Έτσι θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, το σχέδιο της Eurobank

Έτσι θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, το σχέδιο της Eurobank

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 04/05/2016 – 17:32

Έτσι θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, το σχέδιο της Eurobank

Η ανάγκη για άμεση βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος που θα σταθεροποιήσει τα προβληματικά δάνεια κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και στην συνέχεια θα συντελέσει στην αποκλιμάκωση του προβλήματος, τονίζεται μέσα στην έκθεση της Eurobank για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του επίσημου τομέα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος προσαρμογής.  Η μελέτη τεκμηριώνει την ύπαρξη αντίθετης σχέσης των προβληματικών δανείων προς το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας. 

Δηλαδή, η μείωση της ανεργίας και το πέρασμα της Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά ίσως είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την συρρίκνωση του προβλήματος σε επίπεδα που δεν θα βαραίνουν τις τράπεζες. 

Μεσοπρόθεσμα, η περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού, νομικού και εποπτικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί προαπαιτούμενο «κλειδί» για την απελευθέρωση πόρων που παραμένουν παγιδευμένοι σε μη παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και την ταχύτερη επιστροφή στην δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στην Ελλάδα,  καταγράφεται μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων τόσο σε σύγκριση με το σύνολο της δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες όσο και σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως τονίζεται, η  μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα από το 2008 και εντεύθεν οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή (σε μέγεθος και διάρκεια) ύφεση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και όχι στην πολιτική δανειοδοτήσεων που ακολούθησαν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας την περίοδο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.

Η μελέτη αναλύει την εξέλιξη των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών από το ξέσπασμα της κρίσης, αξιοποιώντας μια νέα βάση δεδομένων (η οποία επίσης περιλαμβάνει και τα δάνεια που έχουν τύχει κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης και δεν τελούν πλέον σε καθεστώς καθυστέρησης άνω των 90 ημερών), η μελέτη αναδεικνύει σειρά ευρημάτων βαρύνουσας σημασίας για τους προσδιοριστικούς παράγοντες των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα καθώς και τις δυνητικές τους επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η έκθεση με τίτλο «Υψηλός όγκος προβληματικών δανείων στην Ελλάδα – Αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια ύφεσης ή των πρακτικών δανειοδότησης την περίοδο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης;», που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Οικονομική Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank,  αναφέρει ότι η  μετάδοση μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ ή/και αύξησης του ποσοστού ανεργίας στο λόγο προβληματικών δανείων προς σύνολο δανείων λαμβάνει χώρα σχετικά σύντομα, με κάποια από τα εκτιμώμενα οικονομετρικά υποδείγματα της μελέτης να προσδιορίζουν την εκδήλωση του μεγαλύτερου μέρους αυτής σε 2-3 τρίμηνα.

Όσον αφορά στην αντίστοιχη μακροπρόθεσμη επίπτωση, αυτή εκτιμάται σε περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του λόγου προβληματικών δανείων για κάθε μονάδα συρρίκνωσης του πραγματικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...