Αποκαλύφθηκε το μυστικό του Πύργου της Πίζας

Αποκαλύφθηκε το μυστικό του Πύργου της Πίζας

Τι αποκάλυψε Έλληνας επιστήμονας

Την απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;» βρήκε ομάδα επιστημόνων μηχανικών από τη Βρετανία και την Ιταλία.

Το δημοφιλές αξιοθέατο, ο ύψους 58 μέτρων πύργος, χρονολογείται από το 1280 και εξακολουθεί να παραμένει… όρθιο, παρά την κλίση 3-4 μοιρών που παρουσιάζει και τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχει «ζήσει» στα 500 χρόνια της ύπαρξής του.

1

Οι ερευνητές αποδίδουν την σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος, πάνω στο οποίο έχει χτιστεί. «Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο καθηγητής Τζορτζ Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού.

1

Ο καθηγητής Τζορτζ Μυλωνάκης από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα 16 ερευνητών υπό την εποπτεία του καθηγητή Camillo Nuti του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), για να μελετήσουν το μυστήριο της κλίσης του Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς επί χρόνια.

1

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 Βρετανών και Ιταλών μηχανικών έχουν ήδη παρουσιασθεί σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στη 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

1

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/331368-Apokalyphtheke-to-mystiko-toy-Pyrgoy-tes-Pizas ΚΟΙΝΩΝΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...