Αρχαιολογικά ευρύματα της Αιτωλοακαρνανικής γης στο Φετιχέ Τζαμί.(video & photos)

bb

-Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Γ.Μπουλέ.

-Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρο το τέλος Ιουνίου.

Αρχαιολογικοί θησαυροί που είδαν το φως πρόσφατα στο Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας και αφορά μια ολόκληρη πόλη έφερε η σκαπάνη της 22ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων στα πλαίσια των εργασιών της διάνοιξης της Ιόνιας οδού.

Μια πόλη που σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρά προιστάμενο της αρχαιολογίας εκτιμάται στους Ρωμαικούς χρόνους μέχρι τουλάχιστον τον 7ο-8ο αιώνα

Βρέθηκαν αρκετά δημόσια κτήρια,λουτρά και οικίες αλλά το σημαντικότερο εύρυμα ήταν η παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική.Ένας Ναός πολύ κοντά στον οικισμό που αποτελούσε Επισκοπικό Ναό.Που σημαίνει ότι η περιοχή αυτή κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο υπήρξε έδρα Eπισκοπής.

Ανάμεσα σ’αυτά βρέθηκαν πολλές επιγραφές,τα ονόματα δύο Επισκόπων,αλλά και ένα καταπλικτικό ψηφιδωτό δάπεδο έκτασης 200 τ.μ.Ένα ψηφιδωτό που σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρά είναι εφάμιλλο των ψηφιδωτών της Νικόπολης.

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα ευρήματα,για τον τρόπο που είχαν στηθεί οι αρχαιότητες στο χώρο και θύμιζαν εκκλησία.

Συνέδεσε μάλιστα τη φιλοξενία της έκθεσης με το χώρο όπου διεξάγεται η έκθεση(σε Μουσουλμανικό τέμενος) αναφέροντας τη σημασία που έδιναν οι Άραβες για τον Βυζαντινό πολιτισμό,παίρνοντας αρκετά στοιχεία απ αυτόν.

-Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γ.Μπουλές από την πλευρά του,εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα ευρήματα,τονίζοντας τη σημασία που έχει η συνεργασία του δήμου με τις τοπικές διευθύνσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Το εκάστοτε έργο είπε ο δήμαρχος θα πρέπει να προσαρμόζεται στον πολιτισμό και αυτό το πνεύμα της συνεργασίας θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις ώστε να ωφελείται η πόλη.Σκάβοντας είπε ο δήμαρχος,ανακαλύπτουμε το βάθος της ζωής σ αυτόν τον τόπο,που μπορεί να αποτελέσει για μας στοιχείο του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας.

Η έκθεση αυτή συνέχισε ο κ. Μπουλές σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πράγματα που βρίσκονταν δίπλα μας και αγνοούσαμε.Ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε,ενώ προέτρεψε τους δημότες και τα σχολεία της περιοχής, να επισκεφθούν το χώρο για να δουν και να ανακαλύψουν από κοντά τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

014 015 016 018 019 020 021 022 035 043 046 047

 

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...