«Όχι» σε ευκαιριακούς επενδυτές από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ

bb
«Όχι» σε ευκαιριακούς επενδυτές από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να αποτρέπει και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες δήλωσε ο Πασχάλης Μπουχόρης

«Ναι» σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για ευκαιριακούς επενδυτές και για την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες είπε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχώρης στη συζητήση για την έγκριση της τοποθέτησής του από την Επιτροπή ακροάσεων της Βουλής.

«Ο σκοπός του προγράμματος αξιοποίησης είναι η μείωση του χρέους αλλά πρώτιστα ο σκοπός είναι αναπτυξιακός» σημείωσε ο κ. Μπουχόρης, τονίζοντας ότι «το ΤΑΙΠΕΔ εργάζεται για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, πολύ αυστηρές ανοιχτές διεθνείς διαδικασίες οι οποίες αποτρέπουν ευκαιριακούς επενδυτές και αποτρέπουν και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες».

Όπως εξάλλου ανέφερε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου το χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού προγράμματος, από τη φύση του είναι τέτοιο που χρειάζεται ανοχές και είναι αντικείμενο αναπροσαρμογών. «’Αλλωστε αν οι δυνητικοί επενδυτές ξέρανε ακριβώς, από κάθε στοιχείο του ενεργητικού που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, πόσα έσοδα περίπου περιμένουμε κάθε μήνα, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα ήταν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου τελικά. ‘Αρα οι προσαρμογές, το να φέρνει κάποια έργα πιο μπροστά ή να πηγαίνουν κάποια έργα πιο πίσω, είναι στη φύση του πράγματος», είπε ο κ. Μπουχόρης.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, είπε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνική Δημοκρατία προσπαθούν να αξιοποιήσουνε περιουσιακά στοιχεία σε μια διεθνοποιημένη αγορά επενδυτών. Οι αξίες στη διεθνή αγορά μεταβάλλονται. Η πρόσβαση σε κεφάλαια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αυτή μεταβάλλεται. Το ΤΑΙΠΕΔ πέρασε μεγάλο διάστημα στο οποίο είτε η πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια για την Ελλάδα ήταν απαγορευμένη είτε το κόστος χρήματος ήταν απαγορευτικό. Είναι σημαντικό ότι αυτό το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει και μας δίνει αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υλοποιούμε και αξιοποίησης περιουσίας».

Ανέφερε επίσης ότι με βάση το υπάρχον επιχειρησιακό σχέδιο έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί αξίας 5 δισ. ευρώ και περίπου 3 δισ. έχουν εισπραχθεί, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι δευτερογενείς επενδύσεις πάνω σε περιουσιακά στοιχεία και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλης υποσχέθηκε τακτική ενημέρωση της Βουλής.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια, δεν πρέπει όμως και να αποτελούν ταμπού», είπε ο κ. Κονδύλης, τονίζοντας πως τάσσεται υπέρ των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Κονδύλης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες που εμποδίζουν την υλοποίηση ακόμη και των πιο απλών υποθέσεων, σημείωσε ωστόσο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ακολουθήσει τους βασικούς άξονες που έχουν χαραχθεί προσαρμόζοντας τους στα σημερινά δεδομένα με στόχο πάντως «κρυστάλλινες διαδικασίες», ανάπτυξη και κοινωνικό όφελος.

Παράλληλα είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει τιμώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Χαρδούβελης: Μεγάλες οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Ταμείου στο επόμενο διάστημα είναι μεγάλες και πως «προς αυτό το σκοπό, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταξύ μας συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Για την ιστορία η τοποθέτηση των κ. Κονδύλη και Μπουχόρη εγκρίθηκε κατά πλειθοψηφία με ψήφους 10 «ναι», 8 «όχι» και 1 «παρών». Υπέρ της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή  Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ «παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

OIKONOMIA

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...