Ασύλληπτες καταγγελίες από Κοτζιά: “Μας λένε: Εάν δεν υπογράψετε τη συμφωνία, θα πεθάνετε”

Ασύλληπτες καταγγελίες από Κοτζιά: “Μας λένε: Εάν δεν υπογράψετε τη συμφωνία, θα πεθάνετε”
«Πώς σώζεται μια χώρα;». Στο ερώτημα αυτό, κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε προσκληθεί στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR).

Ο κ.Κοτζιάς χρησιμοποίησε “οπλοστάσιο” από την οικονομία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και την ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ο Έλληνας υπουργός, αφού μίλησε για τα στερεότυπα της γερμανικής πολιτικής, που οδηγούν σε προκαταλήψεις μεταξύ δύο λαών (Ελλάδας-Γερμανίας), για τα γερμανικά δάνεια της δεκαετίας του ’20 και μετά το 1945 και το κούρεμα ομολόγων το 2012, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις, που υφίσταται η Ελλάδα από τους εταίρους της.

«Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου, “χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα, χωρίς εσάς”. Πρόκειται για πιέσεις, που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση, “εάν δεν υπογράψετε θα πεθάνετε”. Πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει μια οικονομία, όταν ο κόσμος, το ακούει κάθε μέρα; Η οικονομία ξέρετε …είναι ψυχολογία. Η αντίδραση είναι να σηκώνει ο κόσμος λεφτά από τις τράπεζες και να τα στέλνει στο εξωτερικό, και αν δεν μπορεί, να τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι και να περιμένει την καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοτζιάς.

Στο ερώτημα αν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, όπως υποστηρίζει τμήμα της κυβερνητικής παράταξης, ο κ.Κοτζιάς απάντησε, υπενθυμίζοντας την μυθολογική διάσταση της … Ευρώπης.

«Ξέρετε από πού προέρχεται το όνομα …Ευρώπη; Ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο και πήγε στη Λιβύη. Εκεί συνάντησε μια όμορφη γυναίκα, την Ευρώπη. Την ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε ταύρο και την μετέφερε στην Κρήτη. Ποιο είναι το επιμύθιο; Πρόκειται για μια αντιρατσιστική ιστορία. Η πιο όμορφη γυναίκα, που μπόρεσε να βρει ο Δίας, δεν ήταν στην Ευρώπη, αλλά στην Αφρική. Και δεύτερον, πως είναι δυνατόν να υπάρχει ΕΕ, χωρίς την Ελλάδα, χωρίς αυτή την όμορφη γυναίκα του Δία; Αυτή είναι η ιστορία, πρόκειται για θέμα ταυτότητας» είπε ο κ.Κοτζιάς, καταγγέλλοντας την ΕΕ ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αγνοεί δύο βασικά στοιχεία, το γράμμα του νόμου, προσπαθώντας να κυβερνήσει με παράλληλους μηχανισμούς και παραβιάζοντας την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης, καθώς και την κουλτούρα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...