Απίστευτο: Ξεμένει από νερό η Σαμοθράκη!

bb

 Απίστευτο: Ξεμένει από νερό η Σαμοθράκη!

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την Σαμοθράκη το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ξεμείνει εντελώς από νερό.

Ήδη τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί στο μισό από τις αρχές του περασμένου μήνα, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, σε πολλές οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο σημειώνονται συχνές διακοπές υδροδότησης για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αντίθετα, σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, εντός οικισμών.

Έχοντας ήδη απευθύνει έκκληση περιορισμού αλόγιστης χρήσης του νερού, προς όλους τους δημότες και επισκέπτες του ακριτικού νησιού, ο κ. Βίτσας αποδίδει την εμφάνιση της λειψυδρίας αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε με ελάχιστες βροχές και σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις και αφετέρου στην κακή διαχείριση, κατά τα προηγούμενα χρόνια, του πολύτιμου αλλά όχι απεριόριστου φυσικού αγαθού.

Όπως εξηγεί ο επί σειρά ετών δήμαρχος Σαμοθράκης, τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες, λόγω του πλούτου του νησιού σε νερά, ένα μεγάλο μέρος από το νερό ύδρευσης χρησιμοποιούταν για το πότισμα των καλλιεργειών, ενέργεια που αποτελεί και τη βασική αιτία μείωσης κατά 50% των αποθεμάτων νερού ήδη από τις αρχές Ιουλίου.

Τέλος, εκτιμά πως πρέπει η κατανάλωση νερού να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται με έντονα θερμά μελτέμια τα οποία, όπως εξηγεί, είναι η καταστροφή των επιφανειακών υδάτων.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...