Αυτό είναι το υπερόπλο που σχεδιάζει ο Καναδάς και θα θέσει εκτός μάχης τα «αόρατα» αεροσκάφη

Αυτό είναι το υπερόπλο που σχεδιάζει ο Καναδάς και θα θέσει εκτός μάχης τα «αόρατα» αεροσκάφη

Ήρθε το τέλος της παντοδυναμίας των stealth;

Ο Καναδάς επένδυσε 2,7 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη κβαντικού ραντάρ- μιας νέας τεχνολογίας που θα βελτίωνε κατά πολύ τα δεδομένα όσον αφορά στον εντοπισμό stealth αεροσκαφών.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται από το University of Waterloo για την αντικατάσταση των υπαρχόντων σταθμών ραντάρ στην Αρκτική. Το φαινόμενο το οποίο αξιοποιείται είναι ο αποκαλούμενος «κβαντικός φωτισμός» (quantum illumination)- η διαδικασία απομόνωσης ζευγών εμπλεκομένων φωτονίων. Μέχρι τώρα, η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστήρια.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ διατηρούν από κοινού 50 σταθμούς ραντάρ NWS (North Warning System) στνη Αρκτική, που αποτελούν την πρώτη γραμμή έγκαιρης προειδοποίησης/ ατμοσφαιρικής προειδοποίησης για τη Βόρεια Αμερική. Οι σταθμοί αυτοί φτάνουν στο τέλος της διάρκειας «ζωής» τους, και θα πρέπει να αρχίσουν να αντικαθίστανται από το 2025.

Και άλλες χώρες πραγματοποιούν έρευνες πάνω στο κβαντικό ραντάρ, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας. Μάλιστα, τον Νοέμβριο η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στη Σαγκάη ανακοίνωσε πως οι επιστήμονές της αναπτύσσουν ένα νέο είδος κατασκοπευτικού δορυφόρου που θα είναι σε θέση να εντοπίζει stealth αεροσκάφη.

Ο κβαντικός φωτισμός χρησιμοποιεί το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής: Δύο φωτόνια συνδέονται μεταξύ τους, και ακόμα και αν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση οι ενέργειες που γίνονται πάνω στο ένα συνεχίζουν να επηρεάζουν και το άλλο. Η πραγματική κβαντική διεμπλοκή είναι δύσκολο να διατηρηθεί για μακρές χρονικές περιόδους και το φαινόμενο συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά στους επιστήμονες όσον αφορά στην κατασκευή κβαντικών υπολογιστών και την ανάπτυξη τεχνικών κβαντικής κρυπτογράφησης. Ωστόσο, ακόμα και αν τα φωτόνια αποσυνδεθούν, διατηρούν σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιτρέπει τη χρήση τους για τον εντοπισμό stealth αεροπλάνων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/TECHNOLOGIA/329735-Ayto-einai-to-yperoplo-poy-schediazei-o-Kanadas-kai-tha-thesei-ektos-maches-ta-aorata-aeroskaphe ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...