Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού είναι το μόνο σχέδιο

Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού είναι το μόνο σχέδιο
«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία» είπε ο κ. Αναστασιάδης, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

«Για μένα υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως είπε, «η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μία ασταθή περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις. Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Συνειδητοποιούμε πως η γεωγραφία μας είναι το πεπρωμένο μας και έχουμε αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο υπερασπίζοντας τις αξίες και αρχές του ΟΗΕ και συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή μας, πάντα σε συνάρτηση με τις δυνατότητές μας», προσθέτοντας: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδομών, όταν κρίνεται απαραίτητο».

Στη συνέχεια, επισήμανε: «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία. Η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς τον σκοπό αυτόν, ακόμη και να μεσολαβήσουμε στο να φέρουμε κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες».

Εξάλλου, ο κύπριος ηγέτης σημείωσε: «Το 2014 σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της βίαιης διαίρεσης της χώρας μου: μια συνέπεια της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Δεν είναι πρόθεσή μου να επιδοθώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς μια πληθώρα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο αντικατοπτρίζει τις ιστορικές και συνεχιζόμενες ευθύνες των υπαίτιων, αλλά επίσης, καταδικάζει το απαράδεκτο στάτους κβο και καλεί σε επανένωση της Κύπρου και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων».

Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω ξανά είναι η ειλικρινής μου δέσμευση ότι θα εργαστώ με σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε, μέσα από έναν εποικοδομητικό, εις βάθος και ουσιαστικό διάλογο, να καταλήξουμε σε μια διευθέτηση, η οποία να:

– Επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της.
– Αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της.
– Απαλλάσσει το νησί από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.
– Διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνικο-οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της.
– Εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την καλή λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το μοναδικό διεθνές φόρουμ στο οποίο όλοι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων συγκεντρώνονται προκειμένου, όχι μόνο να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αλλά και για να διαβουλευθούν σχετικά με όλες τις περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις, που δεν αφορούν μόνο μια συγκεκριμένη χώρα και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή τάξη.

» Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, προωθώντας, ως εκ τούτου, την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων.

» Για να τηρηθούν αυτές οι αρχές, που αποτελούν τον πυρήνα του Χάρτη του Οργανισμού, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, όλα τα μέλη του ΟΗΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι βέβαιο ότι επηρεάζονται από γεγονότα που εκτυλίσσονται σε οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή, αν και σε ανόμοια κλίμακα και σε διαφορετική χρονική στιγμή».

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...