Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης Νυμφαίο Φλώρινας

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης Νυμφαίο Φλώρινας
Ο πανέμορφος διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου μοιάζει να βγήκε από σελίδες παραμυθιού, ενώ πολλοί είναι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, που το συγκαταλέγουν στα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Ο ορεινός οικισμός, είναι χτισμένος στα 1350 μέτρα στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου και σε απόσταση 57 χλμ από την πόλη της Φλώρινας μέσω του οδικού άξονα Ξινού Νερού.
Η παλιότερη ονομασία που είχαν δώσει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης και προηγουμένως δωρικής προέλευσης.

Το όνομα αυτό έχει τρεις ερμηνείες: «Νύφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας, «αθέατη» (ni vista) πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και «χιονάτη» ή «όπου μένει το χιόνι» (nives sta).
Το πετρόκτιστα σπίτια του χωριού περικλείονται από ένα δάσος οξιάς και διασχίζονται από λιθόστρωτα μονοπάτια, που κατακλύζονται, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, από ταξιδιώτες, που αναζητούν έναν ξεχωριστό προορισμό.
Παραδοσιακοί ξενώνες, καφετέριες και φιλόξενα εστιατόρια εγγυώνται μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, σε συνδυασμό με τη μαγεία της φύσης,
Επισκεφθείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το μουσείο είναι γνωστό και ως Σπίτι Χρυσικών Νέβεσκας, από την παλαιά ονομασία του χωριού, ενώ αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλαιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...