Αποκαλύπτουμε ποιοι έστησαν το μέγαλο κόλπο με τις Σκουριές

bb

Αποκαλύπτουμε ποιοι έστησαν το μέγαλο κόλπο με τις Σκουριές

πρωτοσέλιδο

Για να εκβιάσουν τον Τσίπρα και να επιβάλλουν τις καουμπόϊκες μεθόδους τους – Σε διατεταγμένη υπηρεσία πρόθυμοι πολιτικοί, αβανταδόροι επιχειρηματικών συμφερόντων

 

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στο μεγάλο κόλπο με τις Σκουριές είναι μεγαλοστελέχη της καναδικής εταιρείας, λομπίστες με ύποπτο παρελθόν, που είχαν κάνει διατριβή και στο χώρο των εξοπλιστικών, καθώς και πρόθυμοι πολιτικοί, αβανταδόροι επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο βρόμικος εκβιασμός μεθοδεύτηκε από ισχυρά συμφέροντα υπό την καθοδήγηση ενός γνωστού λομπίστα που για χρόνια εμφανίζεται να στηρίζει διάφορες αμερικανικές ως επί το πλείστον εταιρείες.

Με τη δική του καθοδήγηση τα στελέχη της καναδικής εταιρείας σε άμεση διαπλοκή με τη Νέα Δημοκρατία, επιχείρησαν να εκβιάσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι Καναδοί συμμετείχαν στο βρόμικο κόλπο προκειμένου να εξασφαλίσουν τις τρεις άδειες, ενώ η Νέα Δημοκρατία να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αποδομώντας τη στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα δίνουν ρεσιτάλ διαπλοκής μαζί με λομπίστες, προκειμένου να στήσουν έναν εκβιασμό και μια πολιτική σκευωρία.

Οι πρακτικές των Καναδών και η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να αβαντάρει μια πολυεθνική εταιρεία αδιαφορώντας για τη νομιμότητα και το περιβάλλον, σύντομα θα γυρίσουν μπούμερανγκ, αφού οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κόλπο που στήθηκε αναμένονται καταιγιστικές.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις της πολυεθνικής και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το Μαξίμου με κατηγορηματικό τρόπο επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται, δεν χειραγωγείται και δεν απειλείται σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έγιναν κράχτες των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας.

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για επενδύσεις και ανάπτυξη δεν αλλάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ανεχθεί επιχειρηματικές πρακτικές που παραπέμπουν σε μπανανίες.

Πανικόβλητη η Νέα Δημοκρατία από τη διαφαινόμενη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος ειδικά μετά την επίσκεψη Μακρόν και την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αναζητεί σανίδα σωτηρίας στις Σκουριές.

Στην Πειραιώς έφτασαν σε σημείο να κάνουν σημαία τις απαιτήσεις των Καναδών, προβάλλοντας μάλιστα τις διεκδικήσεις τους στα τηλεοπτικά σποτ!

Βέβαια η επικοινωνιακή σπέκουλα δεν διασώζει τη ΝΔ, η οποία αντιμετωπίζει στρατηγικά αδιέξοδα και αντιπολιτευτικά φαντάσματα.

Η διαπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εκθέτει ανεπανόρθωτα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τους Καναδούς.

Μαίνεται ο «πόλεμος» για την επένδυση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επένδυση της Eldorado και τα κόμματα ερίζουν ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δύο απαράβατους κανόνες πρέπει να τηρεί η επένδυση» της Eldorado «με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο» διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Realfm.Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, πρέπει πρώτον να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές. «Συνεπώς η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή: Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία πρώτον» συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως ο δεύτερος όρος είναι η εταιρεία να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, «δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία. Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς το όφελος για την οικονομία, φεύγει το μετάλλευμα απλώς, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης δηλαδή. Αλλά η καθετοποίηση σημαίνει 80% της αξίας θα μείνει στην Ελλάδα». Καταλήγοντας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Άρα η θέση μας είναι πολύ απλή. Αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί».

Την εκτίμηση ότι τελικά η Eldorado Gold δεν θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm». «Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία λέει ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της, αλλά δεν τις αναστέλλει και είναι πολύ λογικό να μην τις αναστέλλει, γιατί η σημερινή δραστηριότητά της είναι πολύ κερδοφόρα» είπε ο κ. Σπίρτζης. Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν θα αλλάξουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή το θέλει μια εταιρεία». «Θα ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εθνική νομοθεσία και θα προχωρήσει ή δε θα επιτραπεί μία δραστηριότητα, η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτήν τη νομοθεσία» είπε. Όπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης και στο παρελθόν η εταιρεία «αντί να κάτσει σε ένα τραπέζι διαλόγου για να βρει λύσεις με την τοπική κοινωνία, χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις». Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold ο κ. Σπίρτζης σχολίασε: «Πιστεύω ότι όσοι εργολαβικά από τον πολιτικό κόσμο έχουν αναλάβει να προχωρήσουν παραπέρα τα αιτήματα της συγκεκριμένης εταιρείας, θα μπορέσουν να μας δώσουν καλύτερες εξηγήσεις και γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, τα ελεγκτικά όργανα και οι υπηρεσίες δεν ενέκριναν τους συγκεκριμένους φακέλους με τους περιβαλλοντικούς όρους, που επικαλείται η συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά που ακούμε σήμερα από αυτούς τους ίδιους τους υπερασπιστές της Eldorado».

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» δήλωσε από την πλευρά της και  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ σχετικά με το θέμα της Eldorado Gold. Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, αυτό δεν είναι θεμιτό απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα ευρωπαϊκό κράτος. «Η κυβέρνηση δεν απειλείται και ούτε εκβιάζεται από τέτοιους μηχανισμούς… Η υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται  το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα μακροπρόθεσμα…» ανέφερε. Κατηγόρησε παράλληλα την εταιρεία πως εκβιάζει και χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως «ασπίδα» για το δικό της συμφέρον. «Εμείς θέλουμε όλες τις επενδύσεις και θέλουμε και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που προχώρησαν, όπως της Cosco, όπου επαναδιαπραγματευθήκαμε και το πλάνο προχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά» συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας της θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης η υπουργός σημείωσε πως «για να έχει ασφαλές επενδυτικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον η χώρα δεν χρειάζεται το παλιό ρουσφετολογικό μοντέλο, ‘’περάστε από εμάς, θα είμαστε καλύτεροι’’».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού για το θέμα των Σκουριών εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως ο πρωθυπουργός μιλά για επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις διώχνει -στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στην Χαλκιδική- προσθέτοντας πως η κυνική μεταμόρφωσή του Αλέξη Τσίπρα σε φίλο των επενδύσεων, κράτησε μόλις μια μέρα. «Το μόνο που τον νοιάζει είναι λίγοι μήνες ακόμη στην καρέκλα του πρωθυπουργού, σε βάρος των πολιτών. Σκουριασμένα μυαλά που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οφείλουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να μεταβάλουν τη στάση τους» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των επενδύσεων παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, «η κυβέρνηση θα μπορούσε να πει ότι για συγκεκριμένους λόγους θεωρεί την επένδυση επιζήμια για τη χώρα και αυτό θα ήταν μια ξεκάθαρη εξήγηση προς τον ελληνικό λαό». «Η λογική όμως τού λέω ότι ”θέλω την επένδυση, αλλά δεν υπογράφω τις ανανεώσεις”, είναι κάτι που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα που παζαρεύει προφανώς κάποια πράγματα παρασκηνιακά και, όταν δεν της τα δίνουν, δεν υπογράφει τις άδειες» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ερωτηθείς για τη χθεσινή ανάρτηση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Όταν έχεις πρωθυπουργικούς συμβούλους, οι οποίοι δηλώνουν “στα τσακίδια με τους επενδυτές”, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια αμετανόητη κυβέρνηση που το κύριο μέλημά της είναι η τακτοποίηση των δικών της παιδιών». Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «μετά από τα τόσα ευφυολογήματα του κ. Καρανίκα ίσως πάρει και μερικές παραπάνω υπερωρίες για την κούρασή του».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/300956-Apokalyptoyme-poioi-estesan-to-megalo-kolpo-me-tis-Skoyries ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...