Αντιστροφή μέτρηση 60 ημέρων για την τελική συμφωνία!

Αντιστροφή μέτρηση 60 ημέρων για την τελική συμφωνία!

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το υπερπλεόνασμα από την Eurostat

Αντίστροφη μέτρηση 60 ημερών για την τελική συμφωνία με τους δανειστές!  Το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων του ελληνικού προγράμματος, μπαίνει στην τελική ευθεία και μετά τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει. Ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή και το Σάββατο, συνάντησε κορυφαίους αξιωματούχους των θεσμών, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, παράλληλα με συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα χρονικά περιθώρια  στενεύουν, μέχρι την τελική προθεσμία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν και αναμένεται η συνολική συμφωνία, που θα σφραγίσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την απόφαση για το χρέος. Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών  ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, όπου συναντήθηκε με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου  Πόλ Τόμσεν.

 

Θετικό πρόσημο στις συναντήσεις Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον

 

Όπως έγινε γνωστό, το πρόσημο των επαφών του κ. Τσακαλώτου είναι θετικό, ενώ φαίνεται να υπήρξε πρόοδος στα δύο μεγάλα ζητήματα, της διαπραγμάτευσης, τη λύση για το χρέος και τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα, μετά το μνημόνιο.  Τώρα, η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο να μπουν στην τελική ευθεία για τη συμφωνία.

 

Παρά το γενικό θετικό κλίμα, παραμένει ακόμα ασαφές το εάν στο Eurogroup στη Σόφια την Παρασκευή,  θα υπάρξει το οριστικό βήμα για το χρέος, αν και  από την Αθήνα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι αποκλίσεις θα γίνουν τελικά συγκλίσεις. Σε μεγάλο βαθμό, από αυτό, θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση του ΔΝΤ για παραμονή του, στο πρόγραμμα, με κρίσιμα στοιχεία τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017,  που θα γίνουν σήμερα από την Eurostat. Στα θετικά, προστίθενται και οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής.

 

Λαγκάρντ: Επιτάχυνση για χρέος και προαπαιτούμενα 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ, «είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε τη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, των προγραμμάτων, τα οποία και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών και τη διάθεση χρηματοδότησης από το ΔΝΤ».  Αντιθέτως, ξεκαθαρίσθηκε πως δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης του προγράμματος, με κυβερνητικές πηγές, να επισημαίνουν ότι δεν το έχει ζητήσει κανένας θεσμός.

 

«Άσσος» στη διαπραγμάτευση, το πλεόνασμα του 2017 και τα stress tests

Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει αισιοδοξία καθώς «ατού» της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 που ανακοινώνεται αύριο και προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 3,5%-3,7% του ΑΕΠ. Αν δεν υπολογιστεί το κοινωνικό μέρισμα που είχε μοιραστεί, τότε ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στο 4,5% με 4,7% του ΑΕΠ.

 

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση

Σε αυτό το πλαίσιο, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ρίχνουν όλο το βάρος στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να μην δοθεί καμία αφορμή για καθυστέρηση. Ο μεγάλος όγκος των προαπαιτούμενων έχει προκαλέσει αμφιβολίες σε μερίδα των θεσμών, κατά πόσο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, αλλά μόνο τεχνικές» που θα ξεπεραστούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Αναφορικά με το αφορολόγητο και την πίεση του ΔΝΤ για την εφαρμογή του από το 2019 (αντί για το 2020), από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι «συζητήσαμε με το ΔΝΤ για τις αποκλίσεις που έχουμε ακόμη αναφορικά με την πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019».  Σε κάθε περίπτωση, τα καλά αποτελέσματα της ελληνικής Οικονομίας, αναμένεται να είναι ο «άσσος στο μανίκι» της κυβέρνησης και να γίνουν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup,  αλλά και αργότερα με την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα το Μάιο. Όπως τόνισαν χθες από το οικονομικό επιτελείο, «οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Προσπάθησε η κάθε πλευρά να καταλάβει τη θέση της άλλης πλευράς. Υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητήσουμε σε βάθος αυτή την απόκλιση».

 

Οι μεγαλύτερες αντιστάσεις, προέρχονται από το ΔΝΤ, που εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 καθώς υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτό που θέλει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η πρόωρη εφαρμογή των μέτρων παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.  Για το θέμα του αφορολόγητου, έγιναν δύο συζητήσεις χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Από την μία πλευρά, η «πολιτική» με  τον Πολ Τόμσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ και η δεύτερη ήταν η «τεχνική» με τα κλιμάκια των δανειστών.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «είναι το θέμα για το οποίο θα γίνει περαιτέρω συζήτηση και τώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και ίσως γίνει τηλεδιάσκεψη».

 

Πάντως, για τη επιμονή του ΔΝΤ τονίστηκε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη φαντασία για να προβλέψεις ότι με πλεόνασμα 3,5%-3,7%, ή αλλιώς 4,5%-4,7% χωρίς το μέρισμα, θα υπάρξει ανάγκη για να εφαρμοστεί γρηγορότερα το αφορολόγητο. Όπως σχολίασαν οι ίδιες πηγές, «Θέλει πολύ μεγάλη φαντασία να πας από το 4,7% στο 1,5% το 2019 με μεγαλύτερη ανάπτυξη, που το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει γι’ αυτό το έτος».

 

Υπερπροσπάθεια για να κλείσει η 4η αξιολόγηση  

 

Ίσως το πιο σημαντικό για την ελληνική πλευρά, είναι να κλείσει γρήγορα η δ’ αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις στη μείωση του χρέους από τους θεσμούς. Από το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνεται ότι «μάς πιέζουν να είμαστε εντάξει στην 4η αξιολόγηση και τους είπαμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο».  Τονίστηκε επίσης, ότι δεν είναι δύσκολη πολιτικά αλλά οι δυσκολίες είναι τεχνικές. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίστηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Όλοι θέλουν να λυθεί το ζήτημα, μέχρι τις 21 Ιουνίου».

 

«Κλειδί» για τη συμφωνία το Αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης

 

Το «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο, που προετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 του μήνα, από τον Ευκλείδης Τσακαλώτο. Όπως τονίστηκε σχετικά, «δικό μας σχέδιο είναι, το παρουσιάζουμε και για την ελληνική κοινωνία και για τις αγορές, ανέφεραν. Είναι το τι νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια».

 

Σύμμαχος το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του Χρέους

 

Σημαντική συμβολή για την ελάφρυνση του χρέους, έχει η στάση του ΔΝΤ. Οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέλουν μείωση επιπλέον του πακέτου για το χρέος του EFSF και στο χρέος του ESM. Όπως σημείωσαν από το οικονομικό επιτελείο, «αυτό μας συμφέρει».

 

Για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι «είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη». Αν το ΔΝΤ δεν μπει τελικά στο πρόγραμμα, αυτό δεν θα κοστίσει πολύ στην Ελλάδα, καθώς δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές. Όπως επισημάνθηκε σχετικά από τις ίδιε πηγές, «έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του. Το πρόγραμμα τελειώνει, η αξιοπιστία της εξόδου κρίνεται από άλλα θέματα».

 

Η νέα στάση της Γερμανίας

 

 Μπορεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, να δηλώνει ότι δεν αποφασίζει η Γερμανία για τηβν Ελλάδα, αλλά η στάση του Βερολίνου, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την τελική συμφωνία. Η Γερμανοί, αν και στο τέλος τα βρίσκουν με την Ουάσινγκτον, προς το παρόν κρατούν αντίθετες θέσεις. Το ΔΝΤ θέλει μείωση χρέους και μέτρα, οι Γερμανοί λένε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, αλλά και όχι σε μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος.  Από τι οικονομικό επιτελείο, τόνιζαν σχετικά, ότι «όταν λένε όλοι ότι θα τα βρούμε πρέπει να γίνει κάποιος συμβιβασμός. Αν όλοι λένε ότι είναι αισιόδοξοι, πρέπει να υπάρχει χώρος για συμβιβασμό». Πάντως, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η νέα ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «έχει καλή διάθεση, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του χρέους (…) είναι πιο πρόθυμη να συγκλίνει».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329430-Antistrophe-metrese-60-emeron-gia-ten-telike-symphonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...