«Ανάσα» για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε ο Ντράγκι με το waiver

Τετάρτη 22/06/2016 – 22:12ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ WAIVER ΑΠΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΦΕΡΝΕΙ ΦΤΗΝΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!                                  Φτηνό χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες, φέρνει η νέα απόφαση της ΕΚΤ, για επαναφορά του waiver, από τις 29 Ιουνίου! Αναγνωρίζοντας την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση του προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άναψε το «πράσινο φως» και έδωσε πρόσβαση στη φτηνή χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, μέσω τραπεζών.
Ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της κανονικότητας στο ελληνικό σύστημα, που αυξάνει την εμπιστοσύνη των καταθετών και λειτουργεί ως προθάλαμος για την άρση των Capital Controls!
Επαναφορά του waiver από 29 Ιουνίου  φέρνει φτηνό χρήμα στις τράπεζες!
Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδρίασε, στην έδρα της τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, αναφέρει πως, η Ευρώπη, «αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού».
Μάλιστα, «με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος».
Άμεσα σε ισχύ το waiver!
Τάχιστα αναμένεται να περάσουν οι αλλαγές στην ελληνική Οικονομία, με το Δ.Σ., να τονίζει πως,  «η παρέκκλιση τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας.
Η παρέκκλιση ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στη νομική πράξη θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης  που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα». Οι ελληνικοί τίτλοι, λόγω της χαμηλής βαθμολογίας στην πιστοληπτική ικανότητα, δέχονται ένα «κούρεμα» της αξίας τους.
Δηλαδή, ενδεικτικά, οι ελληνικές τράπεζες, δίνουν τίτλους ελληνικού Δημοσίου, αξίας 500 εκατ. ευρώ για να λάβουν δάνειο, αξίας 300 εκατ. ευρώ. Το πόσο λιγότερα θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν ή πόσα περισσότερα ομόλογα θα πρέπει να δώσουν ως ενέχυρο, εξαρτάται από το πόσο αλλάζει ο συντελεστής «κουρέματος»,  ο οποίος στην ουσία,  εξαρτάται από το πόσο καλά πηγαίνει η ελληνική Οικονομία.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι, τονίζουν πως, το Δ.Σ. «ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ESM και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού».
Πως θα μπουν 4 δις ευρώ στην ελληνική Οικονομία τον Σεπτέμβριο
Τέλος, άνοιξε και ο φάκελος της συμμετοχής της Ελλάδας, στο «νέο χρήμα» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η ΕΚΤ.  Αν και συνήθως ο ευρωμηχανισμός, είναι δυσκίνητος, οι χειρισμοί των τελευταίων μηνών από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, κάνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει ειδική αναφορά, στο πρόγραμμα «PSPP».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. «θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), μπορεί να γίνει ακόμα και τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα κινηθεί κοντά στα 3 με 4 δις ευρώ, τα οποία θα πέσουν στην Ελληνική Οικονομία!
Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...