Από τις 24 Απριλίου η kontranews είχε προβλέψει το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup

Από τις 24 Απριλίου η kontranews είχε προβλέψει το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 10/05/2016 – 15:13

Κυριακάτικη Πρωτοσέλιδο, Κόφτης

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ KONTRANEWS                                                                                                                                                                     

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται τα όσα είχε γράψει η Κυριακάτικη kontranews ήδη από τις 24 Απριλίου. Η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει με υπέρτιτλο «ΜΠΑΙΝΕΙ “ΚΟΦΤΗΣ” ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ» προβλέποντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:

«Μπαίνει «κόφτης» στο χρέος

Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Οσο μειώνονται οι δαπάνες τόσο θα μειώνεται και το χρέος. Σώζονται πρώτη κατοικία, συντάξεις και αφορολόγητο. Περίεργη συμμαχία Λαγκάρντ-Σόιμπλε. Εναντίον των πρόσθετων μέτρων τάχθηκαν ο Γάλλος, ο Ιταλός και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ο “λευκός καπνός” από το Eurogroup του Άμστερνταμ επιτρέπει χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση. Στην ουσία υπήρξε μια ανταλλαγή χρέους -απομείωση που θα γίνει μέσα από χαμηλά σταθερά επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του- με αντάλλαγμα έναν αντικειμενικό “κόφτη” στις δημόσιες δαπάνες -κι’ αυτός αν χρειαστεί. Μαζί η κυβέρνηση κέρδισε την προστασία πρώτης κατοικίας και για τα επαγγελματικά δάνεια -η συμφωνία αφορά το 85% με 90% των δανειοληπτών. Ακόμα δεν θα υπάρξει καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις, κατοχύρωσε την εθνική σύνταξη, ενώ έδωσε και δίνει μάχη να διατηρηθεί υψηλό αφορολόγητο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μάλιστα, “αναγκάστηκε”, μπροστά στην διαστρεβλωμένη εικόνα που δημιουργήθηκε, να επανέλθει με διευκρινιστικές δηλώσεις ότι “δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο, αλλά για επιπλέον πακέτο ασφαλείας», ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, τόνισε ότι «αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αναφέρθηκαν, μέσα στο Eurogroup για “προληπτικό πακέτο υποθετικών μέτρων για την Ελλάδα” ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον Ιταλό και το ν Γάλλο κ. Σαπέν έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για έξτρα “πακέτο”. Στο Eurogroup κατέστει σαφές ότι υπάρχει μια νέα συμμαχία μεταξύ Β. Σόιμπλε και Κρ. Λαγκάρντ με την τελευταία να “ξεχνά” να αναφερθεί στο χρέος ! Και οι δύο, όμως, έχουν συνειδητοποιήσει, ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις τους ότι χωρίς χρέος δεν θα υπάρχει από την κυβέρνηση “κόφτης” δαπανών όταν αυτές θα ξεπερνούν ένα ορισμένο όριο -αυτός είναι, άλλωστε και ο μηχανισμός που θα αναζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Ήδη το περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε (τυχαία αυτές τις ώρες;…) ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί  αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκεί που “δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του”. Το σχέδιο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει την επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο! Αν δηλαδή επεκταθεί ένα δεκαετές ομόλογο για 30 χρόνια και το επιτόκιό του μετατραπεί σε σταθερό γύρω στο 1,5%, όσο, δηλαδή, κυμαίνεται σήμερα, το ελληνικό κράτος θα γλύτωνε δισεκατομμύρια. “Αν έβρισκε αυτά τα χρήματα από τις αγορές θα έπρεπε να πληρώνει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ”, σημειώνει το περιοδικό «Der Spiegel», “για κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ»!

Οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει και πάλι από χθες στην Αθήνα.»

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...