στον Μάρτιο.
«Μάχη» σε δύο μέτωπα για το Ασφαλιστικό – Στο «ράβε- ξήλωνε» η πρόταση Κατρούγκαλου.
Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δυσκολότερες από άλλες. Στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, η κυβέρνηση δίνει μάχη σε δύο μέτωπα.
Από την μία έχει τις πιέσεις των δανειστών για περικοπή δαπανών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου (1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) μέσα στο 2016 και από την άλλη στο εσωτερικό προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις «υπό εξέγερση» κοινωνικές και εργασιακές ομάδες.
Οι ξένοι απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων, ώστε να βρεθούν οι πόροι για την καταβολή των συντάξεων, επιμένοντας σε θέσεις που αν εφαρμοστούν θα φέρουν άμεσα, την κατάρρευση της καταναλωτικής δύναμης των ελλήνων συνταξιούχων.
Με δεδομένο, ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά, στηρίζονται για την επιβίωσή τους σε συντάξεις, το χτύπημα στην Ελληνική κοινωνία και την αγορά θα ήταν «μοιραίο»! Με τον υπουργό Εργασίας, ακόμα να εξετάζει βελτιώσεις, στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού για να προσεγγίσει αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, η ψήφισή του πάει για νέα καθυστέρηση.
Μπορεί ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για ψήφιση του ασφαλιστικού να ήταν 15 Φεβρουαρίου, αλλά πέρασε.
Τώρα, με τον υπουργό να ανοίγει από την βουλή θέμα αλλαγής ακόμα και της αρχιτεκτονικής του συστήματος, με τρία αντί για ένα Ασφαλιστικά Ταμεία, η τελική ελληνική πρόταση που θα πάρει το «πράσινο φως» των θεσμών θα καθυστερήσει.
«Αγώνας δρόμου» για το νέο φορολογικό!
Την ίδια στιγμή, έχουν ανοίξει πολλά θέματα και στο νέο φορολογικό, από τους νέους συντελεστές φορολογίας, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που
δεν έχει ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακα όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, τις ρυθμίσεις για το «πλαστικό χρήμα», την αλλαγή του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και ένα σωρό μικρά και μεγάλα τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν και να συμφωνηθούν άμεσα, με τους δανειστές πριν λήξει η αξιολόγηση.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ποιος θα το κυβερνήσει;
Μέσα σε αυτά, πρέπει να έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που αγγίζει ακόμα και τις διοικήσεις των τραπεζών, η πρόταση για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με την κυβέρνηση να τα έχει βρει με τους τραπεζίτες για κοινό μέτωπο απέναντι στους δανειστές, ώστε να προστατευθούν από τα funds τα δάνεια που αφορούν πρώτες κατοικίες.
Και σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία με τους θεσμούς, που σύμφωνα με τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης επιμένουν στην πώλησή των δανείων στα «κοράκια» των αγορών για να ελαφρυνθούν οι ελληνικές τράπεζες. Μέσα σε όλα αυτά, είναι και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές τη διαπραγμάτευσης και για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής του νέου Ταμείου, με μερίδα τον δανειστών να επιμένει για ξένο «κυβερνήτη».
Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη – «Γρίφος» η επιστροφή των δανειστών
Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται πηγές με γνώση των εξελίξεων, παραδέχονταν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει το κουαρτέτο εντός της εβδομάδος, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μας έρθουν πάλι σε δόσεις με πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια.
Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης, από την Ευρώπη το μήνυμα ήταν σαφές «προς το παρόν δεν έχουμε ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα», κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, που είπε ότι είναι πολύ νωρίς για χρονοδιαγράμματα. Αν και οι δηλώσεις των ευρωπαίων στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες και ανέβασαν το χρηματιστήριο, δεν ήταν το ίδιο θετικές και ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ο Μάριο Ντράγκι, κατά την τοποθέτησή του στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι, οι αρχές θα πρέπει να δείξουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να απελευθερωθούν πόροι στην οικονομία, για να προσθέσει στην συνέχεια, ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, στο ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος.
Πηγή: