Αποκάλυψη: Εισαγγελέας ψάχνει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια 7 τραπεζών

Αποκάλυψη: Εισαγγελέας ψάχνει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια 7 τραπεζών

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 14/02/2016 – 16:47

κόκκινα, δάνεια, εισαγγελέας

Πως δόθηκαν, με ποιες εγγυήσεις και με πόσα εκκρεμούν – Είχε υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά του Παν. Κουρουμπλή, όταν ήταν στην αντιπολίτευση – αδύνατον να εισπραχθούν πάνω από 23 δις ευρώ

Εισαγγελέας ερευνά τα  δισεκατομμύρια ευρώ των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, πολλά από τα οποία θεωρούνται χαμένα. Η εισαγγελία διαφθοράς αξιολογεί τις εγγυήσεις με τις οποίες δόθηκαν, αναζητώντας τυχόν ποινικές ευθύνες  τόσο των διοικήσεων των 7 ελληνικών τραπεζών όσο και των αφερέγγυων δανειοληπτών.   

Στο στόχαστρο τίθενται δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου , ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αμέσως η εισαγγελία έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα και μέχρι τώρα έχουν γίνει οι εξής κινήσεις:

-Εστάλη προς τον αρμόδιο πταισματοδίκη παραγγελία να ελεγχθούν πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πολύ υψηλό δανεισμό και τα δάνειά τους είναι «κόκκινα»

-Ξεκίνησε τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους 210 μεγαλύτερους οφειλέτες των 7 τραπεζών που τα ποσά παραμένουν ανείσπρακτα.

-Η σταχυολόγηση έγινε ως εξής: Επιλέχθηκαν τα 10 μεγαλύτερα «κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα που αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα 20 προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα έγινε συσχετισμός και συνολικός έλεγχος σε αυτές τις επιχειρήσεις που είχαν και μεγάλο δανεισμό σε κάποιες τράπεζες και μικρότερο στις άλλες.

-Έκτος ελέγχου με αυτό τον τρόπο μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις  με μέσο όρο δανεισμού περί τις 50.000 ευρώ, που ουσιαστικά αποτελεί κι ένα πλαφόν προς τα κάτω που δεν θα φτάσει -λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και ουσιαστικού ενδιαφέροντος- η εισαγγελική έρευνα.

-Δεν υπάρχει προς το παρών βούληση να τεθούν υπό έρευνα στεγαστικά ή άλλα δάνεια φυσικών προσώπων , αφού κυρίως τα πρώτα έχουν ως εμπράγματη εγγύηση την υποθήκη του ίδιου του ακινήτου,.

Άρα η έρευνα για αυτά θα αφορά μόνο τυχόν απουσία εγγυήσεων ή παράλειψη υποθήκευσης του ακινήτου.

Ήδη η εισαγγελία διαφθοράς έχει δώσει διορία πέντε μηνών, από τον περασμένο Νοέμβριο  στις Μονάδες εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών να στείλουν τις απαντήσεις τους τις οποίες θα αξιολογήσουν επιτροπές ελέγχου που θα απαρτίζονται από ανεξάρτητα μέλη ΔΣ των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθούν από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία, αλλά και η έκθεση ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορά συγκεκριμένα στο επίμαχα δάνεια.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε, όταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητούσε “να ερευνηθεί κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των “κόκκινων” ανείσπρακτων δανείων”.

Μεταξύ άλλων, ο Παν. Κουρουμπλής ανέφερε ότι “από το συνολικό ποσό των 43 δισ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, τα 23 δισ. ευρώ θεωρούνται ανείσπρακτα. Για το λόγο αυτό απευθύνομαι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητώ να ερευνηθούν για κάθε δανειακή σύμβαση, που εμπίπτει στην κατηγορία των ανείσπρακτων δανείων:

– ποιά είναι και τί ύψος έχουν τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες,

– ποιά ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιριών και ποιά είναι η διαδικασία που ακολούθησαν οι τράπεζες για την εκταμίευση και τη διάθεση δανειακών κεφαλαίων;”.

Ο υπουργός ζητούσε να ερευνηθούν οι εκθέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις οποίες αποφασίστηκε η συμμετοχή και το ύψος των κεφαλαίων για την ενίσχυση των τραπεζών. 

Με τα επίμαχα έγγραφα, κατά τον υπουργό Υγείας, θα διαπιστωθεί “αν οι ανάγκες των τραπεζών ήταν πραγματικές και αληθείς, δηλαδή αν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων δανείων, που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκαν ανείσπρακτα”.

Από τη συλλογή των στοιχείων θα εξαρτηθεί αν θα κληθούν σύντομα και μάρτυρες από τις τράπεζες, δηλαδή κατ’ αρχην στελέχη των επιτροπών πιστοληπτικού ελέγχου που είχαν αποφασιστικό ρόλο στην εκταμίευση των επίμαχων δανείων και στις εγγυήσεις που παρασχέθηκαν για να χορηγηθούν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...